Connect with us

Știri

Cum va fi vremea în următoarea perioadă în județul Călărași

Published

on

Cu toate că iarna și-a făcut simțită prezența în mod intens în ultimele săptămâni, județul Călărași se pregătește pentru o perioadă de variații meteorologice în următoarele zile. Prognoza meteo pentru această săptămână aduce schimbări semnificative în temperaturi și condiții atmosferice.

 • Marți, 23 ianuarie: soare și cer parțial însorit 
 • Azi, călărășenii se vor bucura de vreme bună. Cu o maximă de 5°C și o minimă de -7°C, ziua va fi parțial însorită. Vântul bate cu o viteză de 11 km/h și crește senzația de frig.  Șansele de precipitații sunt de doar 5%, iar cantitatea așteptată este zero. Noaptea, temperaturile vor scădea la -7°C, iar șansele de precipitații sunt minime.
 • Miercuri, 24 ianuarie: încălzire ușoară, dar cu posibile precipitații 
 • Miercuri, vremea va rămâne relativ blândă, cu o maximă de 4°C și o minimă de -1°C. Cerul va fi parțial noros, iar vântul va avea o viteză de 13 km/h dinspre V. Șansele de precipitații sunt de 5%, fără a se aștepta cantitate semnificativă de precipitații. Noaptea, temperatura va coborî la -1°C, cu vânt de 15 km/h dinspre VSV și șanse de precipitații de 10%, dar fără cantitate măsurabilă de precipitații.
 • Joi, 25 ianuarie: creșterea temperaturilor și posibile precipitații 
 • Joi, temperaturile vor crește la o maximă de 8°C și o minimă de 1°C. Cerul va fi mai mult noros, iar vântul va sufla cu o viteză de 15 km/h dinspre VSV, cu rafale de 35 km/h. Șansele de precipitații sunt de 10%, însă fără a se aștepta o cantitate semnificativă. Noaptea, temperatura va scădea la 1°C, cu vânt de 17 km/h dinspre VSV și șanse de precipitații de 25%, dar cu cantitate neglijabilă.
 • Vineri, 26 ianuarie: însorit în timpul zilei, noapte rece cu vânt ușor 
 • Vineri, se așteaptă o zi însorită, cu o maximă de 7°C și o minimă de -3°C. Vântul va sufla cu o viteză de 17 km/h dinspre VNV, cu rafale de 39 km/h. Șansele de precipitații sunt de 25%, dar fără a se aștepta cantitate semnificativă de precipitații. Noaptea, cerul va fi parțial noros, temperatura va coborî la -3°C, cu vânt de 9 km/h dinspre SE și șanse minime de precipitații.
 • Sâmbătă, 27 ianuarie: înnorat, posibile precipitații nocturne 
 • Sâmbătă aduce o zi în care cerul va fi în mare parte înnorat, cu o maximă de 5°C și o minimă de -2°C. Vântul va sufla cu o viteză de 13 km/h dinspre NV. Șansele de precipitații sunt de 10%, dar fără cantitate semnificativă. Noaptea, temperaturile vor scădea la -2°C, cu vânt de 11 km/h dinspre VNV și șanse de precipitații de 25%, dar fără cantitate măsurabilă.
 • Duminică, 28 ianuarie: schimbare în condițiile meteorologice 
 • Duminică, se anunță o maximă de 7°C și o minimă de -3°C, cu cer parțial noros. Vântul va sufla cu o viteză de 9 km/h dinspre NV. Șansele de precipitații sunt de 10%, dar fără cantitate semnificativă. Noaptea, temperatura va scădea la -3°C, cu vânt de 7 km/h dinspre SSV și fără șanse de precipitații.

Săptămâna viitoare: variații în temperaturi și șanse de precipitații 

 • În prima zi a săptămânii următoare, luni, 29 ianuarie, se așteaptă o maximă de 8°C și o minimă de -1°C, cu cer însorit și șanse de precipitații de 55%, dar cu o cantitate de 3 L/m². Noaptea, temperatura va coborî la -1°C, cu vânt de 7 km/h dinspre VSV și fără precipitații.
 • Marți, 30 ianuarie, se anunță o maximă de 9°C și o minimă de -2°C, cu cer parțial noros și șanse de precipitații de 55%, dar cu o cantitate sub 1 L/m². Noaptea, temperatura va scădea la -2°C, cu vânt de 9 km/h dinspre V și șanse de precipitații de 55%, dar cu o cantitate sub 1 L/m².
 • Miercuri, 31 ianuarie, se prognozează o maximă de 7°C și o minimă de 0°C, cu cer parțial însorit și șanse de precipitații de 15%, dar fără cantitate semnificativă. Noaptea, temperatura va fi de 0°C, cu vânt de 9 km/h dinspre V și șanse minime de precipitații.

