De aproximativ doi ani de zile comercianții din Piața BIG, în special cei din hala de fructe și legume se confruntă cu o problemă care persistă. Lipsa condițiilor în care agenții sunt obligați să-și desfășoare activitățile de comerț sunt completate de starea jalnică a ușilor care ar trebui să izoleze frigul, în sezonul rece.
Am stat de vorbă cu producătorii și comercianții din Piața Big. Unii vorbesc, alții se feresc, motivele par a fi clare. Unul dintre comercianți ne spune că de doi ani îndură frigul și zăpada care intră în voie pe lângă ușa defectă. O ușă pe care scrie cu marker negru “DEFECTĂ” marchează implicarea directorul Manea Vasile din cadrul Serviciului Piețe și Oboare Călărași.
Piața Big este o piață construită pentru comercianții de pompe funebre, pentru vânzătorii de coroane și jerbe, spun oamenii. Magazinele construite pentru aceștia au blocat geamurile pieței împiedicând lumina naturală să intre în hală. Nicăieri în țară nu vom găsi geamuri ale unei piețe astupate de construcții.
Un comerciant plătește în jur de 8 lei pe zi, adică 248 lei pe lună, sau 6.000 lei pe an. Sume confirmate de comercianții cu care am intrat în contact. “Plătim atâția bani, stăm în frig și nu avem nici minimul asigurat. Măcar ușile astea să le facă dacă mai mult nu pot.” – spune un comerciant, vizibil indignat
“O catastrofă totală! Deci, nu este nicio condiție. Intrați să vă uitați, e și frig și toate alea. Păi, mergeți în alte orașe, comparație nici nu exista cu așa ceva. În toată România asta nu există piați ca Piața Big”
“E frig, foarte frig! Lucrăm ca pe vremea lui Ceaușescu. Ne-au omorât supermarketurile! În doi ani nu mai există piață. Nu vedeți că este frig? Trebuie să stea și marfa asta la o anumită temperatură. Stăm îmbrăcați ca eschimoșii”
“E o problemă cu ușa aia de doi ani de zile. Nu se închide ușa! Au venit cu 20 de meșteri și nu îi dă de cap! E posibil așa ceva?! Trebuie să scot eu bani din buzunar să cumpăr un arc la ușă, cum au cumpărat toți…”
Sunt doar câteva opinii ale câtorva oameni care își doresc să beneficieze de condiții optime în care să-și desfășoare activitățile de comerț.
Contactat pentru un punct de vedere, directorul Serviciul Public Piețe și Oboare Călărași nu neagă afirmații făcute de comercianții din Piața BIG. Acesta vine în completare cu următoarea precizare:
“Reparăm mereu la ea (n.r. ușa), dar dacă bagă liza aia în ea, ce să facem?! Clienții noștri sunt foarte disciplinați și ordonați – cu ghilimelele de rigoare dacă îmi permiteți. După două zile ușa aia nu mai merge. Au niște oameni pe care îi plătesc așa cum îi plătesc, adică la negru… și vă dați seama. Cunosc problemele. Tot timpul când prind pe cineva de la presă, imediat încep și se plâng. Dar datoriilor lor, prețul neafișat, cu marfa aranjată aiurea, certuri cu clienții, asta n-or să vă spună niciodată. E lupta noastră pe care o avem ca administrație cu clienții (n.r comercianții/producătorii din piață).” – declară Vasile Manea
Întrebat de numărul producătorilor care își desfășoară activitatea în Piața BIG, directorul Serviciului Public Piețe și Oboare ne spune că trebuie să asigure 40% din numărul de tarabe pentru producători.
“În timpul verii putem spune că am depășit peste 50%, sectorizarea de acolo. La momentul acesta, ca număr de producători pot spune că avem în jur de 20 și ceva de producători pe piață.” – afirmă directorul Vasile Manea
Am întrebat despre condițiile oferite comercianților din piață, despre căldură, grupuri sanitare, iluminat și depozitarea produselor.
Eu am o centrală termică pe calorifer acolo, dar dăm drumul la căldură în momentul în care temperatura de afară este de zero grade. Administrația locală, prin serviciul de piețe și oboare nu a modificat taxa pe care comercianții o plătesc de vreo 8 ani de zile.
PIAȚA BIG TREBUIE SĂ FIE RENOVATĂ, CONSTRUCTORUL A RENUNȚAT LA LUCRARE!
Prețurile nu au mai fost actualizare, tot în ideea că se renovează hala. Hala a fost scoasă pe SICAP, la licitație, a fost luată de o firmă din Cuza Vodă acum vreo 4-5 luni, apoi constructorul a renunțat la lucrare. S-a licitat, în vara asta trebuia să se apuce de lucrare. Este vorba despre o societate care are sediul în Cuza Vodă. A renunțat pentru că nu se mai încadrează în prețuri. Valoare investiției era în jur de 11 miliarde de lei vechi. Proiectul cuprindea o hală nouă, acoperiș în două ape, cu climatizare, cu tot ce trebuia. Am zis că nu e momentul să mărim prețul până nu avem o piață nouă, ne trebuia fundamentare pentru mărirea prețurilor. Taxele pentru gunoi au crescut, apa la fel.” – a declarat pentru Călărași News, directorul Serviciului Public Piețe, Oboare Călărași, Vasile Manea