Connect with us

Știri

Despre prioritățile județului nostru, în dialog cu noul președinte executiv al PSD Călărași, senator Roxana Pațurcă

Published

on

A intrat în politică pentru a veni în ajutorul călărășenilor și pentru a-i reprezentat în Parlamentul României. Senator de Călărași, membru marcant al PSD Călărași, experiență în învățământ și femeie hotărâtă. De-a lungul timpului senatorul călărășean Roxana Pațurcă a ieșit în evidență prin inițiativele politice aduse organizației județene a partidului social democrat. În ultima vreme PSD Călărași trece printr-o reorganizare dură, dar necesară. Conducerea este alta, prioritățile sunt altele, viziunile sunt obiective, iar despre aceste lucruri am discutat în cadrul unui interviu cu președintele executiv al PSD Călărași, Roxana Natalia Pațurcă.

Călărași News: La Conferința extraordinară a PSD Călărași dl. președinte Dragnea a declarat că va demara proiectul de realizare în localități a unei rețele de magazine Gostat. Ce alte măsuri a luat PSD în sprijinul agricultorilor și care să contribuie la creșterea producției pentru a genera reducerea prețurilor la legume și fructe?

Sunt câteva măsuri care au contribuit din plin la creșterea producției agricole. Anul trecut, urmare a acestor măsuri luate, s-a obținut o producție agricolă care a permis exporturi de produse în valoare de 4 miliarde Euro, exportul agricol fiind depășit doar de exportul de servicii și produse IT, care a înregistrat 4,5 miliarde Euro. Din acest punct de vedere, Călărașiul a contribuit din plin la obținerea unei producții record, județul nostru fiind unul preponderent agricol.Aș aminti în acest context de investițiile în îmbunătățiri funciare, în Călărași fiind investiți peste 35 milioane lei, bani care au contribuit din plin la modernizarea și completarea rețelei de irigații. Este doar un exemplu.

În plus, să nu uităm faptul că, la preluarea guvernării, am preluat și recordul negativ de absorbție a fondurilor europene, inclusiv în agricultură, guvernul Cioloș fiind supranumit, din acest punct de vedere, guvernul ZERO. De aceea, prima noastră prioritate în agricultură a fost realuarea absorbției fondurilor europene. Guvernul Viorica Dăncilă a reușit performanța de a absorbi în 2018 o sumă impresionantă: 1,2 miliarde Euro. Aceasta ne-a permis să facem plăți în avans pentru fermieri, o măsură care s-a dovedit binevenită.Pe lângă aceste măsuri, Guvernul PSD a implementat scheme de ajutor pentru producătorii agricoli interni pentru a mări producția și pentru a reduce prețurile.Din ianuarie 2017 Ministerul Agriculturii a implementat scheme de ajutor pentru producătorii interni de legume și fructe, programe care sunt finanțate și în acest an.

În 2019 sunt prevăzute în buget subvenții consistente pentru producătorii agricoli de legume si fructe, așa cum sunt cele prevăzute pentru ”Programul Tomate Românești”program finanțat cu 233.190.000 lei în 2019, reprezentând echivalentul în lei al sumei 50.000.000 Euro. Avantajele acestui program sunt reducerea importurilor, creșterea producției procesate și reducerea prețurilor.Un alt program care va contribui la reducerea prețurilor este ”Programul de sprijin al cultivării de usturoi”, cu un buget de 9,3 milioane lei. O problemă care a dus la creșterea importurilor și indirect a prețurilor a reprezentat-o în ultimii 29 de ani lipsa centrelor de colectare și procesare legume fructe. Din acest motiv, în bugetul pe 2019 guvernul PSD a asigurat finanțarea unui Program de înființare a 10 centre de colectare și procesare legume fructe. Iată cum, prin câteva măsuri bine gândite, guvernul PSD a reușit acordarea unor subvenții și sprijin financiar fermierilor, dar implementează în continuare măsuri în vederea creșterii producției românești și reducerii prețurilor la fructe și legume.

