Oltenița, ca multe alte orașe în dezvoltare, se confruntă cu una dintre cele mai mari probleme ale comunităților urbane din România: lipsa locuințelor. Cererea este mare, iar oferta, limitată. Primarul Mihăiță Beștea a identificat această criză ca o prioritate imediată încă din primele luni de mandat.
„Peste 90% dintre cetățenii care vin în audiență reclamă două probleme: lipsa locuințelor și lipsa locurilor de muncă. Iar la partea de locuințe am început deja să facem pași concreți”, a declarat edilul într-un interviu recent.
Un prim pas important a fost realizarea unor demersuri oficiale către Ministerul Dezvoltării pentru construcția a două scări de bloc destinate locuințelor sociale. În paralel, administrația a reactivat un proiect blocat din 2020, aflat în portofoliul Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), care prevede construcția unui bloc cu patru scări, ce va include aproximativ 60 de unități locative.
„Ultimele discuții cu ANL ne dau speranțe. Se pregătesc să rezilieze vechiul contract și să actualizeze prețurile. După aceea, urmează o nouă procedură de licitație”, explică edilul Mihăiță Beștea.
Terenuri pentru tineri și respectarea legii: toleranță zero pentru abuzuri
Un alt front pe care primarul Olteniței a acționat ferm a fost cel al terenurilor atribuite tinerilor pentru construirea de case. În anii anteriori, administrația locală a acordat terenuri în concesiune, însă o parte dintre beneficiari nu și-au respectat obligațiile.
„Unii au încercat să tranzacționeze aceste terenuri, încălcând legea. Am fost presat să accept aceste înțelegeri între cetățeni, dar am spus clar: respectăm legea, fără excepție”, a declarat edilul PSD.
Până acum, 12 contracte de concesiune au fost anulate, iar terenurile au fost readuse în proprietatea municipiului. Alte 3 sau 4 loturi vor fi scoase din nou la licitație pentru tineri care chiar își doresc și au capacitatea să-și construiască o locuință.
Un nou cartier
Administrația a identificat recent o suprafață nouă de teren, deja lotizată, care urmează să fie inclusă într-un plan urbanistic zonal. Acest nou cartier va include 30 de noi loturi de casă, care ar putea fi atribuite până la finalul anului 2025.
„Dacă toate planurile se materializează, în 2027 Oltenița va avea peste 100 de noi locuințe – fie în blocuri sociale, fie în case construite de tineri pe terenuri concesionate”, a spus primarul Mihăiță Beștea.
Într-un oraș unde nevoia de locuire decentă este tot mai mare, administrația social-democrată dovedește că are nu doar bune intenții, ci și capacitatea de a construi pe baze solide. Cu pași concreți, transparență și o strategie coerentă, Oltenița poate depăși criza locativă și oferi tinerilor și familiilor vulnerabile o nouă perspectivă.