Primele zile din februarie: variații și posibile precipitații 

 • Joi, 1 februarie, se așteaptă o maximă de 10°C și o minimă de 1°C, cu cer mai mult noros și șanse de precipitații de 25%, fără cantitate semnificativă. Noaptea, temperatura va scădea la 1°C, cu vânt de 9 km/h dinspre VSV și șanse de precipitații de 10%, dar fără cantitate măsurabilă.
 • Vineri, 2 februarie, se prognozează o maximă de 10°C și o minimă de 2°C, cu cer parțial însorit și șanse minime de precipitații. Noaptea, temperatura va fi de 2°C, cu vânt de 9 km/h dinspre VSV și șanse de precipitații de 5%, dar fără cantitate semnificativă.
 • Sâmbătă, 3 februarie, aduce o maximă de 11°C și o minimă de 3°C, cu cer mai mult noros și șanse minime de precipitații. Noaptea, temperaturile vor scădea la 3°C, cu vânt de 9 km/h dinspre VSV și șanse de precipitații de 60%, cu o cantitate așteptată de 5 L/m².
 • Duminică, 4 februarie,se preconizează o maximă de 9°C și o minimă de 4°C, cu averse și șanse de precipitații de 55%, cu o cantitate de 1 L/m². Noaptea, temperatura va scădea la 4°C, cu vânt de 11 km/h dinspre VSV și fără șanse de precipitații.

Săptămâna următoare: înnorat cu posibile fulguieli 

În începutul săptămânii următoare, luni, 5 februarie, se așteaptă o maximă de 7°C și o minimă de -2°C, cu cer înnorat și șanse de precipitații de 25%, dar fără cantitate semnificativă. Noaptea, temperatura va coborî la -2°C, cu vânt de 17 km/h dinspre N și șanse de precipitații de 55%, cu o cantitate de 1 L/m².

Județul Călărași va avea o săptămână plină de variabilități în condițiile meteorologice, cuprinzând atât zile însorite și uscate, cât și perioade cu posibile precipitații.

Informațiile din articol sunt extrase din vremea.ido.ro

Advertisement

Știri

ITM Călărași, 25 de ani de existență

Published

on

Ieri 11 iulie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă al Județului Călărași s-a aflat la ceas de sărbătoare, marcând 25 de ani de la înființare Inspecției Muncii care împreună cu inspectoratele teritoriale de muncă, veghează pentru asigurarea unui mediu de muncă sigur și corect pentru angajații. La acest eveniment au participat Prefectul județului Călărași, conducători ai instituțiilor locale, angajatori, colaboratori ai serviciilor externe și presa locală.

Inspecţia Muncii şi inspectoratele teritoriale de muncă au ca principal scop urmărirea îndeplinirii de către angajatori a obligaţiilor legale în domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi al supravegherii pieţei produselor, precum şi a celor referitoare la condiţiile de muncă, apărarea vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii salariaţilor şi a altor participanţi la procesul de muncă, în desfăşurarea activităţii.

Pe lângă activitatea primordială de control, Inspecţia Muncii şi inspectoratele teritoriale de muncă sunt preocupate în permanență de informarea și conștientizarea angajatorilor și a angajaților despre importanța cunoașterii și respectării legislației din domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

În cadrul simpozionului, dl. Nicolae DUMITRU – Inspector Șef al ITM Călărași, a prezentat o sinteză a activității Inspecției Muncii din 1999 până în prezent, subliniind că împlinirea a 25 ani de la înființarea Inspecției Muncii este un moment de reflecție asupra realizărilor semnificative și a impactului pozitiv pe care această instituție l-a avut asupra pieței muncii.
Din 1999, Inspecția Muncii joacă un rol esențial în monitorizarea și asigurarea respectării legislației muncii, protejând drepturile și securitatea în muncă a angajaților din întreaga țară. De-a lungul celor 25 ani, Inspecția Muncii a evoluat constant pentru a răspunde provocărilor moderne ale pieței muncii, extinzându-și aria de acțiune și implementând noi strategii pentru a asigura un control eficient și adaptat noilor condiții economice și sociale.

Advertisement

Pe plan local, prin activitățile de informare și control, ITM Călărași urmărește îmbunătățirea permanentă a condițiilor de muncă, reducerea numărului de accidente de muncă și îmbolnăviri profesionale precum și combaterea muncii nedeclarate. Prin campaniile de sensibilizare și informare privind protejarea drepturilor angajaților și securitatea și sănătatea în muncă a acestora, ITM Călărași se asigură permanent că toți lucrătorii își desfăsoară activitatea în condiții sigure, contribuind la crearea unei culturi a siguranței în rândul angajaților și angajatorilor.

În cei 25 ani de la înființare, Inspecția Muncii a fost un catalizator pentru implementarea bunelor practici în managementul securității și sănătății în muncă, al relațiilor de muncă, încurajând angajatorii să adopte măsuri proactive pentru protecția angajaților.
La finalul simpozionului, toți invitații si-au manifestat aprecierea față de rolul și impactul Inspecției Muncii în societate.

Inspectorul şef al ITM Călăraşi, domnul Dumitru Nicolae, transmite”Aprecieri pentru activitatea desfăşurată de către inspectorii de muncă din cadrul ITM Călăraşi şi succes în activitate angajatorilor şi angajaţilor de pe piaţa muncii din judeţul Călăraşi”.

