Connect with us

Știri

Consiliul Județean Călărași va finanța modernizarea mai multor drumuri din rectificarea bugetară

Published

on

Consilierii județeni s-au întrunit astăzi, 14 octombrie, în ședinta extraordinară pentru a dezbate trei proiecte de Hotărâre. Ședința s-a desfășurat online. 

Avand in vedere prevederile Hotararii Guvernului nr. 1088/2021 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru unele unități administrativ-teritoriale, Judetului Calarasi i-au fost repartizate sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale in valoare de 2.441 mii lei pentru finantarea unor cheltuieli curente si de capital urgente la aceasta data.

  • HOTARARE 
  • privind rectificarea bugetului propriu al Judetului Calarasi pe anul 2021

Consiliul Judetean Calarasi, intrunit in sedinta extraordinara din 14.10.2021,

Astfel suma de 2.441 mii lei se repartizeaza astfel:

La partea de venituri se majoreaza bugetul propriu cu suma de 2.441 mii lei.

La partea de cheltuieli sunt prezentate urmatoarele influente, in valoare totala de 2.441 mii lei, astfel:

     – capitolul 51.02 autoritati publice:

     – se majoreaza cheltuielile de personal cu suma de 441 mii lei pentru asigurarea platilor in trim. IV 2021;

     – capitolul 68.02- asistenta sociala

– se majoreaza bugetul de cheltuieli al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului cu suma de 1.000 mii lei pentru asigurarea cheltuielilor de functionare in trim. IV 2021;

Advertisement

     – capitolul 84.02 – drumuri si poduri

– se majoreaza cheltuielile de intretinere a drumurilor judetene cu suma de 1.000 mii lei;

Influentele asupra bugetului local sunt prezentate in anexa nr. 1 la proiectul de hotarare si subanexele la aceasta.

Se rectifica lista de dotari independente a Spitalului Judetean de Urgenta Calarasi fara a modifica valoarea totala, prezentata in anexa nr. 2 la proiectul de hotarare.

Se rectifica bugetul propriu al Judetului Calarasi cu influentele din programul de investitii aprobate prin Hotararea Consiliului Judetean Calarasi nr. 61/2021 privind aprobarea utilizarii excedentului bugetar, rezultat la incheierea exercitiului bugetar 2020, in exercitiul bugetar 2021, cu modificarile si completarile ulterioare;

Se rectifica bugetul creditelor interne pe anul 2021, componenta a bugetului general pe anul 2021 al Judetului Calarasi, cu suma de 13.000 mii lei, reprezentand imprumut din trezoreria statului  pentru finantarea unor obiective de investitii astfel:

        – cap. 51.07 –autoritati executive

-“dezvoltarea zonei turistice Bratul Borcea –port turistic de agrement, executie lucrari” cu suma de 11.843 mii lei”

        – cap. 84.07 –drumuri si poduri

        -“modernizarea si reabilitarea DJ211D, executie lucrari” cu suma de 539 mii lei;

Advertisement

        -“modernizarea si reabilitarea DJ403, executie lucrari” cu suma de 618 mii lei.

Mentionez ca imprumutul din trezoreria statului in valoare de 13.000 mii lei a fost aprobat de Comisia de Autorizare a Imprumuturilor Locale prin Hotararile emise de aceasta cu nr. 6744 si 6745 din 29 septembrie 2021.

În calitate de iniţiator al proiectului de hotărâre, în conformitate cu prevederile art. 182 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, precum şi ale art. 36 alin. (1) şi alin. (8) lit. a) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Judeţean Călăraşi, supun prezentul proiect de hotărâre dezbaterii şi votului consilierilor judeteni.

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Pompierii din Călărași au intervenit la 75 de misiuni în ultimele trei zile: 3 accidente rutiere și 9 incendii majore

Published

on

În ultimele trei zile, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași au fost implicați în nu mai puțin de 75 de misiuni de salvare și intervenție. Echipajele au acționat în diverse situații, inclusiv incendii, accidente rutiere și acordarea de prim ajutor medical.

Din totalul misiunilor, 61 au fost efectuate de echipajele SMURD, care au acordat prim ajutor medical de urgență și au transportat persoane rănite sau cu afecțiuni grave la spital. Potrivit ISU Călărași, „echipajele profesioniste de salvatori au intervenit la 75 de misiuni în ultimele trei zile, folosind mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor și animalelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat.”

În domeniul intervențiilor la accidente rutiere, pompierii au acționat la două incidente majore: unul în Călărași, pe DN 3, în zona combinatului, unde au fost implicate trei autoturisme și cinci persoane, și altul la Plătărești, unde un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului, având două persoane la bord. În urma acestor accidente, patru persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale și au fost transportate la spitale de către paramedicii SMURD și Serviciul Județean de Ambulanță.

Pe lângă misiunile de prim ajutor, pompierii călărășeni au fost solicitați să intervină și pentru stingerea a nouă incendii de vegetație uscată și resturi menajere, în localitățile Frumușani, Budești, Mânăstirea, Răzvani, Clătești, Gurbănești, Luica, Sărulești și Borcea. Din fericire, în urma acestor incendii nu au fost înregistrate pagube materiale. Reprezentanții ISU Călărași atrag atenția asupra pericolelor generate de arderea necontrolată a miriștilor și vegetației uscate, o practică ilegală care poate duce la sancțiuni severe.

„Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice,” a precizat ISU Călărași, citând prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului.

