Connect with us

La zi

ITM Călărași constată noi abateri în rândul angajatorilor călărășeni. Amenzi aplicate în valoare de 14.000 lei

În perioada 11 aprilie 2022 – 15 aprilie2022, ITM Cãlãraşi a efectuat controale în vederea combaterii muncii nedeclarate şi pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă.

Au fost efectuate 29 de controale în domeniul relaţiilor de muncă, au fost sancţionaţi 3 angajatori şi s-au aplicat amenzi în valoare de 2000 de lei.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au efectuat 27 de controale, 22 de angajatori au fost sancţionaţi şi s-au aplicat amenzi în valoare de 14000 de lei.

Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere. Acţiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: lucrări de instalaţii electrice, protecţie şi pază, panificaţie, activităţi ale centrelor de fitness, construcţii, comerţ, agricultură, etc.

Advertisement

Printre neconformităţile constatate se enumeră:

  • necompensarea concediilor de odihnă la încetarea CIM;
  • neacordarea drepturilor salariale;
  • angajatorul nu ţine evidenţa orelor prestate de salariaţi cu ora de începere şi de sfârşit a programului de lucru;
  • necompensarea concediilor de odihnă la încetarea CIM;
  • angajatorul nu face dovada comunicării deciziilor de încetare CIM, a adeverinţei de vechime şi extrasului REVISAL;
  • nerespectarea termenelor de transmitere în REVISAL a elementelor CIM (modificari, suspendari);
  • societatea nu a semnalizat cu toate dispozitivele locurile de muncă în care pot apărea atmosfere explozive;
  • nu toate prizele sunt inscripţionate cu valoarea nominala a tensiunii de alimentare;
  • necomunicarea evenimentului la inspectoratul teritorial de muncă în termenul prevazut de lege;
  • nepermiterea accesului în incinta societăţii, a inspectorilor de muncă;
  • Spaţiul destinat desfăşurării activităţilor la punctul de lucru era supraaglomerat (inclusiv datorită depozitării materiei prime).

În continuare va fi în derulare, Campania Naţională în domeniul construcţiilor, acţiuni de monitorizare privind riscurile existete la locurile de muncă, din intreprinderile mici, ş.a.

La zi

Semnificația istorică a zilei de 19 iulie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

711 – Cucerirea arabă a Spaniei  – Bătălia de la Guadalete.

1333 – În Bătălia de la Halidon Hill, englezii îi înving decisiv pe scoțienii aflați sub comanda lui sir Archibald Douglas, în timpul celui de-al doilea război de independență scoțian.

1553 – Lady Jane Grey a fost înlocuită de Maria I pe tronul Angliei, după numai nouă zile de domnie.

Advertisement

1612 – A avut loc Bătălia de la Cornul lui Sas, în care Constantin Movilă, domn al Moldovei, a fost înfrânt de tătari. Bătălia de la Cornul lui Sas – parte din Războaiele Moldoveano-Polone, a fost o bătălie dintre Principatul Moldovei (sprijinit de trupele otomane și tătare), și Uniunea statală polono-lituaniană, care a avut loc la 19 iulie 1612 în Moldova, la Cornul lui Sas (în prezent zona comunei Popricani, Iași, pe malurile Prutului.

1692 – Patru femei condamnate în urma proceselor vrăjitoarelor din Salem au fost executate prin spânzurare în orașul Salem, Massachusetts.

1834 – S-a născut pictorul francez Edgar Degas.

1864 – În China după căderea orașului Nankin, se sfârșește războiul țărănesc al taipinilor.

1870 – Războiul franco-german (19 iulie 1870 – 28 ianuarie/10 mai 1871). După o dispută privind succesiunea pe tronul Spaniei în urma detronării reginei Isabella a II-a, Franța a declarat război Prusiei.

Advertisement

1877 – Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a adresat principelui Carol o telegramă cifrată în care, relatându-i despre înfrângerea suferită de trupele rusești în cea de-a doua bătălie de la Plevna, i-a cerut cu insistență ajutorul. Primele unități ale Armatei Române au trecut Dunărea și au luat în primire paza podului de vase Zimnicea-Svistov.

1900 – Este pusa în funcțiune prima linie de metrou la Paris. Este sistemul de metrou din Paris, el deservind și suburbiile apropiate ale orașului.

1908 – Este fondat clubul olandez de fotbal Feyenoord.

1922 – A avut loc primul meci al echipei de tenis a României în Cupa Davis (India–România: 5–0).

1931 – A decedat Nicolae Păulescu, medic român, descoperitorul insulinei (n. 1869)

Advertisement

1952 – Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Helsinki, Finlanda.

1965 – – A avut loc Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român. Denumirea partidului se schimbă din PMR în PCR. Nicolae Ceaușescu a fost ales Secretar General al PCR.

1976 – La Olimpiada de la Montreal, a fost descoperit în sabia scrimerului Boris Onistchenko un fir care îi permitea să înscrie puncte, fără să atingă adversarul.

1976 – În Nepal a fost înființat Parcul Național Sagarmatha.

1980 – Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Moscova, URSS.

