Începând de astăzi, poliţiştii locali au dreptul să dea amenzi, dacă sunt încălcate noile reguli din Codul rutier, completate prin apariția Legii 335/2022.
Astfel proprietarii de autovehicule au obliația legală de a furniza agentului constatator polițist local, nu doar agenților de la rutieră, aşa cum era până acum, detalii privind persoana care a condus respectivul auto. Măsura luată este destinată identificării mai uşoare şi sancționării şoferilor care obişnuiesc să oprească sau să parcheze maşina neregulamentar.
Iar în cazul în care împrumută maşina, proprietarii vor trebui să transmită informaţii despre identitatea şoferului nu doar la solicitarea poliţiei rutiere, aşa cum era, ci şi a poliţiei locale, potrivit noii legi.
Mai mult decât atât, poliţiştii locali vor putea aplica şi amenzi de până la 2.900 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi de până la 14.500 de lei, în cazul persoanelor juridice, dacă nu primesc răspuns la astfel de solicitări.
„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, scrie începând de acum în Codul rutier.
Astfel, poliţia locală va putea amenda şoferii care opresc sau parchează neregulamentar maşinile.
Aşadar, Poliţia locală va putea solicita datele de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, adică, de principiu, atunci când vine vorba despre oprirea sau parcarea neregulamentară a maşinilor.