Duminică, 10 noiembrie 2019, în România s-a defășurat primul tur al alegerilor prezidențiale pentru desemnarea președintelui României. Rezultatele sunt așteptate cu sufletul la gură atât de românii care și-au pus încrederea în vot cât și de candidații înscriși în lupra pentru scaunul de la Cotroceni. La ora 19.00, prezența la vot pentru județul Călărași a fost de sub 50%, adică sub 110.000 persoane prezente la vot. Vom vedea cifrele clare după închiderea urnelor de vot.
COMUNA VÂLCELELE ÎMPÂNZITĂ DE MASCAȚI ȘI POLIȚIE
În câteva localități din Călărași, în apropierea secțiilor de votare, echipaje de poliție din cadrul IPJ Călărași, dar și lucrători au Serviciului de Acțiuni Speciale (SAS) au ptutu fi observați în apropierea secțiilor de votare. Un exemplu ar putea fi localitatea Vâlcelele. Comuna nu are mai mult de 1.500 – 1.700 de persoane cu drept de vot. Primarul Nelu Tatu spune că a reușit să numere peste 50 de polițiști prezenți în cele două locații: Floroaica și Vâlcelele. Informația privind mobilizarea efectivelor de poliție a fost lansată de Dumitru Coarnă, președintele SNPPC care a reacționat dur privind acest subiect.
OAMENII NU ȘTIU CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN COMUNA LOR
Am fost în localitatea Floroaica și Vâlcelele pentru a vedea ce se întâmplă. Oamenii care stăteau pe bănci, aproape de secțiile de votate erau nedumeriți, poate speriați de prezența forțelor polițienești. Până și primarul era îngrijorat de mobilizarea forțelor de poliție. Primarul Tatu nu a știu să ne spună clar motivul pentru care are atâta poliție în comuna sa. Aceeasi situaţie a putut fi văzută și în localitatea Borcea. Parcul din fața primăriei era plin de jandarmi din cadrul Jandarmeriei Călărași. Nici orașul Lehliu Gară sau comuna Mănăstirea nu au fost mai prejos…
REACȚIA PREȘEDINTELUI SNPPC DUMITRU COARNĂ “Forțele de ordine sunt plimbate degeaba”
Dumitru Coarnă, preşedintele SNPPC, susţine că forţele de rezervă ale IPJ Călăraşi au luat cu asalt, duminică, comuna Vâlcele, unde nu au fost semnalate ingerinţe care să împiedice buna desfăşurare a procesului electoral, „pentru a arbitra un conflict intern din cadrul organizaţiei locale a PNL”. De asemenea, acesta l-a informat pe ministrul de Interne, Marcel Vela, despre situaţia de la Vâlcele, şi acesta a promis că va face verificări şi va lua măsurile care se impun.
Advertisement
” În comuna Vâlcele, din judeţul Călăraşi, formată din două sate, cu circa 1500 de locuitori, în majoritate oameni în vârstă, nu au fost sesizate incidente electorale, însă este luată cu asalt de forţele de rezervă ale IPJ Călăraşi. Acţiunea nu are nicio legitimitate, însă sunt trimişi din ordinul domnului inspector-şef Iorga Marian, pentru a interveni politic în disputa internă din cadrul PNL-ului local. Din această comună, este preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, membru PNL, iar domnului Iorga i s-ar fi promis că va rămâne în continuare la şefia Inspectoratului. Vă reamintesc că nu există nici un motiv legal care să justifice intervenţia forţelor de rezervă la Vâlcele. Este un conflict politic acolo şi prin lege poliţia nu are de ce să arbitreze o astfel de manevră politică”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, Dumitru Coarnă.
CONFLICT INTERN ÎNTRE LIBERALI
Potrivit acestuia, la Vâlcele se desfăşoară un conflict politic intern între liberalii locali, iar forţele poliţieneşti sunt implicate ilegal.
”I-am informat pe domnul Inspector General al Poliţiei Române şi pe ministrul de Interne, Marcel Vela, despre ce se întâmplă la Vâlcele. Nu mi se pare legal ca poliţia să fie implicată într-un conflict politic intern între diferitele grupări din PNL-ul local. Prin fişa postului. domnul inspector-şef Marian Iorga trebuie să facă management poliţienesc şi nu politic. Aceste forţe de rezervă din cadrul IPJ Călăraşi intervin numai în situaţiile de urgenţă de la secţiile de votare. La Vâlcele nu se întâmplă nimic grav care să încurce procesul electoral, însă aceste forţe în loc să stea în repaus pregătite de intervenţie, sunt plimbate degeaba. Dacă vor fi nevoite să intervină la un incident real de la vreo secţie din judeţ, vor întârzia nejustificat din cauză că au fost trimise degeaba la Vâlcele „, a adăugat Dumitru Coarnă.
La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat că procesul electoral se desfăşoară duminică în condiţii foarte bune, fiind semnalate doar „incidente minore”.
„Procesul electoral se derulează în condiţii foarte bune. Avem semnalate doar incidente minore, nesemnificative, atât la votul exprimat în ţară, cât mai ales în diaspora, unde procesul este fluid, unde, practic, toate Birourile electorale ale secţiilor de votare sunt funcţionale, unde nu avem semnalări legate de niciun semn de obstrucţie şi, dimpotrivă, o fluidizare foarte bună a procesului electoral, ceea ce înseamnă că modificările legislative făcute sunt modificări care, în sfârşit, au permis românilor din diaspora să îşi exercite dreptul de vot în cele mai bune condiţii”, a afirmat Ludovic Orban, la sediul central al PNL.
Potrivit acestuia, prezenţa la vot este bună şi, cel mai probabil, va fi cea mai mare din istoria primului tur al alegerilor prezidenţiale.
„Ne aşteptăm ca românii să vină la vot în număr mare, să-şi exprime voinţa şi să consfinţească, de fapt, un adevăr cunoscut, pe care nu aş vrea să-l exprim acum, dar pot să-l traduc aşa: că România se îndreaptă într-o direcţie normală”, a conchis premierul.
Advertisement
CAZURI SEMANLATE CĂTRE CONDUCEREA POLIȚIEI CĂLĂRAȘI
Primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat în condiții aproape normale. Spunem aproape normale pentru că au existat și câteva situații semnalate în timpul primului tur de alegeri. Avem informații că inspectorul șef al IPJ Călărași, Marian Iorga, a fost sesizat personal în cursul zile privind transporturile ilegale de persoane ce s-au realizat cu microbuzele școlare în mai multe localități din Călărași. Așteptăm să vedem ce măsuri vor fi luate în privința acestor fapte sesizate.