Connect with us

Știri

De ce nu sunt emise mesaje Ro-Alert înainte de cutremure. Raed Arafat: „Mai degrabă inducem panică”

Published

on

Sursa: digi24.ro

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat luni că mesajele de tip Ro-Alert nu vor fi emise în caz de cutremur până când nu va fi implementat un sistem capabil să ofere avertizări cu suficient timp înainte, scrie agerpres.ro.

“Nu o să dăm mesaj Ro-Alert înaintea unui cutremur până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii într-adevăr să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur. Dar la acest moment nu este posibil. Ai cu câteva secunde înainte, dai mesajul şi mai degrabă inducem panică”, a spus Arafat pentru digi24.ro.

El a explicat că alertele pentru cutremur ar fi utile, de exemplu, pentru oprirea gazelor și a curentului electric, însă este necesar ca populația să fie educată în acest sens și să reacționeze corespunzător.

Advertisement
Sursa: Facebook

Sursa: Facebook

“Plus că există riscul să primeşti mesajul că vine cutremur după ce cutremurul a început, este riscul să primeşti mesajul cu una-două secunde înainte – toate astea trebuie analizate, nu prea ştiu ţări care dau asemenea mesaje, decât dacă intervalul între senzor şi locul unde apare efectul este lung, cum se întâmplă în Mexic”, a mai adăugat Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a menționat că vor continua numeroase discuții pe acest subiect până când se va găsi o soluție și un standard de abordare unitar la nivel global.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 a avut loc luni, la ora 17:40, în județul Buzău, în zona seismică Vrancea, conform datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a produs la o adâncime de 152,53 kilometri, în apropierea orașelor: 52 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 54 km est de Brașov, 62 km nord-vest de Buzău, 70 km vest de Focșani, 72 km nord de Ploiești și 97 km nord-est de Târgoviște.

Advertisement

Știri

VIDEO. Cel mai politicos hoț din Călărași? Ce a făcut un tânăr înainte să fugă cu bicicleta

Published

on

Într-un furt cum rar ți-e dat să vezi, un tânăr necunoscut din Călărași a pus ochii pe o bicicletă electrică din curtea unui localnic din cartierul Obor, a deschis poarta fără grabă, și-a ales „prada” și a dispărut. Nimic nu a fost întâmplător. Hoțul a stat câteva minute bune să pândească zona, apoi a acționat. Însă detaliul care i-a surprins pe mulți? Înainte de a pleca, a închis cu grijă poarta, lăsând în urmă o scenă aproape impecabilă. Acum, „hoțul manierat” și bicicleta lui sunt de negăsit.

——

Incidentul a avut loc în data de 18 octombrie, când un călărășean s-a trezit fără una dintre bicicletele electrice din curte.

Advertisement

Alegându-și cu grijă una dintre bicicletele din curte, tânărul s-a asigurat că plecarea lui va rămâne cât mai neobservată. După ce a ieșit cu bicicleta pe poartă, a avut grijă să o închidă la loc, pentru a nu lăsa în urmă vreun semn de forțare sau vreo neglijență. Cu bicicleta la mână, hoțul „politicos” s-a făcut nevăzut în câteva minute, lăsându-i pe proprietari fără bicicletă de aproximativ 7000 de lei.

Proprietarii au alertat imediat poliția. Cu toate acestea, până în prezent, eforturile autorităților de a-l identifica pe făptaș nu au dat rezultate . Persoanele care dețin informații sau îl cunosc pe hoț sunt rugate să sune la 112 sau să contacteze redacția Călărași Press.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Cum a marcat Jandarmeria Călărași sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil! Aceștia sunt ocrotitorii spirituali ai instituției

Published

on

By

Pe 8 noiembrie, Jandarmeria Călărași a sărbătorit Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, zi cu semnificație profundă pentru structurile Jandarmeriei Române.

Acești sfinți, cunoscuți atât ca apostoli ai credinței, cât și ca protectori spirituali, reprezintă un simbol al justiției și al sprijinului divin, valorile care ghidează activitatea jandarmilor în misiunile lor de protecție a cetățenilor.

În tradiția ortodoxă, Sfântul Mihail este văzut ca lider al oștirilor cerești, un simbol al dreptății și al luptei pentru bine. Alături de el, Sfântul Gavriil, mesager al lui Dumnezeu, este asociat cu ajutorul și protecția divină. Astfel, pentru jandarmi, aceste figuri spirituale devin un model de inspirație, reamintindu-le rolul important pe care îl au în societate: acela de a proteja ordinea și siguranța publică.

Advertisement

Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași a transmis urări de sănătate și felicitări tuturor celor care poartă numele Mihail și Gavriil, dorindu-le „La mulți ani!” cu ocazia acestei sărbători. Imaginile publicate surprind atmosfera solemnă și respectul acordat acestei zile speciale, unde cadrele Jandarmeriei sunt prezente în uniformă, participând la o ceremonie religioasă într-o biserică tradițională, decorată cu icoane și elemente ortodoxe autentice.

Sursă: Facebook Jandarmeria Călărași

„În fiecare an, pe 8 noiembrie, sărbătorim Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – ocazie deosebită pentru multi români, în special pentru noi, cei care facem parte din structurile Jandarmeriei Române, întrucât acești sfinți sunt cunoscuți nu doar ca apostoli ai credinței, ci și ca ocrotitorii spirituali ai instituției. În tradiția ortodoxă, Sfântul Mihail este considerat conducătorul oștirilor cerești, un simbol al justiției divine, iar Sfântul Gavriil este mesagerul lui Dumnezeu, asociat cu sprijinul divin.
Aceste aspecte prefigurează modelul ideal pentru a fi ocrotitori ai jandarmilor, care la rândul lor poartă responsabilitatea asigurării ordinii și siguranței cetățenilor. Cu această ocazie, cadrele Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași transmit sincere felicitări și urări de sănătate tuturor celor care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. La mulți ani!”, a transmis Jandarmeria Călărași, într-o postare pe Facebook.

Sursă: Facebook Jandarmeria Călărași

Continue Reading

Știri

Campania ‘Tăcerea e tot violență’ ajunge în școlile din Călărași – Prevenirea violenței și bullying-ului, pe înțelesul elevilor

Published

on

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași continuă activitățile educative în unitățile de învățământ.

Astfel, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară și Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat activități la Școala Gimnazială nr. 1 Cuza Vodă, Colegiul Național „Barbu Știrbei” Călărași, precum și în cadrul Liceului „Neagoe Basarab” Oltenița.

De asemenea, polițiile municipale, orășenești și secțiile de poliție rurală arondate au desfăsurat activități preventive în unitățile de învățământ de pe raza de competență.

Advertisement

Subiectele principale au fost prevenirea consumului de substanțe psihoactive și alcoolice, precum și efectele consumului acestora, limitele răspunderii penale și contravenționale în cazul comiterii unor fapte de acest fel, vulnerabilitatea în mediul online și modul evitării acesteia, prevenirea faptelor cu violență în școli, precum și bullying-ul.

Concomitent, a fost promovată Campania națională pentru creșterea gradului de conștientizare a unui climat optim de siguranță în mediul școlar ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”, prin proiectarea unui spot video.

Totodată, polițiștii au fost prezenți în apropierea școlilor, pe arterele de circulație intens tranzitate, pentru asigurarea fluenței și siguranței traficului rutier la orele de afluire a elevilor.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate