Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp
Muzeul Dunării de Jos, subordonat Consiliului Județean Călărași, aduce în atenția publicului în februarie, în cadrul proiectului “Exponatul lunii”, o nouă descoperire fascinantă: o căniță, parte din colecția recipientelor de băut. Obiectul, găsit în 1965 în timpul săpăturilor arheologice de la Păcuiul lui Soare, dezvăluie o parte din trecutul medieval al așezării. Piesa, o reprezentare a ceramicii comune de uz gospodăresc, este expusă alături de alte artefacte relevante din zona Dunării de Jos, într-o expoziție ce poate fi vizitată în incinta Consiliului Județean Călărași.
Piesa face parte din categoria ceramicii comune, de uz gospodăresc, reproducând la o scară mai mică tipurile de oale cu toartă, specifice așezării. Repertoriul ceramicii comune de la Păcuiul lui Soare cuprinde piese precum oala cu toartă, borcanul, strachina, farfuria, ulciorul, cana sau opaițul. Cănița prezentată se află într-o stare bună de conservare, având dimensiuni reduse (h=8cm, diam. fund=3,5cm, diam. buză=5cm).
Probabil din cauza acestor dimensiuni ea s-a păstrat destul de bine, fiind descoperite mai multe exemplare întregi sau întregibile. Fundul este plat și ușor îngroșat. Toarta, circulară în secțiune, pornește de la marginea buzei răsfrânte în afară, asemenea unui cioc, și se sprijină pe partea bombată a corpului. Smalțul este prezent doar pe marginea buzei și pe partea superioară a torții, iar registrul ornamental este foarte simplu, constând în două linii paralele incizate pe umăr. Este lucrată la roată, cu ardere oxidantă, dintr-o pastă de culoare cărămizie roșiatică specifică vaselor descoperite în secolul al XIII-lea.
Fiind caracteristic ceramicii medievale, acest tip de vase de băut se regăsește și în alte așezări din țara noastră precum Zimnicea, Coconi, Frumoasa.
Piesa se află expusă în cadrul expoziției de bază Evoluția comunităților umane la Dunărea de Jos din cadrul Secției Arheologie, aflată la demisolul Consiliului Județean Călărași. Program de vizitare L- V (8- 16), S-D (9- 17).
Muzeograf,
Sorina Nedelcu