Instituția Prefectului – Județul Călărași a transmis, în această dimineață, prin intermediul unei postări pe Facebook, un avertisment de cod galben de caniculă pentru data de 26 iunie. Acest lucru înseamnă că vom avea parte de un val de căldură persistent, care va aduce temperaturi ridicate și disconfort termic accentuat în regiune.
Conform informațiilor transmise de ISU Călărași și Administrația Națională de Meteorologie (ANM), indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 unități, iar temperaturile vor urca până la 34-35 de grade Celsius.
„Valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei și se va extinde în Banat. Disconfortul termic se va menține ridicat, indicele temperatură – umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă. Temperaturile maxime, mai mari decât cele normale la această dată, vor fi în general de 34…35 de grade, iar noaptea va fi tropicală, cu minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade”, a transmis ANM, pe site-ul oficial.
Avertizarea este valabilă pentru data de 26 iunie 2024, însă meteorologii anunță că valul de căldură începe de marți, 25 iunie, și se va menține în următoarele două săptămâni. În această perioadă, maximele termice se vor situa între 32 și 35 de grade Celsius.
În regiunea Munteniei, vremea se va menține, în mare parte, caniculară, dar vor exista și perioade de instabilitate atmosferică, în special în prima săptămână și, posibil, local, în unele zile din a doua săptămână.
Ce recomandă autoritățile pe timp de caniculă
Având în vedere aceste lucruri, ISU Călărași a publicat, recent, pe pagina oficială de Facebook, un set de recomandări pentru cetățeni, care speră să le fie de ajutor în această perioadă cu temperaturi ridicate:
- deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice);
- evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
- purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
- beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici); evitaţi consumul băuturilor alcoolice sau al celor cu cofeină sau zahăr (carbogazoase)
- mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
- evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
- menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;
- nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
- pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea si ritmului activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.