Călărași News: Ce alte măsuri legislative a întreprins PSD privind bunăstarea populației? Putem vorbi de creșteri salariale consistente,  pe fondul creșterii punctului de pensie, care să crească și puterea de cumpărare a românilor, de  achiziționarea de bunuri și servicii care să le crească nivelul de trai? 

Da, așa cum ați menționat, putem vorbi de creșterile de salarii și pensii, dar în primul rând aș face referire la ceea ce a permis acordarea acestor creșteri și anume creșterea economică.Din 2017, de când PSD a preluat guvernarea de la tehnocrați, economia României a crescut trimestrial, continuu. În 2017 am avut o creștere economică de 7%, iar în 2018 o creștere de 4,1%, estimarea creșterii economice pe acest an fiind una de 5,5%, estimare pe baza căreia s-a construit și bugetul pe 2019.

Pentru prima dată în România, bugetul este conceput pe un PIB de peste 1000 de miliarde de lei, ceea ce vorbește de la sine despre performanța Guvernului României. 

”Pentru prima dată depăşeşte 1.000 de miliarde de lei, facem istorie în sensul bun (…). Avem aproximativ 1.022 de miliarde estimat pentru anul viitor. Bugetul trebuie să fie foarte bine gândit, discutat, dezbătut”, a spus Teodorovici, pentru Antena 3.

”Vrem să mergem pe un deficit mult mai scăzut decât a fost în 2018. Este o obligaţie pe care o avem şi faţă de Comisia Europeană (…), dar şi pentru a arăta că Guvernul are o responsabilitate pe care unii încearcă s-o ducă în derizoriu (…)”, a spus ministrul.

Teodorovici a mai spus că bugetele alocate instituţiilor anul viitor, inclusiv serviciilor secrete, vor fi ”mai mari sau mai mici”. ”Bugetele vor fi mai mici sau mai mari – nu doar la servicii, în general vorbesc – legat de modul în care fiecare sector în parte îşi justifică acţiunile pe care le are de derulat în 2019, că vorbim de cheltuieli de personal, că vorbim de investiţii. Nu vrem să privăm investiţiile de finanţările necesare. Anul viitor trebuie să fie un an al investiţiilor”, a afirmat ministrul.

Această creștere a permis la rândul ei creșterea salariilor și pensiilor, măsuri de care beneficiază cea mai mare parte a românilor. Pe lângă aceasta, să nu uităm creșterea alocațiilor pentru copii, dar și celelalte programe de sprijin a familiilor cu copii din România.Aș mai adăuga aici și măsurile pentru creșterea competitivității mediului antreprenorial. Programul ”Start-up Nation” este unul care se află deja în al doilea an de derulare, după proiectul pilot din primul an.Mii de firme românești au fost înființate cu ajutorul acestui program și zeci de mii de locuri de muncă au fost create, obligativitatea antreprenorilor fiind aceea de a păstra aceste locuri de muncă pe o perioadă de cel puțin doi ani.

Călărași News: Care sunt avantajele Bugetului de Stat așa cum a fost înaintat Președenției de către PSD, avantaje care să contribuie la dezvoltarea localităților?

Bugetul pe anul 2019, așa cum a fost promulgat, are o componentă importantă din punct de vedere al dezvoltării localităților: finanțarea în continuare a programului PNDL, un program inițiat de PSD, prin care încercăm să scoatem România din noroaie, la propriu și la figurat. Au fost deja alocate 766 milioane de lei pentru investiții în Călărași prin programul PNDL pentru perioada 2017-2020. Banii sunt destinați unor investiții în infrastructură – drumuri de interes local, înființării sau extinderii rețelei de apă și canalizare în anumite localități, reabilitării sau construcției unor unități pre-școlare sau școlare, modernizării unor dispensare comunale și altele.Este vorba de sute de milioane de Euro care au intrat deja și vor mai intra în Călărași, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor județului nostru.

