Connect with us

Evenimente

Primăria Călărași organizează organizarea concursul de creație ”Bărăganul în 100 de ani, 1918-2018”

Muzeul Municipal Călărași din cadrul Primăriei Municipiului Călărași, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Călărași, organizează concursul de creație ”Bărăganul în 100 de ani, 1918-2018” în cadrul activităților dedicate Centenarului desfășurate în Călărași.

 

Inițiatorii acestui concurs consideră că la moment aniversar, în acest caz 100 de ani de la Marea Unire, principala îndatorire a românilor este cea de cinstire a înaintașilor care au realizat unul dintre visurile poporului nostru. Cei 100 de ani care au trecut au fost marcați și de întâmplări bune și de întâmplări mai puțin bune, dar din toate acestea am avut și avem ceva de învățat.

 

Advertisement

Prin intermediul acestui proiect se dorește inventarierea din punct de vedere vizual a lucrurilor bune, dar și cele mai puțin bune, care s-au întâmplat în comunitățile din Bărăgan în această sută de ani. Granițele județului Călărași cuprind așezări umane care în urmă cu o sută de ani făceau parte din alte delimitări administrative și multe dintre ele aveau altă formă de organizare, dar indiferent de aceste delimitări și forme de organizare au existat și există oameni care au făcut și fac posibilă existența tuturor acestor comunități.

 

Se face apel, așadar, la cunoștințele dobândite la școală, la informațiile primite în familie, la inteligența și la spiritul de observație pentru a vă invita să participați la acest concurs de creație. Concursul se adresează tuturor elevilor din clasele V-XII, indiferent de profilul școlii/liceului.

 

Modurile de exprimare care sunt așteptate de la participanți se vor regăsi în următoarele secțiuni:

Advertisement

Fotografie

Desen, pictură (acuarela, ulei acrilice etc), colaj

 

Lucrările vor avea următoarele caracteristici:

 Fotografia – format JPG latura mică minimum 1600 pixeli

Advertisement

Desenul,        Pictura, colajul – format A4 sau A3, scanate la rezoluția de 300 dpi

Lucrările vor fi trimise la adresa [email protected] și vor fi însoțite de fișa de înscriere scanată.

 

  Jurizare/Evaluare

Evaluarea va fi asigurată de organizatori. Juriul va fi format din 3 membri după cum urmează: 1 reprezentant al Muzeului Municipal Călărași, 1 reprezentant al Inspectoratului Școlar și un membru invitat. Se va avea în vedere evitarea conflictului de interese.

Advertisement

 

Premiere

Vor fi acordate premii astfel:

2 premii I (câte unul pentru fiecare secțiune) – smartwatch

2 premii II (câte unul pentru fiecare secțiune)- boxă portabilă

Advertisement

2 premii III (câte unul pentru fiecare secțiune) – căști

Toți participanții vor primi Diplome de participare.

 

         Calendar

15 Octombrie – 15 Noiembrie – transmiterea lucrărilor;

Advertisement

16 – 26 Noiembrie 2018: evaluarea lucrărilor și anunțarea câștigătorilor;

14 Decembrie, ora 10.00: Atribuirea premiilor și deschiderea expoziției la Muzeul Municipal Călărași.

 

BIROUL DE PRESĂ

Advertisement

Evenimente

Eveniment unic la Călărași: Maraton de înot de 72 de ore cu legendarul Martin Strel și Mihai Badea, pentru copiii cu nevoi speciale

Canalul Siderurgic din Călărași va deveni, între 17 și 20 iulie 2025, scena unui eveniment fără precedent în România – „72 Dus-Întors”, un maraton de înot de anduranță care îmbină performanța sportivă cu o cauză umanitară. Evenimentul este organizat pentru prima dată în țara noastră și este susținut de Consiliul Județean Călărași.

Timp de 72 de ore neîntrerupte, legendarul înotător sloven Martin Strel, cunoscut în întreaga lume drept „Big River Man” și deținător a cinci recorduri mondiale Guinness, va înota alături de românul Mihai Badea, unul dintre cei mai buni înotători de anduranță din Europa, pe același traseu dus-întors de un kilometru, alături de 72 de tineri sportivi români.

Scopul acestei provocări impresionante este strângerea de fonduri pentru Fundația Copii în Dificultate, care își propune să construiască „Casa dintre Brazi CID”, un centru de vacanță și recuperare destinat copiilor cu nevoi speciale.