INSPECTOR ȘEF,
DUMITRU NICOLAE

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Zile de foc în mai multe județe din țară. Ce temperaturi anunță specialiștii ANM

Published

on

Sursa: facebook.com

După o săptămână caracterizată de temperaturi extreme, România se pregătește pentru cel mai extins cod roșu de caniculă emis vreodată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). În acest weekend, în zilele de sâmbătă și duminică, ne așteptăm la temperaturi maxime de până la 41 de grade Celsius și nopți tropicale, care vor afecta în mod semnificativ confortul termic al populației.

În regiunile Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldură va fi accentuat, cu temperaturi maxime variind între 37 și 41 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi foarte pronunțat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele nocturne nu vor scădea sub 20 de grade Celsius, astfel încât nopțile vor fi tropicale, menținând un nivel ridicat de disconfort.

Vineri, în Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va continua și se va intensifica. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 40 de grade Celsius, iar pe litoral vor ajunge între 32 și 35 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Advertisement

În intervalul duminică și luni dimineața la ora 9:00, valul de căldură intensă și disconfortul termic accentuat vor persista. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va atinge aproximativ 40 de grade Celsius, iar cea minimă va fi în jur de 22-23 de grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Având în vedere condițiile meteorologice extreme, autoritățile recomandă evitarea expunerii îndelungate la soare, consumul adecvat de lichide și limitarea efortului fizic intens. Este important ca persoanele vulnerabile, precum copiii, vârstnicii și cei cu afecțiuni cronice, să beneficieze de protecție suplimentară.

Continue Reading

Actualitate

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat Acordul privind cooperarea în domeniul securităţii între România şi Ucraina. Ce prevede documentul

Published

on

Sursa: x.com

Preşedintele Klaus Iohannis și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat joi, 11 iulie, la Washington un Acord de cooperare în domeniul securității între România și Ucraina, acesta fiind al 23-lea document de acest fel semnat de Kiev.

Textul acordului prevede sprijinirea Ucrainei în înființarea unui punct focal național pentru armament.

Conform unui comunicat al Președinției ucrainene, în cadrul Acordului, România va transfera Ucrainei un sistem Patriot, va oferi sprijin continuu similar cu cel din perioada 2022-2024 și va facilita tranzitul rapid al tuturor echipamentelor necesare prin teritoriul său către Ucraina.

În plus, cele două țări vor continua să coopereze pentru a consolida stabilitatea economică și reziliența Ucrainei prin sprijinirea redresării și reconstrucției acesteia.

Advertisement

România se va strădui să asigure utilizarea maximă a rutelor sale de transport și logistică pentru a facilita proiectele pe termen scurt, mediu și lung din procesul de reconstrucție a Ucrainei.

Acordul mai prevede că România va oferi asistență pe termen lung și va susține industria de apărare a Ucrainei pentru a răspunde nevoilor forțelor sale de securitate și apărare.

„Acest acord se distinge prin puncte specifice de cooperare pentru consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre. România va sprijini Ucraina în deminarea Mării Negre şi va oferi sprijin prin intermediul instrumentelor UE şi NATO”, arată comunicatul Kievului, potrivit news.ro.

De asemenea, Bucureștiul va sprijini, împreună cu partenerii săi, centrul de pregătire F-16 pentru instruirea piloților ucraineni, contribuind astfel la întărirea capacităților forțelor aeriene ale coaliției.

Sursa: x.com

Sursa: x.com

În document sunt incluse secțiuni separate referitoare la informații și contrainformații, securitate cibernetică, securitate informatică, deminare umanitară, sancțiuni, și restaurarea și reconstrucția Ucrainei.

În plus, acordul stabilește un mecanism pentru un răspuns de urgență în 24 de ore în cazul unei agresiuni ruse repetate împotriva Ucrainei sau a unei escaladări semnificative.

Advertisement

Acest acord bilateral de securitate implementează Declarația comună a G7 de sprijin pentru Ucraina, adoptată la 12 iulie 2023.

Până în prezent, Ucraina a semnat 23 de astfel de acorduri bilaterale de securitate cu diverse țări și entități, printre care Regatul Unit, Germania, Franța, Danemarca, Canada, Italia, Țările de Jos, Finlanda, Letonia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Islanda, Norvegia, Japonia, SUA, Uniunea Europeană, Estonia, Lituania, Polonia, Luxemburg și România.

Semnarea acestui acord cu Ucraina a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis în cadrul summitului NATO de la Washington, unde a participat alături de președintele Volodimir Zelenski.

Aceste acorduri bilaterale de securitate sunt considerate garanții ale sprijinului aliaților occidentali pentru Ucraina, până când aceasta va putea să devină într-o zi membră cu drepturi depline a NATO.

„Împreună cu președintele Volodimir Zelenski am semnat astăzi, la Washington, un acord bilateral privind cooperarea în domeniul securității. Ne alăturăm altor aliați și parteneri, prin continuarea angajamentului pe care ni l-am asumat prin Declarația G7 de la Vilnius”, a scris președintele Klaus Iohannis pe X.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate