Recent, la nivel global, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut. În România, în ultima săptămână au fost raportate 3.446 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 9 decese cauzate de boală, înregistrându-se o creștere de 71% comparativ cu săptămâna anterioară, conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică și citate de Agerpres. De asemenea, în fiecare lună iulie din ultimii patru ani, epidemiologii de la Centrul American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au observat o creștere semnificativă a cazurilor de COVID-19 și a spitalizărilor, fenomen cunoscut sub denumirea de „valul de vară”.
Factori de mediu și comportamentali, precum utilizarea aerului condiționat și adunările mari, contribuie la valurile de vară.
Numărul de cazuri crește în sezonul vacanțelor deoarece oamenii călătoresc mai frecvent. Călătoriile amplifică numărul de contacte sociale, ceea ce sporește riscul de infecție. Oamenii călătoresc în grupuri, cu autocare, trenuri, vizitează restaurante și alte locuri publice, venind din diverse zone. După vacanțe, aceștia se întorc în locurile lor de origine, răspândind astfel infecția în diferite regiuni.
„Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 a crescut dintr-un motiv foarte simplu: ne aflăm în sezonul estival, o perioadă în care lumea pleacă în vacanțe și concedii, mobilitatea este foarte mare atât în țară cât și peste graniță. Unii vin, alții pleacă. Crescând numărul deplasărilor, automat a crescut numărul contactelor și, implicit, numărul infecțiilor”, a explicat medicul epidemiolog Emilian Popovici explozia de îmbolnăviri din ultima perioadă, scrie adevarul.ro.
„Oamenii merg la terase, la restaurante, intră și ies din hoteluri și pensiuni, participă la diferite manifestări artistice și culturale, intră în contact unii cu alții. Este firesc să aducă în țară cu infecția și s-o ducă cu ei mai departe, peste hotare”, continuă specialistul.
Un număr crescut de cazuri de COVID-19 este raportat și în alte țări. Cercetătorii britanici sugerează că explozia recentă a îmbolnăvirilor ar putea fi cauzată în principal de două evenimente majore: încheierea Campionatului European de Fotbal și desfășurarea Jocurilor Olimpice de vară la Paris.
„Există o creștere a valului de vară 2024, la fel cum am văzut în 2021, când a existat și un turneu de fotbal Euro, dovezi că acest lucru a contribuit semnificativ la răspândirea infecției”, a precizat profesorul Mark Woolhouse, expert în epidemiologia bolilor infecțioase la Universitatea din Edinburgh și fost consilier al guvernului britanic, potrivit sursei menționate anterior.
Cum evităm infectarea cu virusul COVID-19
Pentru a evita infectarea cu virusul COVID-19, este important să ne vaccinăm complet și să purtăm măști în spații închise sau aglomerate. Trebuie să ne spălăm frecvent pe mâini cu apă și săpun sau să folosim dezinfectant pe bază de alcool. Să menținem o distanță de 1-2 metri față de alte persoane și să asigurăm o bună ventilație a încăperilor. Să evităm adunările mari și să efectuăm teste COVID-19 periodic, în special înainte de evenimente mari sau după expunerea la persoane infectate. De asemenea, să respectăm recomandările autorităților de sănătate și să ne izolăm dacă avem simptome de COVID-19.