Connect with us

Politică

Independența: Lică Voicu vs. Gabriel Rădulescu. Confesiunea fostului primar după doi ani de la alegerile locale

Fostul primar Lică Voicu din comună este acuzat de actualul primar Gabriel Rădulescu de faptul că ar încerca să saboteze activitatea primarului prin diferite zvonuri pe care le-ar împrăștia printre oamenii din comună. Gabriel Rădulescu a câștigat ultimele alegeri cu 49% în fața primarului care a ocupat scaunul din primărie timp de opt ani de zile. 
Voicu nu își poate explica nici după doi ani de zile de la alegeri cum de a fost posibil să piardă în fața unui călărășean care a venit în Independența pentru a candida.
Primarul Rădulescu a dorit să clarifice situația zvonurilor care au ajuns și la urechile lui și a făcut o postare pe o rețea de socializare care a strâns reacții numeroase din partea cetățenilor care se amuza mai mult de disputa dintre fostul și actualul primar.
“Scriu ca sa rămână scris. Fara echivoc! Mi-au relatat unii locuitori din satele Potcoava si Independenta ca domnul Voicu Lică împrăștie zvonul ca peste 2 ani nu voi mai candida la Primăria Independența pentru ca voi pleca la conducerea fermei socrului meu. Daca as avea strict de ales intre a fi primar al comunei Independenta si președintele Agrozootehnica Independenta va răspund sincer ca alegerea ar fi una foarte dificila de luat.
La primărie este vorba de interacțiunea cu oamenii, respectul dumnealor fata de tine si al tău fata de dânșii, te-au investit cu o speranța și ea nu trebuie înșelată. La Agrozootehnica este vorba de meseria pe care o iubesc si de munca depusa de socrul timp de 32 de ani si cineva trebuie sa duca aceasta munca mai departe cu cel puțin rezultatele pe care dumnealui le-a realizat. De aceea este greu de făcut o alegere.
Deci in concluzie, la Agrozootehnica voi ajunge daca peste 2 ani locuitorii comunei Independenta nu mă vor mai dori in funcția de primar. Știu ca sunt un contracandidat incomod dar domnule Voicu va garantez solemn ca ne vom mai vedea încă o data cel puțin, fata in fata la urmatoarele alegeri in ceea ce privește funcția de primar al comunei Independenta. De felul meu sunt un luptător si nu abandonez ușor. Mă inclin in fața dumneavoastră locuitori ai frumoasei comune Independenta!”
În replică, fostul primar, Lică Voicu, omul care a obținut două mandate în fruntea primăriei, spune că nu înțelege cum a fost posibil acest lucru. 
Mai mult, fostul edil îi învinovățește, culmea, pe colegii din PNL Călărași, deputatul Emil Dumitru și senatorul Ciprian Pandea, care nu s-au implicat în campania electorală pentru susținerea candidatului propus de PNL.
“Vă dați seama, la câtă treabă am eu și câte lucruri sunt de făcut în viața asta, să stau să mă intereseze ce face individul ăsta. Pai are el treabă cu comuna asta? E socră-su, și-a dorit să continue ce a început acum 30 de ani. N-are nicio treabă cu adminsitrația locală. Nu cred că este în comuna Independența, cetățean care să confirme ceea ce încearcă el să spună. Nu-l bagă nimeni în seamă. Oamenii sunt sătui de el pentru că nu a reușit să facă până azi nimic, n-a reușit să dea nici cu var la ce am lăsat. Auzi ce gogomănie și asta, e prima dată, aud de la dumneavoastră acum. Ba din contră, el a avut o discuție acum câteva luni și a zis “terminați cu prostiile astea, cum să nu candideze, ăsta a fost disperat să prindă funcția”, la cel care am discutat cu el, care are un local peste drum de casa lu’ socră-su, a zis “am zis, cum să nu candidez”. El a apucat să spună, repet, acum câteva luni, nu am discutat eu cu nimeni despre el. Sunt convins că, la ce investiții a făcut, va depune efort să rămână în continuare, pentru ca nu cumva să vină cineva după el, care să vadă ce a încercat el să facă după doi ani  de nefăcut nimic.
Problema s-a pus dacă eu mai candidez, asta am spus eu. N-are nicio treabă cu prezența lui, sau cu funcția lui. Eu am spus, pe unde am mers, la partid, în echipa locală a PNL, dacă identificăm pe cineva care stă mai bine la popularitate decât mine, il ajut cu drag și eu candidez la consilier local, cu condiția ca, dacă avem majoritate, să fiu viceprimar. Eu am spus ceea ce zice că aș fi spus eu despre dânsul. Nu ma interesează persoana lui, mi-a făcut mult rău, foarte multe dosare.
În lupta electorală nu m-am luptat numai cu el, m-am luptat cu Vasile Iliuță care a vrut cu orice preț să câștige. A fost greu să înțeleg ce s-a întâmplat în satul Vișini și Potcoava. În 2008, dl. Anghel Constatin a venit, mi-a cerut sprijin, am mers și la dl. Daniel Drăgulin, să-i fie țărâna ușoară, era vicepreședinte CJ Călărași și împreună cu dânsul l-am bătul pe cel care era pe locul I, Cristi Tudor de la PDL. În 2012 candida dl. Anghel Constatin din nou, să nu ne facem iluzii, doar că alegerile se desfășurau într-un tur. Dacă în urmă cu patru ani ieșea pe locul 2, ce rost avea să mai candidez.” spune Lică Voicu.
Cu resentimentele unui mandat pierdut, Lică Voicu spune că ar fi alergat după investiții în continuare.
“Dacă mai eram primar, trebuia să alerg după fonduri pentru comuna Independența. Să vă spun, eu când am preluat primăria Independența în 2012, nu am găsit excedent bugetar, ba chiar niște sume de plată. În 2020 când am plecat am mai lăsat vreo 10 miliarde și vreo 20 de milioane, asta în afara de proiectele care erau, n-aveau nicio treabă de proiectele care mai erau, vorbim de sală de sport, canalizare Vișini, Potcoava, proiect ADI Ecoaqua. Dacă am tăcut asta este. Eu am asfaltat 32 de km de drum, nea Costică (n.r. Anghel Constatin – fostul primar din Independența)  n-a asfaltat nimic. Poate este greșeala mea. Vreau să vă spun că am atas fonduri externe de peste 400 de miliarde.”
Întrebat despre intenția de a candida la alegerile din 2024, fostul edil spune că va candida, doar dacă, partidul – filiala locală îl vor nominaliza. 
“Vă spun ce am spus și la partid, ce i-am spus și domnului Emil Dumitru, interimar pe vremea respectivă, domnului Ciprian Pandea și echipei locale. Dacă partidul găsește unul mai popular decât mine, eu candidez la funcția de consilier, rămân lider local dacă ei consideră că pot reprezenta PNL Independența în continuare și atunci, împreună cu mine și toți ceilalți, îl ajutăm pe cel nominalizat, în baza unui sondaj. Este ultimul lucru să fug din răspundere, ultimul lucru pe care să il cred că acest individ rămâne fără candidat. Dacă nu se găsește unul mai bun decât mine, da, candidez.”
Luând în considerare că au existat mutări politice în ultima perioadă, făcând un exercițiu de tactică în care Vasile Iliuță v-ar propune să veniți în PSD pentru a candida la primărie, ați accepta?
“Nu știu, sunt pus în ceață… nu pot, vă dați seama. Candidez eu la PSD și ăsta ( n.r. Gabriel Rădulescu – primar actual) la PNL.. ce logică are asta. Păi, nu m-am mutat eu după nea Nicu Dragu. Dacă dânsul are realizări mărețe, să le prezinte și nu pot decât să mă bucur și să-i mulțumesc. Dar până atunci să spună ce a făcut dânsul și nu ce am făcut eu.”
Campania electorală pe gardurile salariaților din Primăria Independența. Căutând informații despre activitatea electorală din 2020, descoperim că, în comuna Independența, inclusiv o parte din salariații primăriei și-au lipit afișe electorale pe gardurile caselor. Că au făcut-o din susținere sau din obligație, doar ei știu.

