Iată că măsurile de relaxare au adus la Călărași o explozie de noi cazuri cu COVID-19, numărul îmbolnăvirilor a crescut alarmant. Astfel, ultimele 16 îmbolnăviri au fost depistate la Centrul de Servicii Comunitare din municipiul Olteniţa. Toate aceste au fost posibile deoarece nu au fost respectate măsurile și astfel în acest Centru au fost confirmate 16 cazuri – 13 copii şi 3 educatori fiind confirmaţi cu noul coronavirus.
DSP Călărași,
Vă informăm că pe fondul relaxării măsurilor de limitare a extinderii epidemiei cu SARS-CoV-2, corelate cu nerespectarea măsurilor elementare de protecție față de SARS – CoV – 2, portul măștii faciale și portul corect al măștii faciale, spălarea mâinilor cu apă și săpun, dezinfecție, absența monitorizării temperaturii, cu ducerea în derizoriu a aproape tuturor măsurilor de către foarte multe persoane, numărul cazurilor de infectare în județul Călărași a crescut. În seara zilei de 12 iunie 2020 am primit rezultatele probelor recoltate de la Centrul de Servicii Comunitare Oltenița, în urma depistării unui caz pozitiv și asimptomatic la personalul centrului (prezentare și testare la un spital din București) și a internării a doi copii în Spitalul Municipal Oltenita, spital suport COVID – 19.
Astfel, la 11 beneficiari ai centrului s-a depistat infecția cu SARS – CoV – 2 și, de asemenea, la cei doi copii internați și izolați în Spitalul Municipal Oltenița, cu simptome ușoare compatibile cu SARS – CoV – 2. Virusul a fost detectat și la alte trei educatoare ale Centrului, pe lângă cea depistată inițial cu test pozitiv.
Direcția de Sănătate Publică Călărași (DSP) s-a deplasat în două zile consecutive la Centrul de Servicii Comunitare Oltenița. În prima zi s-au comunicat primele măsuri pe care conducerea centrului trebuie să le respecte și a fost informată Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului asupra acestora. În cea de-a doua zi, DSP Călărași a făcut toate demersurile pentru internarea în siguranță a beneficiarilor în spital, împreună cu cele trei educatoare.
Menționăm că până la ridicarea stării de urgență, exista obligativitatea izolării personalului centrelor rezidențiale; această măsură a devenit opțională după instituirea stării de alertă. De asemenea, menționăm că personalul centrelor a continuat să fie testat la fiecare două săptămâni.
DSP Călărași a recomandat autorităților de resort să reintroducă lucrul în schimburi al personalului (două săptămâni în izolare la domiciliu, două săptămâni în izolare la centru, cu testarea personalului înainte de intrarea în schimburi), pentru toate centrele aflate sub autoritatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași.
În urma creșterii alarmante a numărului de cazuri din ultimele zile, considerăm necesar să facem apel din nou la responsabilitatea fiecărei persoane față de sănătatea proprie și față de sănătatea celor din jur și la respectarea normelor de igienă personală, purtarea (corectă) a măștii faciale, astfel încât să acopere nasul și gura, evitarea spațiilor aglomerate, igiena corectă a mâinilor, evitarea ieșirii în orele de vârf, menținerea unei distanțe fizice suficiente.
Atragem atenția asupra necesității respectării legislației în vigoare relativ la prevenirea infecției cu SARS – CoV – 2 de către toate instituțiile publice, inclusiv unitățile de învățământ, de asistență socială și de sănătate, instituțiile de cultură, precum și de către transportatorii de persoane și de marfă, operatorii economici din comerț, distribuția de marfă și producție, din turism, prestatorii de servicii, cluburile sportive. Pentru fiecare categorie în parte există reglementări specifice, care trebuie strict respectate.
Atragem atenția asupra necesității respectării perioadei de izolare pentru persoanele care vin din zone cu risc, așa cum au fost stabilite ele de autoritățile abilitate în domeniu și a deciziilor reprezentanților autorităților din punctele de trecere a frontierei.
Director Executiv DSP Călărași
Cezar – Cristian Rădulescu
Dr. Camelia Truică
Medic primar epidemiolog
Medic Șef – DSSSP – DSP Călărași