Continue Reading

Știri

Încep înscrierile în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice 2024”. Calendarul înscrierilor și actele necesare

Published

on

Înscrierile pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice” destinat persoanelor fizice încep vineri, 27 septembrie și se vor desfășura pe platforma online dedicată până pe 9 octombrie. Beneficiarii vor putea selecta instalatorul din lista publicată de Administrația Fondului pentru Mediu. Înscrierile se vor face într-o singură zi, pentru fiecare regiune.

Programul Casa Verde din acest an aduce câteva noutăți semnificative: valoarea maximă a finanțării oferite de stat a fost majorată de la 20.000 la 30.000 de lei, iar instalarea bateriilor pentru stocarea energiei a devenit obligatorie.

Bugetul alocat pentru acest an este de 2 miliarde de lei, distribuit pe regiuni de dezvoltare. În premieră, finanțarea include și achiziția de acumulatori.

Condițiile de înscriere în program sunt următoarele: solicitantul trebuie să aibă domiciliul în România, să fie proprietarul imobilului destinat exclusiv locuirii unde vor fi montate panourile fotovoltaice și să nu aibă datorii la stat.

Autoritățile sfătuiesc pe cei care doresc să obțină finanțarea de 30.000 lei să se asigure că au toate documentele necesare scanate și organizate, să dispună de o conexiune suplimentară la internet, dacă este necesar, și să fie pregătiți să încarce documentele pe platformă la ora 10:00, când aceasta devine activă, completând rapid câmpurile obligatorii.

Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energiei, a explicat că Programul Casa Verde este destinat în principal proprietarilor de locuințe adecvate pentru instalarea panourilor fotovoltaice, în special case. O noutate în acest an este că înscrierile sunt permise și pentru centre de cult aparținând diverselor religii.

„Programul este gândit să se instaleze un minimum de 3kW, putere instalată a panourilor, şi o baterie de 5 kW/h. La 30.000 de lei / destinatar, probabil că se vor putea instala circa 5kW putere instalată a panourilor şi 5kW/h, baterie. Mai avem un lucru de care trebuie să ţinem seama: în momentul în care alegem executantul, acesta va veni şi va face o analiză a suprafeţei disponibile pentru instalare şi, desigur, această suprafaţă poate să fie mai potrivită sau mai puţin potrivită pentru instalarea poate mai mari” a mai transmis Corneliu Bodea pentru observatornews.ro.

Calendarul pentru înscrieri

  • 27 septembrie: Regiunea NORD-VEST
  • 30 septembrie: Regiunea CENTRU
  • 1 octombrie: Regiunea NORD-EST
  • 2 octombrie: Regiunea SUD-EST
  • 3 octombrie: Regiunea SUD-MUNTENIA
  • 4 octombrie: Regiunea BUCUREȘTI-ILFOV
  • 7 octombrie: Regiunea SUD-VEST OLTENIA
  • 8 octombrie: Regiunea VEST

Documentele necesare pentru înscriere vor fi aceleași ca anul trecut: actul de identitate, certificatele fiscale din care să reiasă că persoana nu are datorii la bugetul consolidat și la bugetele locale, precum și extrasul de carte funciară.

 

Advertisement

 

 

Continue Reading

Știri

Noii voluntari ai ISU Călărași au finalizat stagiul inițial de pregătire în cadrul programului „Salvator din pasiune”

Published

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași anunță că noii voluntari înscriși în programul „Salvator din pasiune” au finalizat cu succes stagiul inițial de pregătire. Acești tineri dedicați se alătură pompierilor militari profesioniști în nobila lor misiune de a salva vieți și de a proteja bunurile comunității. Tinerii selecționați în cadrul programului de voluntariat au încheiat prima etapă – cursul introductiv – unde au le-au fost prezentate noțiuni generale cu privire la specificul activității serviciilor profesioniste pentru situații de urgență. Pregătirea acestora continuă, iar în viitoarea etapă le vor fi prezentate noțiuni specifice primului ajutor de bază. 

„Cu toții sunt foarte tineri și pregătiți să facă față unor noi provocări. Sunt dispuși să ajute și foarte interesați să învețe cât mai multe lucruri despre folosirea accesoriilor și despre atribuțiile salvatorului din pasiune”, se arată în comunicatul ISU Călărași.

Programul „Salvator din pasiune” are ca obiectiv formarea tinerilor și sprijinirea activităților de voluntariat, oferindu-le ocazia de a se implica activ în viața comunității. Voluntarii vor contribui la acțiuni de prevenire și intervenție în situații de urgență, cum ar fi incendii, inundații, dezastre naturale sau epidemii. De asemenea, ei vor învăța cum să acorde primul ajutor calificat și vor participa la acțiuni umanitare și campanii de informare a cetățenilor cu privire la măsurile de prevenire a situațiilor de urgență.

„Demersul Inspectoratului pentru Situații de Urgență are la bază pregătirea tinerilor și sprijinirea activităților de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarității și responsabilității civice. Pregătirea lor continuă, urmând ca în viitoarea etapă să fie prezentate noțiuni specifice primului ajutor de bază”, menționează reprezentanții ISU.

Tinerii selecționați au parcurs prima etapă de pregătire, în care au învățat noțiuni generale despre activitatea serviciilor profesioniste pentru situații de urgență. În etapele următoare, ei vor dobândi cunoștințe esențiale în acordarea primului ajutor și vor participa activ la misiunile de intervenție, alături de efectivele ISU Călărași.

„Suntem bucuroși că putem contribui la îndeplinirea unor visuri și le urăm succes în continuarea cursurilor din cadrul programului de voluntariat,” au transmis oficialii ISU Călărași.

Continue Reading

Cele mai vizualizate