Politică

Vasile Iliuță: “România are nevoie de stabilitate, nu de spectacol”

21 iunie 2025

Organizația Județeană a PSD Călărași a participat astăzi la consultarea internă convocată de conducerea centrală pentru a decide dacă rămân în opoziție sau se implică în coagularea unei noui majorități parlamentare. Printr-un vot online, participanții și-au exprimat în unanimitate opțiunea de a susține continuarea guvernării, asumându-și responsabilitatea pentru dezvoltarea României “într-un context politic și economic complicat”.

Președintele filialei, Vasile Iliuță, a susținut că deciziile politice viitoare trebuie să se bazeze pe propuneri concrete pentru reducerea deficitului, și a avertizat împotriva “calculelor de fațadă”. Iliuță a subliniat că negocierile pentru formarea unei noi majorități trebuie să pornească de la un parteneriat real, iar PSD trebuie să vină în față cu un plan clar, susținut de o echipă de negociere capabilă să își asume guvernarea.

Potrivit liderului PSD Călărași, rolul propus pentru partid în noua formulă guvernamentală include:

Advertisement

• Un vicepremier fără portofoliu, care să coordoneze ministere strategice: Transporturi, Justiție, Agricultură, Muncă, Sănătate, Energie și Secretariatul General al Guvernului.

Liderul ju­de­țean a mai insistat că este doar începutul unui mandat „dificil, cu costuri politice ridicate”, iar decizia filialei PSD Călărași a fost luată cu „luciditate și realism”. România are nevoie, a mai declarat Iliuță, de stabilitate și seriozitate, nu de spectacol, și de soluții reale în fața cetățenilor, nu promisiuni.

