Crucea Roșie Călărași a trimis două voluntare la Tabăra Internațională de Pregătire și Intervenție în Caz de Dezastre, organizată de Societatea Națională de Cruce Rușie Română la Comănești. Tabăra a avut loc pe parcursul a cinci zile intense la care au participat voluntarele călărășene Iuliana Ursu și Maria-Mirabela Gomoja. Participanții au fost implicați într-o serie de activități intense și diverse, menite să le dezvolte abilitățile de intervenție și supraviețuire în situații de urgență.
Tabăra Internațională de Pregătire și Intervenție în Caz de Dezastre de la Comănești – ediția a VIII-a și-a deschis porțile marți, 6 august, pentru cei peste 120 de participanți din întreaga țară, dar și din Republica Moldova.
„Dacă până anul trecut, acest eveniment s-a adresat exclusiv voluntarilor de Cruce Roșie, de data aceasta tabăra a fost organizată pentru toți cei care și-au dorit să învețe cum ar trebui să reacționeze într-o situație de criză sau dezastru. Pe lângă voluntarii Crucii Roșii, s-au putut înscrie persoane care nu activează în cadrul organizației, știut fiind că într-o situație de criză sau dezastru, este esențial ca membrii comunității să aibă capacitatea de a interveni eficient”, transmite Crucea Roșie Bacău despre eveniment.
Tabăra, pe zile
Ziua 1 – A marcat deschiderea oficială a evenimentului, unde au fost prezenți personalități și parteneri de seamă care au subliniat importanța acestei inițiative.
Ziua 2 – A adus cu sine cursuri esențiale, precum Prim Ajutor de Bază și Ajutor Psihologic al Victimelor, iar voluntarii au participat la laboratoare practice, aplicând cunoștințele teoretice în simulări.
Ziua 3 – A fost caracterizată de cursuri intense despre gestionarea traumelor și hemoragiilor, culminând cu o vizită la Baza 95 Aeriană, unde participanții au avut ocazia să exploreze tehnica militară de aviație și să participe la concursuri de prim ajutor.
Ziua 4 – A fost plină de provocări, începând cu o demonstrație Salvamont Bacău și continuând cu ateliere de supraviețuire organizate de Cercetașii României, în ciuda vremii nefavorabile.
Ziua 5 – A adus o simulare realistă de intervenție nocturnă și un concurs aplicativ organizat de ISUJ Bacău, unde voluntarii au fost puși în pielea pompierilor, urmată de un test de supraviețuire în pădure, punându-și în practică cunoștințele acumulate.