Connect with us

Politică

Deputatul Bîrcă: România merită să adere la spațiul Schengen

Published

on

Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa, conformă cu Acordul de la Schengen. Statele membre ale acestui spațiu au eliminat sau vor elimina controalele pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel încât este (sau va fi) posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control.

Toţi eurodeputaţii români prezenţi marţi la Strasbourg au votat în favoarea rezoluţiei nonlegislative în care Parlamentul European îndeamnă statele membre să permită României şi Bulgariei să adere fără întârziere la spaţiul Schengen.

Deputatul social-democrat Constantin Bîrcă a transmis un mesaj pe o rețea de socializare prin care susține aderarea României la spațiul Schengen.
“România merită să adere la spațiul Schengen, iar împotrivirea cinică a unui stat nu poate să îi țină pe români departe, la nesfârșit, de dreptul lor la liberă circulație. De aceea, sunt optimist că, în decembrie, vom intra în Schengen.
PSD a luptat să convingă partenerii europeni că România îndeplinește toate criteriile tehnice și politice și că locul nostru este alături de comunitatea statelor din Schengen. De fapt, toate partidele de stânga din Europa susțin pe deplin aderarea țării noastre la acest spațiu, decizie consfințită printr-o rezoluție a social-democraților europeni din PES. A rămas această problemă cu Olanda, unde coaliția de dreapta aflată la Putere se împotrivește. Dar sunt sigur că vom reuși să ne atingem acest obiectiv important, până la sfârșitul anului.” – transmite Bîrcă într-o postare pe Facebook.

Cei 49 de europarlamentari care au votat impotrivă fac parte din partide extremiste. Consiliul pentru Justiție si Afaceri Interne este programat pe 8 decembrie. Votul de atunci nu va mai avea însă loc, dacă înainte se va ști clar că vreun stat se împotrivește aderării României ori Bulgariei la Schengen.

Intrarea Bulgariei și României în spațiul european Schengen de liberă circulație, în luna martie 2011, s-a izbit de opoziția unor state membre, ca cea din partea Germaniei, Finlandei și a Austriei. Asta a reieșit din consultările din ianuarie 2012 ale Consiliului UE în Gödöllo (lângă Budapesta), Ungaria. Intrate în Uniunea Europeană în anul 2007, România și Bulgaria ar fi trebuit, conform înțelegerii inițiale la nivelul UE și în spiritul Tratatului de la Maastricht, să fie primite în zona Schengen în luna martie 2011. Intrarea s-a amânat însă, statele opozante, – oficial unul, două la număr -, motivând că în cele două țări ar fi unele lacune în domeniul reformelor de justiție și (tot motivație) din cauza corupției.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *