Connect with us

Breaking News

DOCUMENT CNSU. Noile restricții care se aplică în România începând de luni, 9 noiembrie

Published

on

DOCUMENT. Lista integrală de restricții: Toate creșele, școlile și grădinițele se închid, revine munca de acasă, circulația pe timp de noapte e interzisă

  • Hotărărea 52 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care sunt propuse restricții timp de 30 de zile a fost publicată de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).
  • Pentru a intra în vigoare, hotărârea Comitetului trebuie aprobată printr-o hotărâre de guvern.

Purtarea măștii de protecție ar putea deveni obligatorie din 9 noiembrie, cursurile școlare s-ar putea desfășura doar online, iar circulația în toate localitățile din România ar putea fi interzisă în intervalul orar 23.00 – 05.00, conform unei hotărâri CNSU care ar trebui să fie aprobată de Guvern.

Hotărârea CNSU propune instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, la nivel național, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.

În vederea evitării aglomerării transportului public, se propune ca toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați să aibă obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore.

Respectarea aplicării acestei măsuri se urmărește de prefecți și de către Inspecția Muncii.

În vederea prevenirii răspândirii infecțiilor cu SARS-COV-2, se propune ca, în toate localitățile, activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ să se desfășoare în sistem on-line.

Circulația interzisă între orele 23.00 și 05.00

În toate localitățile din România, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00. Prin excepție, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 23.00 – 05.00 pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Advertisement

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere; Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Fără sărbători, aniversări sau petreceri

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Se propune interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.

Se propune suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Benzinăriile și farmaciile vor funcționa normal

Se propune instituirea obligației pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private să-și organizeze și desfășoare activitatea în intervalul orar 05.00 – 21.00. Prin excepție, în intervalul orar 21.00 – 05.00 operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, iar unitățile farmaceutice, benzinăriile și operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Măsurile vor fi aplicate timp de 30 de zile, urmând ca la finalul perioadei, în funcție de evoluția situației epidemiologice, să se hotărască, după caz, menținerea, eliminarea sau modificarea acestora.

https://www.scribd.com/document/483131920/HOT%C4%82RARE-nr-52-din-05-11-2020-privind-stabilirea-unor-m%C4%83suri-suplimentare-necesar-a-fi-aplicate-pentru-prevenirea-%C8%99i-combaterea-efectelor-pandemiei-d

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

Breaking news. Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 s-a produs luni după-amiază

Published

on

Actualizare, 18:30: INFP a revizuit din nou magnitudinea. Cutremurul a avut 5,4 grade pe scara Richter. 

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 s-a produs luni după-amiază în zona seismică Vrancea, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul a fost resimțit și în București. 

„În ziua de 16.09.2024, 17:40:21 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 140 km.

Cutremurul s-a produs la 57km NV de Buzau, 58km SE de Sfantu-Gheorghe, 61km E de Brasov, 64km V de Focsani, 73km NE de Ploiesti”, a transmis INFP

INFP a transmis inițial că seismul a avut magnitudinea de 5,5. 

Cutremurul s-a mai resimțit în Bulgaria, Moldova și Ucraina. 

Un alt cutremur a avut loc în aceeași zonă din Vrancea zilele trecute, pe 14 septembrie, în jurul orei 18. Seismul a fost mai slab, cu o magnitudine de 3.3, la adâncimea de 114.3 km. 

 

Advertisement
Continue Reading

Breaking News

Oficial: Laurențiu State, noul subprefect al județului Călărași

Published

on

Laurentiu State

Începând din această seară, județul Călărași are oficial un nou subprefect. Laurențiu State a fost numit în această funcție, confirmând informațiile apărute pe surse încă din 19 iulie, dezvăluite în premieră de jurnaliștii de la Călărași Press. Aceștia au relatat primii despre propunerea ca State să preia această poziție, propunere care s-a concretizat în această seară.

Laurențiu State, cunoscut pentru reputația sa impecabilă în administrația publică locală,  deține funcția de consilier județean și director al sucursalei Ecoaqua din municipiul Oltenița. Cu o vastă experiență în gestionarea problemelor administrative, acesta este văzut ca o figură de încredere și un lider capabil să gestioneze provocările actuale ale județului.

State îi succede lui Stan Ionuț, care și-a prezentat demisia în urma unui scandal public ce a făcut înconjurul presei naționale. Decizia de schimbare la conducerea instituției vine în contextul intensificării criticilor la adresa fostului subprefect, iar numirea lui Laurențiu State este văzută ca un pas către restabilirea echilibrului și eficienței administrative în județ.

Continue Reading

Breaking News

Tragedie de Sfânta Marie la Călărași: Un bărbat s-a înecat în apele brațului Borcea

Published

on

Joi, 15 august, în jurul orei 13:00, o zi de sărbătoare a Sf. Maria s-a transformat într-o tragedie pe plaja de la Pod 4, Călărași. Un bărbat a intrat în apele brațului Borcea pentru a se răcori, dar curenții puternici l-au surprins și l-au tras sub apă.

Martorii prezenți pe plajă au observat imediat incidentul și au acționat, reușind să scoată bărbatul la mal înainte de sosirea echipajelor de salvare. Printre cei care au intervenit s-a numărat și o tânără curajoasă, care a început manevrele de prim ajutor, încercând să-l resusciteze.

La scurt timp, echipajele medicale, inclusiv un medic și paramedicii, au ajuns la fața locului și au preluat manevrele de resuscitare.

În ciuda eforturilor depuse, starea bărbatului rămâne critică, iar medicii continuă să lupte pentru viața lui.

Continue Reading

Cele mai vizualizate