Connect with us

Știri

„Ora de civilizație”: Alături de jandarmi, elevii din Călărași învață cum să prevină violența și traficul de persoane

Published

on

Jandarmeria Călărași a continuat  astăzi, 14 octombrie, seria activităților de prevenire a comportamentelor antisociale în cadrul unităților de învățământ, prin programul național „Ora de civilizație”. De această dată, elevii Școlii Gimnaziale “Nicolae Titulescu” din Călărași au beneficiat de o lecție importantă despre siguranță și responsabilitate.

Peste 130 de elevi au participat la întâlnirea cu jandarmii specializați, care le-au vorbit despre prevenirea violenței în mediul școlar, prevenirea victimizării și a traficului de persoane, precum și despre responsabilitatea contravențională și penală a minorilor. Activitatea a avut scopul de a educa și informa elevii cu privire la modalitățile de sesizare a faptelor antisociale și consecințele acestora.

Advertisement

Doamna profesor Ivanciu Constanța Claudia, care a asistat la activitate, a mulțumit Jandarmeriei pentru implicare: „Vă mulțumim pentru activitatea valoroasă pe care ați desfășurat-o cu elevii clasei I. Copiii au fost extrem de încântați și au învățat multe lucruri utile. Le-ați explicat aspecte importante despre siguranță, violență și responsabilitate, ați reușit să le captați atenția și să le insuflați valori esențiale. Apreciem contribuția dumneavoastră la educația lor și vă mulțumim pentru această experiență”, a transmis aceasta.

Acțiunile de prevenire vor continua în școlile din județ pe tot parcursul anului școlar, ca parte a programului finanțat prin Mecanismul național de susținere a prevenirii criminalității.

Advertisement

Știri

Caz șocant în Frumușani: Trupul unui copil, dezgropat și aruncat printre morminte. Totul ar fi pornit dintr-o răzbunare

Published

on

Caz șocant: Trupul unui copil, dezgropat și aruncat printre morminte

Caz șocant în localitatea Frumușani din județul Călărași. Trupul unui copil înmormântat cu ani în urmă a fost dezgropat și aruncat printre morminte, o parte din rămășițe fiind găsite la gunoi. Ștefan, tatăl copilului, devastat, bănuiește că preotul din sat, cu care avusese un conflict, ar fi responsabil de această faptă macabră. Poliția a demarat o anchetă în acest caz.

Ștefan bănuiește că vinovat pentru această faptă macabră ar putea fi chiar preotul din localitate, cu care avusese o ceartă în trecut. Preotul ar fi sugerat anterior că “le va veni de hac”, conform spuselor localnicului.

Advertisement

Îngrozit de descoperirea făcută, tatăl copilului a alertat imediat autoritățile, iar un echipaj de poliție a sosit la fața locului pentru a demara primele cercetări. Oamenii legii au deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele în care s-a produs acest act îngrozitor. Poliția continuă investigațiile pentru a descoperi vinovatul și pentru a aduce dreptate familiei afectate de această tragedie.

  • Reporter: Alo? Mă auziți?
  • Mircea: Da, vă aud. Să trăiți!
  • Reporter: Să trăiți, cu respect! Sunt Cojocaru, v-am scris pe WhatsApp că o să vă sun. Numele meu este Mircea, sunt din Frumușani, localitatea Frumușani. Aș dori, dacă este posibil, să faceți un reportaj despre Cimitirul Frumușani.
  • Reporter: Sigur, despre ce este vorba?
  • Mircea: Este vorba despre copilul meu. Este înmormântat acolo de 26 de ani. Dar acum două săptămâni, a murit cineva pe strada mea și părintele Daniel a dat groapa copilului meu altor oameni. L-au scos din groapă și l-au aruncat într-un șanț.
  • Reporter: Cum ați aflat despre asta?
  • Mircea: Când am mers să aprind o lumânare. Am văzut altă cruce, alt mormânt. Am înnebunit când mi-am dat seama că fiul meu nu mai este acolo. Am sunat imediat la poliție.
  • Reporter: Ce s-a întâmplat când a venit poliția?
  • Mircea: Poliția a luat măsuri împotriva domnului Daniel. El le-a spus polițiștilor că eu nu mai aveam documente pentru acea groapă și că a fost îndreptățit să sape și să îngroape pe altcineva acolo.
  • Reporter: Aveți documentele necesare pentru groapă?
  • Mircea: Da, am avut totul în regulă. Dar domnul Daniel m-a acuzat că nu am plătit groapa. De fapt, problema durează de patru ani. El i-a promis mamei mele că groapa va rămâne a copilului meu, iar eu am îngrijit mormântul constant, de trei ori pe an.
  • Reporter: Știa el că acolo este îngropat copilul dumneavoastră?
  • Mircea: Da, știa foarte bine, și de la mine, și de la mama mea. Dar tot a dat groapa altcuiva. Chiar dacă nu o plătisem complet, puteam rezolva asta, să mut copilul în altă parte, dar el a făcut-o intenționat.
  • Reporter: Credeți că a făcut asta cu rea intenție?
  • Mircea: Da, cred că a fost intenționat. Nu îmi găsesc cuvintele acum, sunt foarte nervos. Am descoperit marți (n.n 9 octombrie) că fiul meu nu mai era acolo, iar cel nou e îngropat de două săptămâni în groapa lui. Am vrut să aprind o lumânare și atunci am realizat grozăvia.

Acum, oamenii legii trebuie să facă lumină în acest caz.

“La data de 9 octombrie a.c., în jurul orei 14.00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Budești au fost sesizați, prin S.N.U.A.U. 112, de către un bărbat, din comuna Frumușani, județul Călărași, cu privire la faptul că fiul său a fost deshumat din cimitirul localității Frumușani, județul Călărași.

În urma verificărilor efectuate de polițiștii s-a constat faptul că, în perioada 22 septembrie – 9 octombrie a.c., persoane necunoscute i-ar fi deshumat fiul din locul de veci, osemintele fiind găsite de apelant într-un sac la marginea cimitirului.

Advertisement

De asemenea, în locul de veci al fiul său a fost înmormântată o altă persoană, la data de 26 septembrie a.c..

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de profanare de cadavre sau morminte, polițiștii continuând cercetările pentru stabilirea situației de fapt.“ – transmite IPJ Călărași

Advertisement
Continue Reading

Administrație Locală

Delegație internațională în Călărași: Discuții pentru viitoare investiții în energie și industrie metalurgică

Published

on

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a purtat discuții importante cu o delegație de lideri de afaceri din Statele Unite, Olanda, Marea Britanie și Cipru, în cadrul unei întâlniri organizate pentru a explora oportunități de investiții în județul Călărași. Printre subiectele abordate s-au numărat avantajele economice ale județului, provocările economice actuale și perspectivele de dezvoltare a unor afaceri noi în regiune.

Delegația internațională a inclus reprezentanți ai unor companii de renume precum Alva Green Steel LLC și Gutami, specializate în energie regenerabilă și inginerie industrială. Membrii delegației – Hofmann Rudolf, Herket Kewin Ryan, Timothy Shane Gourly, Gerrit Jan Pek, Shelim Islam și Marianna Demou – s-au întâlnit cu oficiali locali pentru a discuta posibilele amplasamente pentru construirea unei fabrici hibride de metalurgie și energie.

Advertisement

La întâlnire au participat, de asemenea, primarul Marius Dulce, primarul ales Mihăiță Beștea, vicepreședintele Consiliului Județean Ion Samoilă și șefii Direcției de Dezvoltare și Direcției Tehnice din cadrul Consiliului Județean.

„Îmi doresc să atragem cât mai mulți investitori în județul nostru pentru a ne dezvolta și pentru a crea noi locuri de muncă. Consiliul Județean Călărași va sprijini și încuraja toate firmele care își doresc să lucreze în județul nostru! Potențial există, infrastructura există, forță de muncă specializată există”, a declarat Vasile Iliuță.

Discuțiile marchează începutul unui parteneriat care ar putea aduce beneficii majore economiei locale și ar putea contribui la dezvoltarea județului Călărași pe termen lung.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Un cetățean bulgar este urmărit penal după ce a intrat pe teritoriul României fără să își dea seama, în timp ce pescuia ilegal

Published

on

Polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Călărași – Biroul Operațional Naval au depistat, în data de 11 octombrie 2024, un cetățean bulgar care pescuia în apele teritoriale ale României. Incidentul a avut loc în jurul orei 08:20, la kilometrul fluvial 391, pe Dunăre. Bărbatul este acum urmărit atât sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „intrarea sau ieşirea din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României”, cât și pentru faptul că pescuia ilegal. 

În timpul unei misiuni de patrulare, polițiștii de frontieră au descoperit o barcă bulgărească, în care se afla un bărbat în vârstă de 57 de ani. În barcă au fost găsite mai multe plase de pescuit și kilograme de pește din diferite specii.

Advertisement

Cetățeanul bulgar a declarat că nu și-a dat seama că a intrat în apele teritoriale românești, intenționând să pescuiască. În urma verificărilor, polițiștii i-au întocmit un dosar penal pentru „trecerea ilegală a frontierei de stat”, conform art. 262, alin. 1 din Codul Penal. De asemenea, acesta este cercetat și pentru infracțiuni la regimul braconajului piscicol.

„În data de 11.10.2024, în jurul orei 08:20, în dreptul km. flv. 391, polițiștii de frontieră aflați în misiune pe fluviul Dunărea au descoperit o barcă bulgărească, în interiorul căreia se afla o persoană de sex masculin, mai multe plase de pescuit şi kilograme de pește, diferite specii. În urma verificărilor efectuate, colegii noștri au stabilit că persoana este cetățean bulgar, în vârstă de 57 de ani. În cadrul cercetărilor, acesta a declarat că se afla în zona respectivă pentru a pescui, neavând conștiința că a trecut în apele teritoriale ale României. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „intrarea sau ieşirea din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 262, alin. 1 din Codul Penal. De asemenea, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii de infracțiuni la regimul braconajului piscicol, iar bunurile în valoare de 12.250 lei au fost ridicate în vederea confiscării”, relatează Poliția de Frontieră Română.

Bunurile, inclusiv plasele și captura de pește, în valoare de 12.250 lei, au fost confiscate. În baza protocolului româno-bulgar, cetățeanul bulgar a fost predat autorităților din Bulgaria pentru continuarea cercetărilor și dispunerea măsurilor legale necesare.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate