Connect with us

Știri

Bursele școlare pentru elevii din Borcea, o prioritate pentru primarul Theodor Aniel Pațurcă

Published

on

Ministerul Educaţiei a modificat din nou ordinul prin care se acordă bursele şcolare în învăţământul preuniversitar. Din semestrul acesta vor primi burse şi elevii din clasele primare. În plus, ordinul prevede ca bursele să fie acordate de la bugetul de stat prin sume defalcate din TVA, aprobate cu această destinaţie, prin bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale. Ministerul Educaţiei a operat noi modificări în ordinul privind acordarea burselor şcolare pentru elevii de gimnaziu, liceu şi şcoli profesionale.

O modificare importantă faţă de ordinul precedent, emis în 22 decembrie şi publicat în MO din 4 ianuarie, este introducerea burselor de ajutor social şi a celor de performanţă pentru elevii din clasele primare. Concret, burse de performanţă pentru elevii din clasele mici se acordă dacă aceştia se încadrează într-una dintre următoarele situaţii: s-au clasat pe primele trei locuri la concursurile naţionale organizate de Ministerul Educaţiei; la concursurile sportive, cultural-artistice şi tehnico-ştiinţifice din lista ministerului sau fac parte din loturile de pregătire pentru competiţiile internaţionale. Documentul prevede că bursele se acordă în anul şcolar următor obţinerii rezultatelor.

Elevii comunei Borcea vor beneficia și în anul 2022 de burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social. Totul este posibil prin grija primarului Theodor Aniel Nedelcu Pațurcă, care nu a uitat de nevoile elevilor. 


«Bursele de performanță și de merit stimulează competiția și învățarea și sunt destinate celor mai buni elevi. Pentru toți ceilalți elevi există burse de studiu, burse sociale, burse profesionale și bursa „Bani de liceu”!»

Bursa de merit, la medie de peste 9,50 

Preşedintele interimar al Consiliului Naţional al Elevilor, Robert Avram, spune că noul ordin publicat în Monitorul Oficial conţine câteva precizări esenţiale. Una dintre ele şi cea mai importantă este cea care stipulează că bursa de merit se acordă pe baza mediei anului şcolar anterior. „În noul ordin nu sunt schimbări de fond, ci clarificări pe care inclusiv noi, elevii, le-am cerut. E vorba de modul de acordare a burselor, în special de bursele de merit, de interpretarea eronată a acelei sintagme «revizuire semestrială». Acum, ordinul prevede că bursele de merit se acordă cu referire la media generală a anului şcolar trecut. Anterior, directorii de şcoli interpretau această «revizuire semestrială» ca fiind vorba despre o schimbare a numărului de beneficiari, în funcţie de media de pe semestrul I, ceea ce nu era corect”, a explicat Robert Avram.    Potrivit acestuia, „revizuirea semestrială” îi vizează acum doar pe elevii care îşi pierd calitatea de elevi, de exemplu, sau care beneficiază de bursă în funcţie de criteriile pentru clasa a V-a sau clasa a IX-a. Bursa de merit se acordă automat tuturor elevilor cu media de minimum 9,50 şi nu este nevoie de depunerea vreunei cereri, spre deosebire de celelalte tipuri de burse. Pentru a se califica la bursa de merit, elevii nu trebuie să acumuleze mai mult de 10 absenţe nemotivate pe parcursul unui semestru.

Pragul de 9,50, punctul nevralgic 

Ridicarea pragului la 9,50 pentru acordarea bursei de merit de la 8,50, cum era până la ordinul dat în decembrie, va lăsa în continuare pe dinafară circa 100.000 de elevi. Este poate punctul nevralgic al discuţiilor referitoare la acest subiect. „În anul şcolar trecut, media generală de 8,50 aveau 54% din elevii din România. Pe când 9,50 au circa 25% dinte elevi. Bursa de merit ar trebui să reprezinte şi o recompensă şi nu putem vorbi neapărat de cele mai înalte praguri pentru că în fiecare comunitate există un context specific, diferit. Spre exemplu, performanţă în mediul rural poate să însemne şi media 8,50. Pe când în mediul urban au fost cazuri în care un liceu întreg aproape avea bursă de merit pentru că toată lumea avea media 8,50, lucru care nu este normal, evident. Însă e important să ne uităm la contextul specific şi la faptul că această modificare a venit ca urmare a unei anomalii în situaţia şcolară a elevilor. În sensul în care, până la pandemie, nu erau 54% dintre elevii cu medie peste 8,50 şi cu bursă de merit. Şi nu putem adapta bursa la un context care, practic, nu se va mai repeta în perioada următoare”, argumentează Robert Avram.    Acesta adaugă că, până la învăţământul online, proporţia elevilor care aveau medii generale peste 8,50 era tot de 25%. „Problema nu a apărut la elevi, ci la modul în care evaluarea a fost făcută în perioada online. Evaluare deficitară şi care de multe ori nici nu a existat”, conchide reprezentantul elevilor.  Totodată, a crescut pragul şi pentru acordarea bursei de studiu la minimum 7,50 şi maximum 9,49. Pentru obţinerea bursei de studiu, elevii majori sau părinţii elevilor minori trebuie să depună la şcoli o cerere însoţită de acte care să dovedească dreptul de acordare a bursei de studiu, în primele 20 de zile ale fiecărui semestru.

