Connect with us

Știri

Inundațiile din 2006 care au lovit Călărașiul, în imagini. De la amenințare la situația actuală

Published

on

Municipiul Călărași a fost martorul unor momente deosebite în anul 2006, când apele Dunării au atins cote alarmante, iar brațul Borcea a ajuns la un nivel înspăimântător, înghițind o bună parte din Parcul Central, precum și parcul Jirlău și parcarea (APDF) – River’s. Acest eveniment a marcat comunitatea locală și a reprezentat o provocare majoră pentru autorități.

Foto: Constantin Tudor / Parcul Central Călărași - 2006

Foto: Constantin Tudor / Parcul Central Călărași – 2006

Istoricul Constantin Tudor a adus aminte de acele momente prin publicarea mai multor fotografii realizate de Florin Rădulescu.

Iată că și în anul 2023, cotele Dunării au atins un nivel impresionant, ajungând chiar la 479 cm, acoperind parțial Plaja Pod 4, Plaja Mare și Plaja Tineretului. Deși aceste cifre sunt alarmante, pericolul de inundații majore pare să se materializeze doar atunci când Dunărea depășește nivelul de 600 cm.

Călărași: Cotele alarmante ale Dunării pun în pericol sezonul estival

Foto: Constantin Tudor / Parcul Jirlău Călărași - 2006

Foto: Constantin Tudor / Parcul Jirlău Călărași – 2006

Foto: Constantin Tudor / Parcul Jirlău Călărași - 2006

Foto: Constantin Tudor / Parcul Jirlău Călărași – 2006

Din fericire, în prezent, nivelul Dunării și implicit al brațului Borcea este în retragere, ceea ce face mai puțin probabilă producerea unor astfel de dezastre.

Anul 2006 a fost marcat la nivelul României de inundații care au afectat toată zona Bărăganului, iar Călărașiul nu a fost exclus din acest calcul.

Advertisement


Inundaţiile, coşmarul comunelor măturate de Dunăre în 2006: “Doamne fereşte să se întâmple o nenorocire!”

“În urmă cu opt ani, Dunărea aproape că a ras de pe faţa pământului localităţile Ciupercenii Vechi şi Desa din judeţul Dolj. Acum, când viitura se apropie de ţara noastră şi avertizările hidrologilor sunt alarmante în ceea ce priveşte cotele apelor, cele aproximativ 1.500 de suflete din cele două comune trăiesc cu spaima că ar putea din nou să treacă prin coşmarul inundaţiilor. Oamenii merg dimineaţa şi seară să verifice cât au crescut apele Dunării, iar pe uliţele comunelor au apărut mici diguri din saci de nisip. Ion Aprosiu, în vârstă de 73 de ani, din comuna Ciupercenii Vechi, spune cu lacrimi în ochi că nu ştie cum se va descurca în cazul în care apele vor îneca din nou localitatea. Bătrânul povesteşte că, după opt ani de la inundaţii, pereţii caselor s-au uscat, însă nimic nu mai este cum a fost odată.

„Am trăit clipe de coşmar atunci. Nu este uşor să vezi cum o parte din casă este pusă la pământ de ape. Am muncit mult să îmi refac din nou căsuţa, iar acum am auzit că există pericolul ca Dunărea să se reverse“, oftează Ion Aprosiu.Adevărul.ro (2014)

https://youtu.be/tsTEzZ-LfUw


Pagubele produse de inundațiile din 2006 au fost centralizate de Ministerul Afacerilor Interne. Un număr de 12 județe din România au fost afectate de apelele Dunării în 2006 și 14.488 de persoane au fost evacuate din cele 154 de localități. 154 de case au fost inundate și 443 de case au fost distruse. Peste 4.700 de gospodării și anexe gospodărești au fost inundate și 22 de poduri au fost acoperite de ape în lunca Dunării.

Advertisement

Călăraşi: Aproape 130 de gospodării şi peste 3.800 de hectare de teren inundate de Dunăre

Aproape 130 de gospodării şi peste 3.800 de hectare de teren din mai multe localităţi din judeţul Călăraşi au fost inundate în urma revărsării Dunării, al cărei debit a ajuns, luni, la 12.580 de metri cubi pe secundă, prognoza indicând o scădere a nivelului fluviului pentru zilele următoare.

CHISELET, ROMANIA: Localnicii si personalul armatei privesc cresterea apei din satul Chiselet (100 km sud de Bucuresti), 26 aprilie 2006. Potrivit ultimei evaluari a situatiei a Ministerului de Interne, aproximativ 15.000 de locuitori au fost evacuati in Romania si 850 de locuinte in 12 județe distruse de inundații luna aceasta. FOTO AFP DANIEL MIHAILESCU

Potrivit specialiştiilor Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Călăraşi, 129 de gospodării, 3.848 de hectare de teren, dintre care 1.610 hectare de izlaz şi 2.238 hectare de teren arabil, precum şi 11.000 de hectare de pădure au fost inundate în urma creşterii nivelului Dunării.

Localităţile afectate de inundaţii sunt Călăraşi, Olteniţa, Roseti, Dichiseni, Unirea, Jegălia, Borcea, Modelu, Căscioarele, Chirnogi, Ulmeni, Chiselet, Mânăstirea, Dorobanţu, Ciocăneşti, Grădiştea şi Spanţov.

CHISELET, ROMANIA: Romanian soldiers and civilians rescue sheep from a flooded terrain in Chiselet village, 100km south from Bucharest, 26 April 2006. Thousands of residents have been evacuated from several Danube villages in western Romania and thousands more are under threat as the river hit near-record levels in Romania and Bulgaria. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU (Photo credit should read DANIEL MIHAILESCU/AFP via Getty Images)

Totodată, cele mai multe suprafeţe afectate de revărsarea apelor sunt Unirea, cu 1.062 de hectare, Roseti, cu 904,5 hectare, Borcea, cu 650 de hectare, Dichiseni, cu 564 de hectare şi Jegălia, cu 402 hectare.

Dunărea a ajuns, luni, la cota de 594 de centimetri, la postul hidrometric Călăraşi, cu 44 de centimetri peste cota de atenţie, debitul fiind de 12.580 de metri cubi pe secundă. (12.07.2010)

 

Advertisement