Continue Reading

Politică

Nea Vasile pleacă din PSD cu tot cu mobilier: „Am băgat mii de lei în sediu. Acum mi-am luat ce era al meu” Mobilierul ar fi ajuns într-un alt partid

Nea Vasile pleacă din PSD cu tot cu mobilier

Pe 5 decembrie 2020, cu doar o zi înainte de alegerile parlamentare, Nea Vasile era adus cu fast din Partidul Național Liberal și instalat la conducerea organizației județene de pensionari a PSD Călărași, sub coordonarea președintelui Vasile Iliuță. Patru ani și jumătate mai târziu, Nea Vasile, fostul secretar al organizației județene de pensionari, a decis să părăsească formațiunea politică alături de care a activat constant. Mai mult, acesta și-a recuperat mobilierul cumpărat din bani proprii, parte din el ajungând deja în sediul AUR Călărași, formațiune în care spune că ar putea continua activitatea politică.

„Mi-am luat ce era al meu”

Într-o discuție telefonică, Nea Vasile a explicat de ce a ales să mute mobila din PSD în într-un alt sediu politic:

„Eu am băgat acolo bani din pensia mea. Am tras țevi, am pus calorifere, am făcut două birouri. Când am cerut să mi se deconteze, mi s-a spus: Domn Vasile, nu avem acum, dar o să vă recompensăm.”

La un moment dat, susține că a primit o parte din sumă:

„Domnul Iliuță a fost corect, mi-a dat 5.000 de lei, dar mai aveam de recuperat vreo 7.000. Am tot așteptat, dar n-a mai venit nimic.

Relație amiabilă cu conducerea

Nea Vasile subliniază că nu are un conflict personal cu liderii PSD, ba dimpotrivă, susține că a avut o relație corectă cu președintele organizației județene:

„Cu domnul Iliuță n-am avut nimic. A fost corect, a încercat să mă ajute. Dar la un moment dat, parcă toți au dat înapoi. M-am dus de zeci de ori, dar n-am mai primit niciun răspuns.”

Fostul lider al pensionarilor afirmă că a venit în partid cu aproape 600 de membri și a desfășurat activitate constantă:

Advertisement

„Am venit cu 500–600 de oameni. Am făcut evenimente, întâlniri, am adus oameni la vot. Nu m-a interesat funcția, ci să ajut. Aveam și un proiect pentru proteze dentare gratuite pentru pensionari. Nu s-a vrut.”

La final, și-a recuperat o parte din bunurile personale.

„Am luat două mese, două birouri. Ce să mai aștept? Dacă nu mi-au dat banii, am luat ce era al meu. Nu e vorba de mobilă, e vorba de respect.”

Întrebat dacă va deveni membru AUR, Nea Vasile a răspuns prudent:

„Încă nu mi-am dat demisia din PSD. Dar da, am dus mobilierul acolo. Vedem ce va fi. Vreau doar să fiu respectat pentru ce fac.”

Totuși, potrivit unor surse din interiorul partidului, nemulțumirea față de proiectele inițiate de Nea Vasile ar fi avut și alte motive. Se pare că acesta intenționa să amenajeze un fel de cantină la subsolul actualului sediu PSD, ceea ce a generat nemulțumire din partea colegilor din partid, inclusiv a parlamentarilor. Mirosul persistent de mâncare ar fi fost inconfortabil într-o instituție politică.

Ironia face ca ideea să nu fi fost una cu totul nouă în PSD Călărași. În trecut, pe vremea fostei conduceri a organizației județene, condusă de Eugen Cristodor, astfel de „tradiții” erau bine-cunoscute. În acea perioadă, mâncarea era prezentă aproape zilnic în sediul partidului.  Diferența este că atunci, astfel de inițiative păreau mai bine tolerate. Dar vremurile erau altele. Și oamenii, la fel.

Advertisement
Continue Reading

Politică

Curtea Constituțională a răspuns cererii de anulare a alegerilor prezidențiale. Ce hotărâri au luat judecătorii

Curtea Constituțională validează rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale și stabilește organizarea turului al doilea

Curtea Constituțională a României a emis vineri, 9 mai 2025, un comunicat oficial prin care anunță că a finalizat controlul de constituționalitate privind procedura alegerilor pentru funcția de Președinte al României, desfășurate în data de 4 mai 2025.

Judecătorii constituționali au adoptat mai multe hotărâri importante, cu unanimitate de voturi:

  • Respingerea cererii de anulare a alegerilor formulate de Sebastian-Constantin Popescu, considerând-o neîntemeiată;
  • Confirmarea și validarea rezultatelor primului tur de scrutin pentru funcția de Președinte al României;
  • Stabilirea organizării turului al doilea de scrutin pentru data de duminică, 18 mai 2025, în care se vor confrunta George-Nicolae Simion și Nicuşor-Daniel Dan, în această ordine.

Curtea a precizat că hotărârile sale sunt definitive și general obligatorii. De asemenea, argumentele care au stat la baza acestor decizii vor fi detaliate în hotărârile motivate, ce vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Astfel, România se pregătește pentru turul decisiv al alegerilor prezidențiale, care va avea loc peste exact o săptămână, pe 18 mai 2025.

Advertisement

Continue Reading