Connect with us

Sănătate și Asistență Socială

Câtă apă trebuie să bem, de fapt, pe zi! Experții spun că nu avem nevoie de 2 litri. Care este adevărul

Published

on

Un grup internațional de cercetători a dezvăluit recent că recomandarea tradițională de a consuma 2 litri de apă pe zi este, de fapt, un mit.

Echipa, formată din experți proveniți de la universități din Canada, Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, China, Norvegia și Țările de Jos, a publicat rezultatele unui nou studiu în revista Science, sugerând că necesarul zilnic de apă pentru oameni variază între 1,3 și 1,8 litri.

Studiul, care a analizat consumul de apă în 23 de țări, a evidențiat că factorii precum clima, altitudinea și nivelul de activitate fizică influențează semnificativ cantitatea de apă de care are nevoie o persoană. De exemplu, cei care trăiesc în zone calde și umede sau la altitudini mari, precum și sportivii, femeile însărcinate și cele care alăptează, au necesități crescute de hidratare.

Advertisement

John Speakman, profesor la Universitatea din Aberdeen, Scoția, și unul dintre autorii principali ai lucrării, a subliniat că există o diferență între consumul total de apă și necesarul de apă potabilă.

„Chiar dacă unui bărbat în vârstă de 20 de ani îi sunt necesare 4,2 litri pe zi în medie, nu trebuie să bea 4,2 litri de apă în fiecare zi. Aportul efectiv necesar de apă este de aproximativ 3,6 litri pe zi. Deoarece majoritatea alimentelor conțin și apă, o cantitate substanțială de apă este furnizată doar prin mâncare.

Studiul arată că recomandarea comună că ar trebui să bem cu toții opt pahare de apă sau 2 litri este probabil prea mare pentru majoritatea oamenilor în majoritatea situațiilor. Calculele sugerează că un bărbat obișnuit de vârstă mijlocie ar putea avea nevoie să bea în jur de 1,6 până la 1,8 litri pe zi, iar o femeie tipică de aceeași vârstă, aproximativ 1,3 până la 1,4 litri”, a explicat profesorul.

De asemenea, acesta a menționat că băuturile precum ceaiul, cafeaua, băuturile carbogazoase și sucurile de fructe contribuie la hidratarea zilnică, dar pot conține și alte substanțe care ar putea să nu fie benefice pentru sănătate.

Advertisement

În plus, studiul a relevat că pentru persoanele în vârstă de 80 de ani, cantitatea de apă necesară zilnic ar putea scădea la aproximativ 1,1 litri. Această reducere depinde în mare măsură de tipurile de alimente consumate, care pot furniza o parte semnificativă din aportul zilnic de apă.

„Dacă oamenii mănâncă multă supă, spre exemplu, ei ar trebui să bea mai puțină apă”, a mai spus John Speakman.

Aceste descoperiri, potrivit Daily Mail, oferă o nouă perspectivă asupra necesităților reale de hidratare ale organismului uman, adaptate la condițiile specifice fiecărei persoane. În concluzie, cantitatea optimă de apă pe care trebuie să o consumăm zilnic nu este una universală, ci variază în funcție de numeroși factori.

Însă, potrivit coautorului studiului internațional, Dale Schoeller, care s-a ocupat timp de decenii întregi cu studiul apei și al metabolismului,„știința nu a susținut niciodată vechiul mit cu opt pahare ca un ghid adecvat, fie și doar pentru că a confundat volumul total de apă cu apa din băuturi și o mare parte din apă provine din alimentele pe care le consumi”.

Advertisement