De aproape șase decenii, milioane de femei care s-au confruntat cu criza de sarcină nu au beneficiat de șanse reale pentru a rezolva problemele care au agreat criza de sarcină, iar milioane de bărbați implicați în criza de sarcină au preferat sa abdice de la datoria de a sprijini femeia și copilul.
Mesajul pe care dorim să-l transmitem prin tema acestui an „Pentru viață, pentru femeie, pentru familie”, este că binele femeii însărcinate nu este opus binelui copilului pe care îl poartă, ci ele se construiesc unul pe altul, și că familia și societatea au de câștigat dacă sprijinp femeile în perioada de sarcină. în general, și femeile aflate în criză de sarcină, în particular.
Astfel, în România, a cărei populație actuală este de circa 19.908.574 de locuitori, din 1958 până in 2014, au fost înregistrate doar în spitalele de stat din 22.638.755 de avorturi legate:
Peste șapte milioane și jumătate de avorturi în perioada de liberalizare 1958- 1966 ( 9 ani);
Peste șapte milioane de avorturi în perioada de restricționalizare 1967-1989 ( 24 ani);
Aproximativ opt milioane de avorturi în periaoda de liberalizare 1990-2014 (25 ani);
La aceste cifre trebuie sa adăugam și avorturile efectuate în clinicile particulare, acestea nefiind raportate, majoritatea persoanelor care au facut avorturi în clinici particulare sunt persoane tinere și un nuamr foarte mic de persoane mature, plecate la muncă în străinătate, care reprezintă o parte destul de mare din populația României aflată în perioada de fertilitate.
De exemplu, în SUA există cca. 2.800 de centre de sprijin în criza de sarcină, de aproape patru ori mai multe decât spitale și clinici care fac avorturi prin metode chirurgicale sângeroase și metode nesângeroase, medicamentoase.