Advertisement

Călărași News: La PSD Călărași ați fost ales președinte executiv. Cum veți reorganiza acest partid, după ce principii? Ce rezultate vreți să obțineți?
Cum vedeți comunicarea în actuala echipă? Dar relația cu cetățenii?

Nu îmi doresc reorganizarea partidului, dar cu siguranță îmi doresc operaționalizarea echipei de conducere alese la Conferința din 10 martie. Suntem o echipă nouă, o echipă care acum se omogenizează și care trebuie să obțină o performanță remarcabilă la alegerile europarlamentare prin mobilizarea tuturor membrilor PSD Călărași.Ca rezultate, este cert că ne dorim să câștigăm alegerile din acest an și cele de anul viitor. Este un obiectiv pe care ni-l fixăm de fiecare dată. Anul acesta, pe fondul creșterii economice și pe fondul creșterii salariilor și pensiilor, avem șansa de a convinge cetățenii călărășeni prin indicarea unor rezultate concrete obținute în ultimii doi ani de guvernare. Comunicarea este excelentă în actuala echipă, iar relația cu cetățenii din Călărași ne dorim să o menținem la același nivel, printr-o comunicare transparentă, corectă. În definitiv, indiferent ce funcții am ocupa, la ce nivel de conducere, cu toții suntem cetățeni călărășeni.

Călărași News: Ce aveți să le transmiteți cetățenilor, pentru acest an?

Să aibă încredere în programul de guvernare al PSD, un program care a adus deja avantaje economice țării, a permis creșterea salariilor și pensiilor, a permis majorarea alocațiilor copiilor, a acordat subvenții și sprijin fermierilor și altor categorii profesionale și a încurajat investițiile.

Călărași News: Cum vă programați timpul, activitatea doamna senator?

Din păcate nu pot să mi-l programez. Știu doar că în timpul săptămânii îmi desfășor activitatea la București, în Senat, iar la final de săptămână îmi desfășor activitatea la Călărași. Mereu apar situații noi, probleme care trebuie rezolvate, ședințe politice, întâlniri cu cetățenii sau cu asociațiile profesionale, cu reprezentanții unor industrii locale și altele. Este plăcut să știi că poți să ajuți cetățenii, că poți face ceva concret pentru cei care ți-au acordat încrederea, dar din punct de vedere al timpului, cu siguranță nu îți poți programa ceea ce vei face în timpul unei anumite zile. Îți poți doar fixa repere mari.  

Călărași News: Cum apreciați activitățile administrației publice din Călărași, comparativ cu alte localități din județul nostru?

Este o diferență semnificativă între ceea ce se întâmplă în anumite comune din județul nostru și capitala județului. Aș merge cu domnul Daniel Drăgulin în câteva comune din Călărași, administrate de primari PSD, pentru a vedea ce se poate face cu adevărat pentru cetățenii care te-au votat și ți-au acordat încredere. 

Cred că este o diferență mult prea mare între promisiunile făcute în timpul campaniei electorale de către domnul Drăgulin și rezultatele concrete care lipsesc cu desăvârșire. Cu siguranță cetățenii din Călărași vor trage linie la următoarele alegeri locale, vor analiza activitatea primarului și vor decide ce fel de edil își doresc în continuare.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Elevii din Călărași au susținut testările inițiale la Limba Română și Matematică pentru Evaluarea Națională 2025. Scopul lucrărilor

Published

on

Elevii de clasa a VIII-a din județul Călărași au participat pe 18 și 19 septembrie 2024 la testările inițiale organizate de Inspectoratul Școlar Județean Călărași. Aceste testări, desfășurate sub forma unui examen, au rolul de a evalua nivelul de pregătire al elevilor înainte de examenul de Evaluare Națională de la finalul anului școlar. Profesorii vor folosi rezultatele acestor teste pentru a stabili planuri de îmbunătățire și programe remediale care să ajute elevii să obțină rezultate mai bune la probele finale, potrivit Edupedu

Conform Inspectoratului Școlar Județean, testele au fost organizate în condiții similare unui examen, pentru a familiariza elevii cu atmosfera și regulile de desfășurare a Evaluării Naționale. Deși aceste teste inițiale nu au fost o simulare oficială, ele au evaluat cunoștințele acumulate de elevi în anii anteriori de învățământ gimnazial.

Lucrările elevilor vor fi corectate de către profesorii de la clasă, iar rezultatele vor fi ulterior centralizate. „Le corectează profesorii de la clasă, ei interpretează rezultatele, noi vom centraliza tot ce primim din școli. În funcție de rezultate, de specificul școlilor și de încadrarea la clasă pentru disciplinele limba română și matematică, vom desfășura diferite activități (alte simulări, inspecții cu focusare pe activitățile remediale)”, precizează inspectorul școlar general adjunct Călin Nicușor pentru Edupedu

Proba la Limba și Literatura Română

Prima probă a testării inițiale a avut loc miercuri, 18 septembrie, la Limba și Literatura Română, între orele 11:00 și 13:00. Subiectele au fost construite pe baza textelor literare și non-literare, iar elevii au trebuit să rezolve cerințe de interpretare, înțelegere și analiză. Unul dintre textele literare a fost „Lunea altfel” de Alex Moldovan, iar cel non-literar a fost un extras din Statutul elevului.

Elevii au fost solicitați să realizeze caracterizarea unui personaj, să compare cele două texte și să își exprime opinia asupra importanței respectării regulilor. În plus, subiectele au inclus exerciții gramaticale care au testat cunoștințele despre diftongi și corectarea greșelilor de exprimare. De asemenea, elevii au redactat un rezumat al textului literar, într-un spațiu limitat între 80 și 120 de cuvinte.

Proba la Matematică

Joi, 19 septembrie, elevii au susținut proba la Matematică. Aceasta a fost structurată pe trei secțiuni: întrebări de tip grilă, geometrie și trigonometrie, precum și probleme de dificultate ridicată. Prima parte a testului a inclus întrebări cu răspunsuri multiple, însă elevii au trebuit să justifice alegerea fiecărui răspuns corect, prin scrierea rezolvării complete.

Inspectorul școlar general adjunct Călin Nicușor a explicat pentru sursa citată anterior că testele au fost concepute pentru a evalua nu doar cunoștințele teoretice, ci și capacitatea elevilor de a aplica aceste cunoștințe în mod logic. Partea de geometrie a inclus calcule ale unghiurilor și segmentelor în diferite figuri geometrice, în timp ce ultima secțiune a testului a vizat probleme complexe care au cerut soluționarea creativă și rațională.

Simularea Evaluării Naționale în martie 2025

Pe lângă aceste teste inițiale, Ministerul Educației va organiza și simularea oficială a examenului de Evaluare Națională în martie 2025. Aceasta va include probele la Limba Română, Matematică și, acolo unde este cazul, Limba Maternă. Calendarul simulării este următorul:

  • 17 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 18 martie 2025: Matematică – probă scrisă
  • 19 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 31 martie 2025: Comunicarea rezultatelor.

Simularea din martie va fi o oportunitate pentru elevi de a-și testa cunoștințele și de a se familiariza cu formatul examenului final, înainte de Evaluarea Națională din vară. Rezultatele obținute atât la testările inițiale, cât și la simulare, vor ajuta profesorii să adapteze strategiile de predare și pregătire, asigurându-se că fiecare elev are șanse maxime să obțină rezultatele dorite la examen.

Continue Reading

Știri

Auchan și EduAct susțin elevii din Dorobanțu, Călărași, cu o donație de 100.000 de lei, în urma campaniei Back to School

Published

on

Zilele trecute s-a încheiat campania Back to School organizată de Auchan România, prin care retailerul a donat 100.000 de lei Asociației EduAct România. Fondurile sunt destinate susținerii programului „Eroi din viitor”, care sprijină dezvoltarea copiilor din satul Dorobanțu, județul Călărași. Acest proiect se concentrează pe abilitățile cognitive, sociale și emoționale ale celor peste 100 de copii din localitate, asigurând în același timp și o masă caldă zilnică. Activitățile au loc într-un centru multifuncțional al școlii din comună, construit acum un an de EduAct și partenerii săi. 