Advertisement

1981 – Într-o întâlnire privată cu președintele american Ronald Reagan, prim-ministrul francez François Mitterrand dezvăluie existența dosarului Adio, o colecție de documente care arată că sovieticii au furat de secrete tehnologice americane.

1992 – A fost asasinat Paolo Borsellino, magistrat italian, victimă a Mafiei.

1995 – Miniștrii de Externe ai României, Germaniei și Franței, Teodor Meleșcanu, Klaus Kinkel și Herve de Charette au semnat, la Paris, un document politic conținând proiecte concrete de colaborare trilaterală în domeniul politic, economic și militar.

1996 – Președintele Bosniei a acceptat sa demisioneze și să se retragă din viața publică și politică, în urma discuțiilor maraton purtate de președintele iugoslav Slobodan Milosevic cu trimisul special Statele Unite, Richard Holbrooke. Radovan Karadzic a fost ulterior trimis în judecată de procurorii Tribunalului Internațional de la Haga, fiind acuzat de genocid și crime împotriva umanității.

1996 – Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat prin consens proiectul de lege care prevede acordarea clauzei națiunii celei mai favorizate, pe bază permanentă României.

Advertisement

2001 – Una din legile esențiale pentru dezvoltarea noii economii, cea a semnăturii electronice a fost promulgată de președintele Ion Iliescu prin Decretul 608 din 17 iulie 2001.

2001 – Cel de-al treilea Centru de Transplant de Celule stem din tară a fost deschis la Târgu Mureș.

2007 – Fondul Proprietatea (FP) a primit un pachet suplimentar de 10,22% din capitalul Petrom de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), astfel că participația la compania petrolieră a crescut la 20,11%.

2010 – A decedat David Warren, australianul care a inventat “cutia neagră”, a cărei analiză permite identificarea cauzelor accidentelor aeriene.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Prognoza meteo pentru România: 21 iulie – 18 august 2025

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele patru săptămâni, România va fi afectată de o nouă perioadă de caniculă, cu temperaturi peste media normală pentru această perioadă a anului. Precipitațiile vor fi deficitare, ceea ce indică un risc crescut de secetă în mai multe regiuni.

Detalii pe săptămâni:

  • Săptămâna 21-27 iulie: Temperaturile vor fi ridicate, cu valori medii de 30-35°C în timpul zilei, mai ales în sudul și estul țării. În Câmpia Română și Dobrogea, maximele pot atinge local 37-38°C. Precipitațiile vor fi rare, cu ploi slabe și izolate, în special în zonele montane.
  • Săptămâna 28 iulie – 3 august: Canicula se intensifică, cu temperaturi care pot depăși 38°C în sud și sud-est. Deficitul de precipitații continuă, cu probabilitate scăzută de ploi semnificative. Umiditatea ridicată va accentua disconfortul termic.
  • Săptămâna 4-10 august: Temperaturile rămân peste normele climatologice, cu valori medii de 32-36°C. Ploile vor fi puține, dar pot apărea furtuni de scurtă durată în nord-vest și la munte.
  • Săptămâna 11-18 august: Vremea caniculară persistă, deși spre finalul intervalului este posibilă o ușoară scădere a temperaturilor în nord și centru. Precipitațiile vor rămâne sub media normală, cu excepția unor averse izolate.

Recomandări:

  • Evitați expunerea prelungită la soare, mai ales între orele 11:00-18:00.
  • Hidratați-vă corespunzător și protejați-vă de căldură.
  • Fermierii sunt sfătuiți să monitorizeze culturile, deoarece seceta poate afecta recoltele.

Notă: Prognoza poate suferi modificări, iar ANM recomandă urmărirea actualizărilor zilnice pentru detalii precise.

Continue Reading

La zi

Campanie gratuită de sterilizare pentru câinii cu stăpân la Călărași, organizată de Direcția Municipală de Servicii și Adăpostul de Câini

 

📅 13–14 septembrie 2025

📍 Varianta Nord nr. 36E, Călărași

Direcția Municipală de Servicii și Adăpostul de Câini din Călărași anunță desfășurarea unei campanii de sterilizare gratuită destinată câinilor cu stăpân din municipiu, în perioada 13–14 septembrie 2025, cu sprijinul organizației internaționale Dogs Adoptions Nederland.

Advertisement

Această inițiativă are scopul de a reduce numărul animalelor fără adăpost și de a promova responsabilitatea în îngrijirea animalelor de companie. Sterilizarea este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a suprapopulării și a abandonului canin.

Locurile sunt limitate, iar organizatorii încurajează toți deținătorii de câini să se programeze din timp.

Pentru programări, sunați la: 0725.227.617

“Dacă ar putea, câinele tău s-ar programa singur! Dar cum nu poate, te rugăm pe tine să o faci!” – transmit reprezentanții adăpostului într-un mesaj amical către proprietarii de animale.

Campania este posibilă datorită colaborării continue cu Dogs Adoptions Nederland, o organizație recunoscută pentru implicarea activă în protecția animalelor.

Advertisement

Continue Reading