Connect with us

Știri

Centralele termice de apartament ar trebui schimbate. Ce spune șeful Engie

Published

on

Dacă românii și-ar schimba centralele de apartament cu unele de generație mai nouă, s-ar face economii importante la gazele naturale folosite. Acesta e raționamentul pe care îl susține șeful Engie România, care e de părere că statul ar trebui să ajute cetățenii în acest demers.

Cele mai multe centrale de apartament folosite de români sunt deja în uz de ani buni, sunt depășite din punct de vedere tehnologic și constituie una dintre cauzele pentru care se face risipă de gaz.

Statul trebuie să ajute românii să-și schimbe centrala de apartament

Șeful Engie România, Eric Stab, susține că nici mai mult nici mai puțin de jumătate dintre centralele aflate în funcțiune, în blocurile românești, trebuie schimbate.

Advertisement

„Dacă acei consumatori ar trece la o centrală în condensație, și-ar reduce consumul cu 15-20%”, e de părere oficialul.

Oficialul susține, de asemenea, că ar fi nevoie de un program guvernamental prin care oamenii să primească fonduri de la stat. Cu ajutorul acestor bani, cetățenii ar putea să schimbe centralele vechi cu unele noi.

Desigur, există și alte modalități prin care românii pot economisi energie, fiecare mic gest contează la final de lună, când ne sosește factura prin poștă sau pe e-mail, crede oficialul. Avem nevoie de un comportament de consum responsabil și de conștientizarea faptului că un simplu bec lăsat aprins, când nu-l folosim, are un impact asupra costului final al facturii. Acei bani ne-ar putea rămâne în buzunar și i-am putea folosi în alte scopuri!

“Astăzi aproape o jumătate dintre românii care folosesc centrale termice pentru a se încălzi, au o centrală veche. Dacă acei consumatori ar trece la o centrală în condensație, și-ar reduce consumul cu 15-20%. Să ai cu 15-20% mai mulți bani în buzunar este bine. Putem adopta și obiceiuri simple (pentru a economisi energie, n.red.) precum stingerea becurilor de fiecare data când ieșim dintr-o camera, sau reducerea temperaturii din casă.

Reducerea cu 2 grade a temperaturii din locuință – iar studiile arată că în medie, temperatura din locuințele românilor este cu 2 grade peste media europeană – renunțarea la aceste două grade în perioada iernii înseamnă o economie de consum de 15%. Ar trebui să încercăm să facem această economie? Eu cred că da”, a spus Stab, la forumul energetic regional FOREN.

Advertisement

playtech.ro