Campania Back to School, desfășurată între 29 august și 17 septembrie 2024, a fost dedicată vânzării de rechizite eco-friendly din care o parte din venituri a fost direcționată către programul educațional. „Suntem bucuroși să continuăm parteneriatul cu EduAct și recunoscători să ne implicăm astfel în formarea generațiilor viitoare. Ne invităm pe această cale clienții să descopere colecțiile de produse prietenoase cu mediul, rechizite realizate din materiale sustenabile sau reciclate. Simpla achiziție a unui astfel de produs înseamnă acum nu doar un gest responsabil față de mediu, ci și o șansă la educație oferită unui grup vulnerabil”, a declarat Corina Dospinoiu-Imre, Director Sustenabilitate Auchan România, la începutul campaniei.

Programul „Eroi din viitor” implementat de Asociația EduAct vine ca o soluție pentru combaterea abandonului școlar și pentru îmbunătățirea educației copiilor din mediul rural. Activitățile au loc în centrul multifuncțional al școlii din Dorobanțu, construit anul trecut cu sprijinul financiar al Auchan și al altor companii. „Obiectivul Asociației EduAct este să completeze cu educație non-formală curricula școlară și să participe la reducerea punctelor de abandon școlar, a absențelor și a numărului de repetenți în unitățile de învățământ în care intervine”, a declarat Ioana Breazu, Communication&Fundraising Manager, EduAct.

Această inițiativă este vitală în contextul în care rata abandonului școlar în România depășește 15%, iar riscul sărăciei afectează 34,5% din populație, în special în zonele rurale. Programul oferă sprijin nu doar la nivel educațional, ci și printr-un sprijin alimentar important pentru copiii din comunitatea locală, sub forma unei mese calde zilnic.

Continue Reading

Știri

Polițiștii din Călărași desfășoară activități preventive pentru siguranța elevilor la Colegiul Agricol „Sandu Aldea”

Published

on

Polițiștii din Călărași au desfășurat pe 17 septembrie 2024 o serie de activități informativ-preventive la Colegiul Agricol „Sandu Aldea”, în cadrul campaniei naționale „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, care are ca scop creșterea siguranței în mediul școlar. Campania urmărește conștientizarea elevilor cu privire la importanța unui climat educațional sigur, identificarea și prevenirea comportamentelor de risc, precum și promovarea unei platforme online dedicate informării în acest domeniu. Polițiștii le-au oferit elevilor sfaturi practice despre protejarea bunurilor, evitarea conflictelor și importanța comunicării deschise cu părinții și profesorii, subliniind că siguranța lor este o prioritate, iar activitățile preventive vor continua în școlile din județ.

Campania de conștientizare are trei direcții de acțiune majore: conștientizarea elevilor cu privire la siguranța școlară, informarea publicului despre comportamentele de risc și mecanismele de sesizare a faptelor antisociale, și promovarea platformei online www.sigurantascolara.ro, unde se pot găsi resurse și informații utile pentru siguranța elevilor, precum: 

  • informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim;
  • modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranță școlară;
  • campanii/programe/proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ;
  • lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ (primar, gimnazial, liceal), precum și datele de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu

În cadrul întâlnirilor, polițiștii le-au oferit elevilor recomandări privind protejarea bunurilor personale, respectarea regulamentului intern al școlii și importanța evitării conflictelor. De asemenea, aceștia au subliniat importanța comunicării deschise cu părinții și profesorii pentru a soluționa rapid orice problemă apărută.

Inspectoratul de Poliție Județean Călărași subliniază că siguranța elevilor rămâne o prioritate, iar acțiunile preventive vor continua.

Continue Reading

Cele mai vizualizate