in

I. Iacomi: PSD sprijină familiile tinere aflate la început de drum, oferind posibilitatea obținerii unei locuințe în condiții avantajoase

Ministerul Finanţelor Publice propune modificarea condiţiilor şi a denumirii programului „Prima casă”, oferindu-i caracter social şi denumirea de „O familie, o casă”, anunţă joi, reprezentanţii Ministerului într-un comunicat de presă.

Am finalizat Programul O familie, o casă, în urma consultărilor intense și constructive cu reprezentanții Băncii Naționale a României. Inițiativa guvernului are în primul rând un caracter social, deoarece ne dorim să venim în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodată, ne-am gândit să ajutăm familiile tinere să își cumpere o locuință decentă. … ” – a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice

Condițiile noului program „O familie, o casă”

**Actul normativ va revizui condițiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari și a prețului maxim de achiziție al locuinței care poate fi achiziționată în cadrul Programului. În același timp, se propune acordarea de subvenții de dobândă constând în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil, cât și pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

Prin proiectul de act normativ care modifică și completează OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului „Prima casă” se propune:

• Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul „O familie, o casă”.
• Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului:
– la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei;
– pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.
• Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.
• Menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.
• Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:
– reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
– reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.
• Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.

PSD lansează un nou program important pentru tineri și pentru familiile la început de drum! Este o nouă inițiativă a guvernării noastre care sprijină puternic familiile tinere să își cumpere o locuință decentă, dar în egală măsură susține și sectorul construcțiilor. 

Sub deviza ”O familie, o casă!” acest nou program va înlocui programul Prima Casă și oferă posibilitatea achiziționării unei locuințe în condiții extrem de avantajoase.

Astfel, toți cei interesați trebuie să știe că limita maximă a creditului este 66.500 de euro, cu un avans de minim 5% din suma solicitată, împrumutul purtând o dobândă fixă care nu depășește 5,5%. 
Mai mult, familiile cu un singur copil vor beneficia de reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului, în timp ce pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii rata dobânzii va fi mai mică cu 1 punct procentual. 
PSD face prin acest nou program dovada determinării sale de a-i face pe tinerii români să rămână în țară să-și facă un rost aici, acasă.

Dragi prieteni,

Acest gen de măsuri sociale este cel care aduce beneficii pentru cei mai mulți dintre români, în acest caz pentru tineri, pentru cei care nu au posibilități pentru a accesa un credit bancar normal, pentru cei care își doresc să-și întemeieze o familie, dar le lipsesc banii necesari achiziționării unei locuințe. 
Coincidență sau nu, acest gen de măsuri este cel pentru care suntem cel mai aspru criticați de către actuala Opoziție, adică de aceleași grupuri politice care au criticat și critică în continuare măsurile de majorare a salariului minim și de creștere a punctului de pensie. Este vorba, așa cum știți deja, de gupuri politice care își doresc tăieri de pensii și de salarii în cazul în care vor ajunge la Guvernare.
De ce este PSD criticat pentru astfel de măsuri? Pentru că dreptei politice nu îi plac măsurile care aduc bunăstare tuturor românilor. Dreptei politice îi convine situația în care poporul ar trăi în continuare în sărăcie – un popor sărac este mai ușor de condus.
Cum să le placă celor de la PNL faptul că România este de doi ani și jumătate pe creștere economică susținută? Cum să le placă faptul că românii au salarii mai mari, că au un nivel de trai mai ridicat și o putere de cumpărare mai mare? Cum să le placă faptul că pensionarii își permit în sfârșit să cumpere mai mult cu pensiile lor, care încă destul de mici pentru cât le datorăm și pentru cât au făcut pentru țară?

Sper din suflet ca toți românii să deschidă ochii la ceea ce se întâmplă, să înțeleagă cine le dorește binele, ce partid este preocupat de soarta lor și de bunăstarea tuturor și ce partide sunt preocupate de tăieri de pensii și salarii și de concedieri masive în sectorul public. 

Președintele PSD Călărași, 
Iulian Iacomi

0 0 votes
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Mesajul președintelui PSD, Iulian Iacomi, transmis în urma Congresul PSD de validare a candidaturii la prezidențiale a doamnei premier Viorica Dăncilă

O nouă rasă de oameni, creată printr-un procedeu controversat. Expert: Prima persoană care va trăi 1.000 de ani s-a născut deja