Connect with us

Știri

Mihai Toader contestă banda dedicată autobuzelor din Călărași: „Lucrarea asta de nouă milioane de euro nu face nici doi bani”. Ce spune Marius Dulce

Published

on

Mihai Toader, candidat independent la Camera Deputaților, anunță că a adus o plângere prealabilă împotriva lucrărilor ce vizează implementarea unei benzi dedicate autobuzelor pe Strada București din Călărași. Toader critică dur măsura, considerând-o inutilă și dăunătoare pentru locuitorii și comercianții din zonă. El susține că „lucrarea asta de nouă milioane de euro care nu face nici doi bani” nu aduce beneficii comunității și susține că puteau fi găsite soluții alternative. 

„Nu avem un sistem de transport în comun atât de dezvoltat, încât să ocupi o bandă numai cu autobuz. În plus, puteau să facă ceva benefic pentru cetățeni, să devieze traseul pe la 2 Moldoveni, nu să afecteze zona de la București până în Măgureni”, a declarat Toader. 

Acesta a anunțat că va strânge semnături în sprijinul plângerii sale și că nu va renunța până nu se va găsi o soluție mai bună pentru locuitorii din Călărași. „Nu știu ce o să răspundă domnul primar la plângerea asta prealabilă, dar eu sunt hotărât să adun semnături în sprijinul acesteia. Nu o să o las moartă, pentru că ei ar trebui să fie interesați să ne facă bine, nu rău!”, a încheiat Toader. 

În principalele puncte ale plângerii, Mihai Toader menționează îngrădirea accesului la proprietățile riveranilor, afectarea gravă a afacerilor locale, crearea de ambuteiaje și poluare, lipsa unei benzi pentru bicicliști, și lipsa consultării publice și a soluțiilor alternative. 

Mai mulți cetățeni par deranjați de noua bandă de autobuz introdusă, menționând în mare parte aceleași argumente pe care le aduce și Mihai Toader, însă alții apară inițiativa implementată de administrația locală a municipiului Călărași, condusă de primarul Marius Dulce. 

Un călărășean a scris că „Proiectul implică promovarea mijloacelor de transport în comun și a bicicletelor. De-asta s-a făcut și pista prin parc, zona din fața prefecturii a devenit pietonală, etc. Se pune accent pe o dezvoltare mai verde a infrastructurii. Pe axa asta au fost obținuți și banii, reducerea emisiilor de carbon. De-asta a apărut prioritizarea transportului în comun. Oricum, orașul este mic, nu e nevoie sa ne mișcăm doar cu mașinile”. 

Marius Dulce a abordat deja subiectul într-o intervenție radio la Voces Campi de zilele trecute, unde a explicat că noua bandă de autobuz este, într-adevăr, parte dintr-o inițiativă de regenerare urbană, care urmărește reducerea emisiilor de dioxid de carbon și diminuarea aglomeratiei rutiere la orele de vârf. „Ideea este ca să circulăm mai mult cu autobuzul și mai puțin cu mașinile noastre,” a subliniat primarul, menționând că în intervalele orare 7:45 – 8:30, și apoi după-amiaza, traficul devine problematic. 

Mai multe despre explicațiile oferite de Dulce pe subiect, pe Călărași Press. 

Mihai Toader candidează independent la Camera Deputaților în cadrul alegerilor parlamentare ce vor avea loc pe 1 decembrie 2024.

Advertisement

Știri

România primește zece milioane de dolari de la SUA pentru a combate traficul de copii

Published

on

Sursa: Salvați Copiii

Luni, 16 septembrie, Guvernul României a semnat un parteneriat cu Guvernul Statelor Unite ale Americii la ambasada SUA de la București. Prin acest acord, România va primi 10 milioane de dolari pentru a combate traficul de copii, scrie mediafax.ro.

Parteneriatul a fost semnat la sediul Ambasadei SUA din București, în prezența ambasadoarei Kathleen Kavalec, a ministrului de Interne Cătălin Predoiu, a șefului Poliției Române Benone Matei, a chestorului general de poliție Bogdan Despescu și a șefului Cancelariei premierului, Mihai Ghigiu.

„Vom sprijini România în eforturile sale de a dezvolta o strategie de prevenire centrată pe victimă, de a crește protecția pentru victimele copii ale traficului și de a îmbunătăți investigațiile în vederea urmăririi penale și condamnării traficanților de copii. În acest scop, Departamentul de Stat va contribui cu până la zece milioane de dolari pe o perioadă de cinci ani”, a declarat ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, potrivit libertatea.ro.

România este prima țară care primește sprijin financiar din partea Statelor Unite. Parteneriatul dintre cele două țări va avea o durată de cinci ani și vizează prevenirea și combaterea traficului de copii, asistarea și protejarea victimelor, precum și urmărirea penală și cooperarea între autorități și societate.

„Odată cu decizia Departamentului de Stat al SUA de a deschide Programul Child Protection Compact către Europa, România este prima țară din regiune selectată să beneficieze de un suport financiar american în valoare de 10 milioane USD, care vizează îmbunătățirea sistemului național pentru prevenirea și combaterea traficului de copii”, a transmis Guvernul condus de Marcel Ciolacu, conform libertatea.ro.

Prin acest parteneriat, vor fi înființate trei centre:

  • Centrul Național de Excelență pentru Siguranța Digitală a Copiilor, sub egida Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA);
  • Centrul Național de Combatere a Abuzurilor și Exploatării Sexuale a Minorilor în Mediul Online, care va funcționa în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR);
  • Centrul de Excelență pentru Securitatea Digitală a Copiilor, tot la nivelul IGPR.

Centrul Național de Excelență pentru Siguranța Digitală a Copiilor va avea două obiective principale:

1. Eliminarea materialelor dăunătoare din mediul online, monitorizând și eliminând conținutul periculos sau nepotrivit pentru copii, precum imagini violente sau pornografie.
2. Identificarea nevoilor de formare pentru profesioniștii în protecția copilului, evaluând lacunele în cunoștințele și abilitățile acestora și oferind formări adecvate.

Fondurile vor fi alocate organizațiilor non-profit și instituțiilor publice internaționale care colaborează cu autoritățile române în combaterea traficului de minori, a adăugat Mediafax.

Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a declarat că semnarea acestui parteneriat reprezintă un prim pas în eforturile comune de a eradica traficul de copii și de a proteja victimele.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Începe sezonul gripal. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, apel către români să se vaccineze. Cine primește vaccinul gratuit

Published

on

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți că vaccinul antigripal este deja disponibil în farmacii. În contextul începerii sezonului gripal, el a recomandat ca populația să consulte medicii de familie pentru a obține o prescripție pentru acest vaccin.

„Îl începem acum. Începe sezonul. (…) Invităm lumea să se prezinte la cabinetele medicilor de familie pentru prescripţia vaccinului gripal”, a declarat, marţi, Alexandru Rafila, conform digi24.ro.

Ministrul Sănătății a subliniat că anumite categorii de pacienți beneficiază de vaccinul antigripal gratuit. Acestea includ copiii sub 18 ani, gravidele, persoanele peste 45 de ani cu afecțiuni cronice și cetățenii cu vârsta de peste 65 de ani. Pentru persoanele cu vârsta între 45 și 65 de ani care nu au afecțiuni cronice și doresc să se vaccineze antigripal, vaccinul beneficiază de o compensare de 50% din preț.

Vaccinul antigripal este disponibil în farmacii încă din începutul lunii septembrie. Prețul pentru Vaxigrip este de 68 lei, Influvac costă 64,48 lei, iar vaccinul Fluenz, administrat intranazal copiilor, poate fi achiziționat cu 124 lei.

În luna septembrie este recomandat să începem vaccinarea copiilor care au nevoie de două doze, adică cei cu vârste între 6 luni și 8 ani care primesc pentru prima dată vaccinul antigripal. În acest caz, protecția completă se obține după administrarea celei de-a doua doze, a transmis dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie şi coordonatorul Grupului de Vaccinologie al SNMF, pentru news.ro.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca protecția împotriva gripei să fie obținută până la sfârșitul lunii octombrie. Acesta este termenul pe care ni-l propunem, astfel încât, la apariția primelor cazuri de gripă, care de obicei survin în noiembrie – decembrie, să avem deja protecția necesară.

Dacă imunizarea se efectuează în farmacii, farmacistul vaccinator trebuie să înregistreze vaccinul în Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru a asigura o evaluare precisă a acoperirii vaccinale. Raportarea este crucială și din alte motive, subliniază coordonatorul Grupului de Vaccinologie din SNMF.

 

 

 

Advertisement

 

Continue Reading

Știri

Apel umanitar inițiat de Crucea Roșie Română: Călărășenii sunt chemați să sprijine victimele inundațiilor din Galați și Vaslui

Published

on

Sursă imagine: Crucea Roșie Română

Crucea Roșie Română lansează o campanie urgentă de ajutorare a persoanelor grav afectate de inundațiile devastatoare provocate de ciclonul Boris. Cele mai afectate județe, Galați și Vaslui, se confruntă cu o criză majoră, peste 5.000 de gospodării fiind afectate și sute de persoane evacuate, potrivit unui bilanț provizoriu. 

În acest context, călărășenii pot contribui direct la sprijinirea celor care și-au pierdut casele și bunurile. Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filiala Călărași a deschis un cont special pentru donații în bani, în sprijinul familiilor din zonele afectate. Firmele și persoanele fizice din Călărași sunt invitate să contribuie la această acțiune umanitară.

Date pentru donații:

CIF: 4930898

Cod IBAN: RO70BRDE120SV12163551200

BRD Călărași

Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filiala Călărași

Mesajul președintelui Crucii Roșii Române

„În ultimele zile, natura ne-a pus din nou la încercare. Ploile torențiale și inundațiile devastatoare au afectat familiile din județele Galați și Vaslui, lăsând în urma lor case distruse și comunități lovite de suferință. Crucea Roșie Română lansează un apel de urgență pentru colectarea de fonduri și alimente greu perisabile pentru persoanele afectate. Voluntarii au fost mobilizați și resursele noastre din teritoriu au fost activate pentru acoperirea nevoilor urgente ale populației.

Oamenii aceștia au nevoie de noi acum, mai mult ca oricând. În fața unei asemenea tragedii, fiecare gest contează. Orice donație, fie în bani, fie în alimente greu perisabile, poate aduce o rază de speranță celor care au pierdut totul.

Advertisement

Donează și tu! Când totul dispare, chiar și cel mai mic gest capătă o valoare imensă! Fiți oamenii Crucii Roșii!”, a transmis Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române, potrivt PRO TV

Continue Reading

Cele mai vizualizate