Dosarele pot fi depuse până la 14 februarie 

Noul ordin prelungeşte perioada în care pot fi depuse dosarele de bursă cu încă două săptămâni, până la 14 februarie. „Toţi elevii care au beneficiat de burse sociale în semestrul I vor primi în continuare acest tip de burse, într-un cuantum dublat (de la 100 de lei/lună la 200 de lei/lună)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. Acestora li se adaugă acei elevi care au depus solicitări prin care au demonstrat că se încadrează în criterii prin raportare la venitul minim net pe economie actualizat pentru anul 2022 (1.524 de lei) faţă de valoarea valabilă pentru anul 2021 (1.386 de lei).   Lista documentelor doveditoare a fost simplificată şi s-a clarificat că în situaţia în care acestea au fost depuse în primul semestru pentru obţinerea bursei sociale, îşi păstrează valabilitatea pentru întreaga durată a anului şcolar.

Advertisement

Bursa socială, la îndeplinirea unuia dintre criterii 

Pentru bursă socială pot aplica elevii orfani, abandonaţi (asupra cărora s-a instituit o măsură de protecţie) şi cei aflaţi în întreţinerea unui singur părinte. Pentru toţi aceştia, acordarea bursei nu este condiţionată de limite de venit.   Elevii din mediul rural, şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, de asemenea, de bursă socială. În acelaşi timp, pentru aceşti elevi, acordarea bursei nu este condiţionată de venitul lunar al familiei. „Pentru elevii din mediul rural care nu au posibilitatea să studieze în localitatea de domiciliu, de multe ori, conducerile şcolilor condiţionau acordarea burselor sociale de venitul net pe membru de familie. Lucru care nu era corect pentru că bursa de ajutor social se dă după mai multe criterii, într-adevăr, dar ele nu trebuie îndeplinite cumulativ. Dacă te încadrezi într-unul dintre ele, este suficient pentru a primi bursă. Noi am solicitat ca acest aspect – faptul că nu trebuie îndeplinite cumulativ – să fie explicit consemnat în ordin. Şi au fost consemnate”, a mai spus preşedintele interimar al CNE.    Noul ordin prevede că bursele sociale se acordă şi elevilor din învăţământul de stat cu frecvenţă, celor care fac şcoala la domiciliu sau în spital şi care provin din familii care nu realizează un venit mediu lunar pe membru de familie – în ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii – mai mare de 50% din salariul minim net pe economie. La stabilirea venitului mediu lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile permanente ale membrilor, inclusiv alocaţia familială complementară şi alocaţia pentru copii. Se ia în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii.    Cuantumul burselor pentru anul şcolar 2021-2022 este de: 500 de lei bursa de performanţă, 200 de lei bursa de merit; 150 de lei bursa de studiu şi 200 de lei bursa socială. Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanţă, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu. Totodată, elevii cu cerinţe educaţionale speciale pot obţine bursă de studiu/merit/performanţă/ajutor social, indiferent dacă beneficiază şi de o măsură de protecţie socială.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Ora de iarnă 2024. Când se dă ora înapoi în România

Published

on

România trece la ora de iarnă în fiecare an, în ultimul weekend din octombrie, când ceasurile se dau înapoi cu o oră. Pe 22 septembrie 2024, odată cu echinocțiul de toamnă, a început și toamna astronomică, marcând scurtarea zilelor și prelungirea nopților.

În 2024, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea dintre 26 și 27 octombrie, când ceasurile vor fi date înapoi, ora 4:00 devenind ora 3:00. Astfel, ziua de 27 octombrie va avea 25 de ore. Schimbarea orei, efectuată primăvara și toamna, are ca scop conservarea energiei, iar ora de iarnă este considerată ora standard.

România a adoptat pentru prima dată ora de vară în 1932, sistem care a funcționat până în 1939 și era diferit de cel actual. Astfel, ora de vară începea în prima duminică din aprilie, la ora 00:00, și se încheia în prima duminică din octombrie, la ora 1:00. De-a lungul timpului, sistemul a suferit modificări, iar ora de vară a fost reintrodusă în regimul Ceaușescu începând cu 1979.

Până în 1997, trecerea la ora de vară avea loc în ultima duminică a lunii martie, iar revenirea la ora de iarnă se realiza în ultima duminică din luna octombrie.

În prezent, se discută despre necesitatea schimbării orei de două ori pe an. În 2018, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la această practică, iar decizia a fost transmisă Consiliului European pentru implementare. Modificările ar fi trebuit să intre în vigoare până în 2021, însă dezbaterea pe această temă a stagnat înainte de izbucnirea pandemiei COVID-19. Astfel, nu este clar dacă și când țările din Uniunea Europeană vor renunța la schimbarea orei de două ori pe an.

