Connect with us

La zi

Noi schimbări în Codul Rutier! Cei care circulă cu trotineta sau cu bicicleta vor fi testați pentru consumul de alcool și de substanțe interzise

Published

on

Persoanele care se deplasează cu bicicleta sau trotineta electrică vor putea fi testate pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive, conform unei ordonanțe de urgență adoptate de guvern care modifică Codul Rutier. Refuzul de a fi testat constituie contravenție și este sancționat.

În cadrul ședinței din 28 iunie 2024, Executivul a adoptat, la inițiativa Ministerului Afacerilor Interne, o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative, în scopul îmbunătățirii siguranței rutiere, conform unui comunicat al MAI.

Astfel, la articolul 101 alineatul (1) a fost introdus un nou punct care impune bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete electrice să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul de a fi testați va fi sancționat.

Se introduc criterii pentru stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic să fie testați pentru consumul de substanțe psihoactive sau pentru determinarea concentrației de alcool în aerul expirat, după caz, cum ar fi:

  • situația în care sunt observate în vehicul recipiente care pot conține băuturi alcoolice și prezintă urme de consum sau substanțe suspecte de a avea efecte psihoactive;
  • săvârșirea repetată, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni legate de consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz;
  • stabilirea unor aspecte referitoare la testarea conducătorilor de vehicule pentru consumul de substanțe psihoactive sau pentru determinarea concentrației de alcool în aerul expirat, precum și recoltarea mostrelor biologice. Concret, se instituie posibilitatea ca determinarea prezenței substanțelor psihoactive în organism să fie realizată și în laboratoarele de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate sau în unități sanitare publice acreditate și autorizate conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Sănătății.

Concret, se introduce posibilitatea ca determinarea prezenței substanțelor psihoactive în organismul unei persoane să fie efectuată și în laboratoarele de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, care sunt acreditate în acest sens, sau în unități sanitare publice acreditate pentru astfel de determinări și autorizate conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Sănătății, a informat MAI în comunicatul de presă.

Dacă concentrația de alcool este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, persoana testată are dreptul să ceară polițistului rutier să efectueze o a doua testare după 15 până la 20 de minute de la primul test. În această situație, rezultatul cu cea mai mică concentrație de alcool pur în aerul expirat va avea valoare juridică.

Alte modificări aduse Codului Rutier

În plus, în conformitate cu modificările aduse Codului Rutier, Poliția Română este autorizată să utilizeze datele de monitorizare a traficului colectate de administratorii drumurilor județene și locale, în completarea reglementărilor din Legea 383/2022 care se aplică drumurilor naționale. De asemenea, participanții la trafic au posibilitatea să raporteze comportamente agresive în trafic prin înregistrări video sau audio-video.

În plus, au fost adăugate noi indicatoare care atrag atenția asupra menținerii distanței între vehicule, acestea urmând să fie instalate pe drumurile expres și autostrăzi.

Advertisement

Meteo și Mediu

Weekend cu ploi în județul Călărași

Published

on

Avertizare meteo: Cod Galben de ploi abundente și instabilitate atmosferică în județul Călărași

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași a transmis o avertizare de Cod Galben valabilă pentru județul Călărași, începând de sâmbătă, 5 octombrie 2024, ora 15:00, și până duminică, 6 octombrie 2024, ora 12:00. În acest interval, se așteaptă averse semnificative și instabilitate atmosferică accentuată.

Conform ISU Călărași, cantitățile de apă vor fi cuprinse între 20-30 l/mp, iar local se pot înregistra chiar și valori de 40-50 l/mp. De asemenea, există riscul producerii unor fenomene severe precum ploi torențiale cu intensificări ale vântului și descărcări electrice.

Autoritățile recomandă cetățenilor să ia măsuri de precauție, să evite deplasările inutile și să își asigure bunurile în cazul unor precipitații abundente.

Continue Reading

La zi

Amenajările cu saci de nisip făcute de Apele Române în Călărași au stârnit valuri de critici și ironii: ”Am crezut că sunt la mișto pozele”

Published

on

În ultimele zile, angajații de la Apele Române au construit diguri provizorii din saci de nisip în județul Călărași, iar imaginile apărute online au generat o serie de critici și ironii.

Angajații Apele Române au instalat aceste diguri provizorii pentru a preveni inundațiile, dar intervenția lor a fost intens ironizată în mediul online. „Munca” lor a stârnit numeroase reacții negative din partea utilizatorilor rețelelor sociale.

Reacțiile românilor au fost dominate de furie și ironie, criticând sacii de nisip folosiți de Apele Române pentru a construi diguri temporare în Călărași. Mulți au considerat măsurile insuficiente și luate în grabă.

„Sute de saci se montează în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din judeţul Călăraşi prin realizarea unor diguri provizorii, paralele cu linia de apărare existentă. Intervenim cu forţe proprii în toate zonele vulnerabile, astfel încât tranzitarea debitelor să se realizeze în siguranţă,” a declarat Administrația Națională Apele Române (ANAR) pe pagina sa de Facebook.

Amenajările făcute de Apele Române la Ciocănești și Baital, pe brațul Borcea, au fost intens criticate și ridiculizate pe rețelele de socializare, unde internauții au considerat că măsurile luate sunt ineficiente și pripite. „Dacă și ăsta e zid de apărare contra inundațiilor, cred că ar trebui să vă dați toți șefii demisia de la Apele Române și să plecați acasă! Oricum sunteți puși acolo politic și nu aveți nicio legătură cu domeniul,” a scris un utilizator.

Un alt comentariu pune la îndoială capacitatea acestor saci de nisip de a opri o viitură pe Dunăre: „O viitură se oprește fix în sacii voștri! Doamne ferește! Multă minte vă lipsește!”

Românii au ironizat în mod constant „zidul” de apărare realizat din saci de nisip, comentând sarcastic: „Se vede că nu ați avut parte de lego în copilărie.”

Deși Apele Române au oferit explicații, susținând că lucrarea respectă normativele și face parte dintr-un plan de apărare mai amplu, valul de ironii nu s-a oprit. Un alt comentariu notează: „Fi-miu are 7 ani. Fi-mea are 5 ani. Eu pot să pun pariu că dacă îi aduc la fata locului cu 2 basculante de lego, vor inventa un sistem de 5 ori mai bun decât mizeria asta sinistră. Până și ei m-au întrebat: tati, de ce au pus sacii în picioare? Când vine apa mare nu o să îi împingă peste cap?”

Altcineva adaugă: „Se vede că nu ați avut parte de lego în copilărie! Bravo, tot așa să continuați, România lucrurilor bine făcute / Eu am crezut că sunt la mișto pozele care circulau pe net. Am zis că vrea careva să vă denigreze.”

Advertisement
Continue Reading

La zi

Avarie pe rețeaua de apă din municipiul Călărași: alimentarea va fi sistată pe strada Dobrogei

Published

on

Operatorul regional de apă și canalizare, EcoAqua S.A., a transmis o informare importantă pentru locuitorii municipiului Călărași. În cursul zilei de 2 octombrie, alimentarea cu apă potabilă va fi sistată temporar pe strada Dobrogei, în zona cuprinsă între Strada Plevna și Strada Rahova, din cauza unei avarii apărute pe rețeaua de distribuție.

Echipele de intervenție ale EcoAqua vor lucra pentru remedierea situației și estimează că alimentarea cu apă va fi oprită aproximativ două ore.

Reprezentanții operatorului își cer scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de această întrerupere temporară și asigură cetățenii că se vor lua toate măsurile necesare pentru ca problema să fie soluționată cât mai rapid.

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate