Connect with us

La zi

Noi schimbări în Codul Rutier! Cei care circulă cu trotineta sau cu bicicleta vor fi testați pentru consumul de alcool și de substanțe interzise

Published

on

Persoanele care se deplasează cu bicicleta sau trotineta electrică vor putea fi testate pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive, conform unei ordonanțe de urgență adoptate de guvern care modifică Codul Rutier. Refuzul de a fi testat constituie contravenție și este sancționat.

În cadrul ședinței din 28 iunie 2024, Executivul a adoptat, la inițiativa Ministerului Afacerilor Interne, o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative, în scopul îmbunătățirii siguranței rutiere, conform unui comunicat al MAI.

Astfel, la articolul 101 alineatul (1) a fost introdus un nou punct care impune bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete electrice să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul de a fi testați va fi sancționat.

Advertisement

Se introduc criterii pentru stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic să fie testați pentru consumul de substanțe psihoactive sau pentru determinarea concentrației de alcool în aerul expirat, după caz, cum ar fi:

  • situația în care sunt observate în vehicul recipiente care pot conține băuturi alcoolice și prezintă urme de consum sau substanțe suspecte de a avea efecte psihoactive;
  • săvârșirea repetată, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni legate de consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz;
  • stabilirea unor aspecte referitoare la testarea conducătorilor de vehicule pentru consumul de substanțe psihoactive sau pentru determinarea concentrației de alcool în aerul expirat, precum și recoltarea mostrelor biologice. Concret, se instituie posibilitatea ca determinarea prezenței substanțelor psihoactive în organism să fie realizată și în laboratoarele de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate sau în unități sanitare publice acreditate și autorizate conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Sănătății.

Concret, se introduce posibilitatea ca determinarea prezenței substanțelor psihoactive în organismul unei persoane să fie efectuată și în laboratoarele de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, care sunt acreditate în acest sens, sau în unități sanitare publice acreditate pentru astfel de determinări și autorizate conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Sănătății, a informat MAI în comunicatul de presă.

Dacă concentrația de alcool este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, persoana testată are dreptul să ceară polițistului rutier să efectueze o a doua testare după 15 până la 20 de minute de la primul test. În această situație, rezultatul cu cea mai mică concentrație de alcool pur în aerul expirat va avea valoare juridică.

Alte modificări aduse Codului Rutier

Advertisement

În plus, în conformitate cu modificările aduse Codului Rutier, Poliția Română este autorizată să utilizeze datele de monitorizare a traficului colectate de administratorii drumurilor județene și locale, în completarea reglementărilor din Legea 383/2022 care se aplică drumurilor naționale. De asemenea, participanții la trafic au posibilitatea să raporteze comportamente agresive în trafic prin înregistrări video sau audio-video.

În plus, au fost adăugate noi indicatoare care atrag atenția asupra menținerii distanței între vehicule, acestea urmând să fie instalate pe drumurile expres și autostrăzi.

Advertisement