📍 Locul desfășurării: Canalul Siderurgic, municipiul Călărași

Advertisement

📅 Perioada: 17–20 iulie 2025

🎯 Scop caritabil: Susținerea copiilor vulnerabili și promovarea incluziunii

Organizatorii lansează un apel către toți cei care doresc să sprijine cauza:

📲 Trimiteți un SMS la 8844 cu textul ZILE (2 euro)

🌐 Sau donați online pe: casadintrebrazicid.com.ro

Advertisement

„Suntem onorați să fim parteneri ai unui proiect care aduce împreună spiritul sportiv, determinarea și solidaritatea. Este un exemplu de implicare socială care ne arată cât de mult poate schimba o comunitate atunci când acționează cu sufletul”, a transmis Consiliul Județean Călărași.

„72 Dus-Întors” nu este doar un test de anduranță, ci o misiune pentru speranță.

Continue Reading

Evenimente

85 de ani de excelență pentru Escadrila 53 Vânătoare: istorie, curaj și misiuni moderne sub tricolorul românesc

Astăzi, 30 iunie, Escadrila 53 Vânătoare, una dintre cele mai emblematice subunități ale Forțelor Aeriene Române, aniversează 85 de ani de la înființare, o istorie marcată de eroism, profesionalism și misiuni esențiale pentru apărarea României.

Fondată în iunie 1940 și dotată la acel moment cu avioanele de vârf Hawker Hurricane, escadrila a jucat un rol decisiv în apărarea Dobrogei în timpul dramaticei veri din 1941. Pe 30 iunie, în cadrul unei confruntări aeriene de referință, piloții români au reușit să obțină 10 victorii împotriva aviației sovietice, contribuind la eliminarea pericolului bombardamentelor asupra teritoriului național.

De-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial, Escadrila 53 a luptat cu avioane IAR-80 și Messerschmitt 109 G, obținând un palmares impresionant: 103 victorii aeriene și șapte piloți recunoscuți cu statutul de as. Activitatea sa a continuat până în septembrie 1944, când a fost desființată temporar.

Astăzi, Escadrila 53 Vânătoare își continuă misiunea din Baza 86 Aeriană Borcea, fiind parte activă în misiunile internaționale de poliție aeriană, inclusiv în cadrul detașamentului Carpathian Vipers din țările baltice. Dotată cu aeronave moderne F-16 MLU, unitatea rămâne un pilon esențial al apărării spațiului aerian național și un simbol al excelenței militare românești.

Advertisement

Text: Cpt. cdor. Crețu Vlad | Video: Ionuț Săvescu & Piotr Gubernat

La mulți ani Escadrilei 53 Vânătoare și oamenilor care scriu în continuare istoria sub culorile drapelului românesc!

Continue Reading

Evenimente

Fanfara „Răsăritul” din Jegălia a deschis Festivalul „Danubius Fast” de la Tulcea, sub egida Zilei Internaționale a Dunării

Fanfara „Răsăritul” a comunei Jegălia, județul Călărași, a avut onoarea de a deschide oficial prima seară a Festivalului „Danubius Fast”, un eveniment cultural de amploare organizat în municipiul Tulcea în perioada 27–28 iunie 2025, sub egida Zilei Internaționale a Dunării.

Sub coordonarea instructorului-dirijor Roșca Vasile, fanfara formată din tineri muzicieni a oferit un moment artistic remarcabil, marcând debutul festiv al unei manifestări ce reunește ansambluri din întreaga regiune a Dunării. Evoluția tinerilor artiști din Jegălia a fost primită cu aplauze și entuziasm de publicul tulcean.

Primarul comunei Jegălia, Vasile Aurel, a transmis un mesaj de apreciere și recunoștință organizatorilor pentru invitația adresată și pentru sprijinul acordat promovării tradiției muzicale din mediul rural:

„Este o mare bucurie și onoare ca fanfara comunei noastre să fie prezentă și să deschidă un festival dedicat Dunării, simbol al legăturii dintre comunități și culturi. Mulțumim Consiliului Județean Tulcea și Primăriei Municipiului Tulcea pentru invitația oferită și pentru ospitalitatea deosebită.”

Advertisement

Participarea la Festivalul „Danubius Fast” oferă fanfarei „Răsăritul” oportunitatea de a se face cunoscută unui public mai larg, de a construi punți culturale și de a duce mai departe tradiția muzicii de fanfară din comuna Jegălia.

Reprezentanții fanfarei vor susține un nou recital în cea de-a doua zi a festivalului, pe 28 iunie, contribuind la atmosfera festivă ce marchează celebrarea Zilei Internaționale a Dunării.

Continue Reading