Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Călărași (CJSU) s-a întrunit pentru a aproba două planuri esențiale în gestionarea situațiilor din perioada următoare: Planul de activități al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Călărași pentru anul 2025 și Planul de măsuri pentru sezonul rece 2024-2025.
În privința planului pentru întâmpinarea sezonului rece, instituțiile responsabile vor intensifica activitățile de prevenire și limitare a efectelor evenimentelor specifice iernii, precum căderile masive de zăpadă sau temperaturile extreme. Printre principalele obiective stabilite se numără:
- intensificarea în domeniul de competenţă a activităţilor specifice de prevenire şi limitare a urmărilor evenimentelor cu consecinţe negative, specifice sezonului rece;
- asigurarea unei capacităţi optime de acţiune şi intervenţie pentru îndeplinirea sarcinilor specifice situaţiilor de urgenţă generate de incendii, fenomene meteorologice periculoase (căderi masive de zăpadă), limitarea şi înlăturarea efectelor acestora prin intervenţii operative;
- dinamizarea măsurilor de supraveghere a riscurilor din zona locaţiilor publice cu public numeros, pentru prevenirea şi limitarea efectelor oricăror situaţii de urgenţă.
„Programul de iarnă 2024-2025 are în vedere stabilirea unui set de măsuri necesar a fi întreprinse în sezonul de iarnă, în scopul desfăşurării activităţilor din domeniul energetic, transporturi, construcţii, protecţia mediului, sănătate şi învăţământ, în condiţii corespunzătoare de calitate şi siguranţă”, menționează Prefectura Călărași.
Prefectul județului Călărași, Valentin Deculescu, a solicitat reprezentanților instituțiilor care au atribuții în acest domeniu să fie în permanență pregătiți să intervină, să se asigure că au toate utilajele și materialele necesare.
Planurile adoptate vizează protejarea populației, în special a grupurilor vulnerabile, și menținerea activităților social-economice în condiții normale pe durata iernii. Fenomenele meteo extreme rămân o prioritate pentru autorități, acestea fiind pregătite să limiteze efectele negative asupra comunității și infrastructurii județene.