Reprezentanții medicilor de familie și ai celor din ambulatoriu au menționat că negocierile cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), desfășurate săptămâna trecută, au dus la un “armistițiu temporar, nu la o rezolvare”, conform unui comunicat emis de Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA), Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie (UPIMF), Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) și Sindicatul Național al Medicilor de Familie (SNMF).
Medicii au renunțat temporar la proteste, însă subliniază imperativul găsirii unor soluții de finanțare în sistem, considerând că actualul acord reprezintă doar o pauză în tensiuni. Aceștia insistă asupra necesității unei finanțări corecte pentru medicina de familie și ambulatoriul de specialitate, precizând că este esențială asigurarea accesului pacienților la toate segmentele de îngrijire.
În comunicat, medicii solicită guvernanților “responsabilitate deplină” și un cadru legislativ stabil și previzibil. În cazul în care nu vor fi identificate soluții pentru creșterea finanțării pentru ambulatoriul de specialitate și medicina de familie până la 1 iulie 2024, aceștia avertizează că sistemul de asigurări de sănătate din România ar putea să nu mai funcționeze. Reducerea cu aproximativ 30% a finanțării ambulatoriului de specialitate și a medicinei de familie, în contextul creșterilor de fiscalitate destinate să acopere neeficiențele altor sectoare economice, ar conduce la o diminuare semnificativă a veniturilor medicilor din aceste domenii.
Semnatarii comunicatului sunt președintele APMA, Cosmin Alexandrescu, președintele UPIMF, Angela Mazdrag, președintele FNPMF, Luminița Zane, și președintele SNMF, Dina Mergeani