in

Ciocănești: Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului, două evenimente cu semnificație

Pavel Petre, primarul localității Ciocănești a marcat și anul acesta „Ziua Eroilor” printr-un eveniment de omagiere a eroilor căzuți pe fronturile de luptă. Ceremonia de comemorare a avut loc în fața primăriei, publicul a fost prezent în număr mare.  Deschiderea acestui eveniment a fost făcută de directorul școlii nr. 1 Ciocănești, Dan Melente. Primarul a arătat că prin actele de eroism şi patriotism ale semenilor noştri pe câmpurile de luptă  au fost apărate integritatea şi libertatea ţării şi păstrată demnitatea naţională. Pentru a trăi astăzi într-o țară independentă și suverană în care ne putem bucura astăzi de libertate a fost nevoie de jertfa strămoșilor noștri. O societate puternică nu se poate construi prin individualism, ci doar prin unitate.

Păstrarea valorilor naționale, a pământului românesc întreg au presupus jertfe. Eroii au murit cu gândul la țara lor la mamele lor, la fiii lor, la România neatinsă. El subliniază că educaţia tinerelor generaţii în spiritul valorilor pentru care au luptat eroii noştri este esenţială şi ar trebui să reprezinte o prioritate pentru toţi. Avem la rândul nostru datoria față de urmașii noștri de a menține România liberă și întreagă – a arătat primarul Pavel, zecilor de cetățeni adunați la eveniment.

Primăria Ciocănești organizează această festivitate de omagiere a eroilor neamului și a eroilor ciocăneșteni, în cinstea căruia s-a ridicat și monumentul aflat în centrul comunei Ciocănești.

Întotdeauna s-a ținut această slujbă împreună cu toți preoții din toate  cele 4 parohii din com. Ciocănești. An de an  famfara este alături și participă la acest deosebit eveniment.  Imnul României a fost ascultat cu emoție de ciocăneștenii prezenți cu mic și mare la ceremonie. Cei patru preoți din localiate au oficiat slujba religioasă și au pomenit toate numele localnicilor celor ce s-au jertfit pentru neamul românesc.

La ceas de mare sărbătoare, oamenii de rând și-au plecat frunțile asupra fiilor localității căzuți la datorie pentru apărarea patriei. Prin jertfa lor s-a dovedit că atunci când patria are nevoie de jertfa fiilor săi, fiecare este dator să o servească cu cel mai bun preț pe care i l-a dat Dumnezeu. Neamul românesc a fost obligat de nenumărate ori să pună mâna pe arme pentru a plăti tributul libertății de astăzi. Aproape că nu există brazdă de pământ care să nu fi fost udată cu sângele strămoșilor noștri. Toate marile noastre izbânzi au cerut jertfe, iar primul care s-a sacrificat pe acest altar a fost ostașul, cel care a pus Patria mai presus de orice. Ostașul nu face războaie, el doar le duce greul și le suportă cu umilință…La Plevna, Rahova, Odessa sau Vidin, la Mărăști, Mărășești sau Oituz, ostașul român a dat totul, a spus cine este…pentru apărarea gliei străbune.

Înălțarea Domnului, sărbătorită în Ciocănești

Înălţarea Domnului este prăznuita la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămână a VI-a, după Paşti. Anul acesta o sărbătorim pe 6 iunie. Este cunoscută în popor şi sub denumirea de Ispas. În această zi creştinii se salută cu “Hristos S-a înălţat!” şi “Adevărat S-a înălţat!”. IPS Bartolomeu Anania afirma că noi folosim acest salut fie din neştiinţă, fie din exces de evlavie, deoarece el nu este atestat de Biserică. Şi mărturiseşte că noi sărbătorim Pastile cu aserţiunea “Hristos a înviat!”, la care ni se răspunde cu confirmarea “Adevărat, a înviat!”, pentru că Învierea nu a avut martori, ea a fost receptata cu îndoieli şi necredinţa.

În vreme ce Înălţarea Domnului a avut martori, ea a fost o despărţire izvorâtoare de lumină, deoarece ucenicii s-au întors în Ierusalim “cu bucurie mare”. Din acest motiv în cărţile noastre de slujba nu exista o salutare similară cu aceea de la Sfintele Paşti.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. În această zi, în toate bisericile din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor romani căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţa, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

De Ziua Eroilor, locuitorii comunei  Ciocănești au arătat că își cinstesc istoria, iar asumarea trecutului este o dovadă de tărie, de maturitate și de responsabilitate. Întâlnirea cu trecutul dar și speranța pentru un viitor mai bun, au fost tratate cu respect de către echipa primarului Pavel Petre, din Ciocănești, care și-a exprimat atașamentul la valorile naționale.

0 0 vote
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Eduard Grama denunță neregulile financiare realizate pe mandatul fostului președinte al CJ. Poliția continuă cercetările

PROGRAM CINEMA 3D/2D CĂLĂRAȘI -07 iunie – 11 iulie 2019