Țările în care nu se schimbă ora

Până în prima parte a anului 2017, din cele 192 de țări ale lumii, peste 100 au refuzat să schimbe ora, invocând motive diverse, inclusiv religioase.

Statele care nu au acceptat trecerea de la ora de iarnă la ora de vară și invers se regăsesc pe toate continentele.

  • Africa – Din cele 54 de țări de pe continent, doar Namibia, Tunisia și Egipt au decis să schimbe fusul orar. Celelalte 51, printre care Somalia, Kenya, Congo, Gabon, Tanzania și Guineea Ecuatorială, nu efectuează schimbări de oră.
  • America de Nord și de Sud – Țări precum Venezuela, Ecuador, Panama, Guatemala, Nicaragua și Columbia nu mai adoptă schimbarea orei. În Statele Unite, Arizona și Insulele Hawaii nu trec la ora de vară, iar în provincia canadiană Ontario ora nu se schimbă.
  • Asia – În această regiune, ora nu se schimbă în Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore, Filipine, China, Coreea de Nord, Coreea de Sud și Irak, precum și în câteva foste republici sovietice din Asia Centrală.
  • Europa – Cele patru țări europene care nu schimbă ora sunt Turcia, Belarus, Rusia și Islanda.
  • Australia – Aici, schimbarea orei se face doar parțial. Queensland și Australia de Vest mențin același fus orar atât pe timp de iarnă, cât și de vară.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

Advertisement

Trecerea la ora de iarnă are efecte complexe asupra indivizilor și societății.

Trecerea la ora de iarnă influențează ritmul circadian, adică ceasul biologic intern care reglează ciclurile de somn și veghe ale organismului.

După trecerea la ora de iarnă, zilele devin mai scurte și lumina naturală scade. Acest fenomen poate agrava simptomele tulburării afective sezoniere (SAD), o formă de depresie care apare în special în sezonul rece. Lipsa suficientă de lumina solară afectează producția de serotonină, cunoscută ca „hormonul fericirii”, ceea ce poate duce la apatie, tristețe și oboseală.

În primele zile după schimbarea orei, în special la trecerea la ora de iarnă, multe persoane observă o scădere a productivității la locul de muncă. Oboseala acumulată și dezorientarea temporară pot afecta capacitatea de concentrare și eficiența în sarcinile zilnice.

Cum ne adaptăm mai ușor la ora de iarnă

Pentru a te adapta mai ușor la ora de iarnă, este important să începi cu ajustarea treptată a programului de somn, culcându-te și trezindu-te cu 15-30 de minute mai devreme în zilele care preced schimbarea. Expunerea la lumina naturală, mai ales dimineața, ajută la reglarea ceasului biologic, așa că petrecerea timpului afară poate fi benefică.

Crearea unui mediu de somn confortabil, întunecos și liniștit va promova un somn odihnitor. Evitarea ecranelor cu o oră înainte de culcare, menținerea unei alimentații sănătoase și exercițiile fizice regulate contribuie, de asemenea, la o adaptare mai ușoară. În final, este esențial să ai răbdare, deoarece procesul de acomodare poate dura câteva zile.

 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Colegiul Național „Barbu Știrbei” din Călărași sărbătorește 140 de ani de excelență în educație. Aniversarea va avea loc pe 4 octombrie

Published

on

În acest an, Colegiul Național „Barbu Știrbei”, cea mai veche instituție publică de educație și cultură din județul Călărași, marchează 140 de ani de activitate neîntreruptă. Fondată pe 20 septembrie 1884 sub denumirea de Gimnaziul „Știrbei Vodă”, instituția a evoluat într-un simbol al excelenței academice pentru întreaga regiune a Bărăganului și Dobrogei de Nord, fiind prima școală secundară din aceste zone. Aniversarea va avea loc pe 4 octombrie, în incinta liceului, unde sunt invitați actuali elevi, profesori, cât și absolvenți. 

Cu o istorie vastă și bogată, colegiul a fost transformat în liceu în 1919, de pe băncile sale ieșind mii de absolvenți care au făcut cinste școlii și dascălilor săi. De-a lungul timpului, multe personalități marcante ale României, din diverse domenii, au fost formate aici, printre care compozitorul și dirijorul N. Buicliu, profesorul universitar Ștefan Dimancea, și artiști precum G. Bădulescu și Constantin Dinulescu.

„Acest liceu se mândreşte cu oamenii care au primit lumina cărţii în încăperile lui. Sunt mulţi la număr, sute: profesori de liceu sau universitate, ingineri şi artişti, poeţi şi ziarişti, contabili şi ofiţeri. În cărţile de aur, cele două monografii alcătuite cu râvnă de doi profesori ai liceului, sunt trecute toate aceste nume din care unele au făcut cinste întregii ţări prin serviciile lor patriotice. Azi îţi trezesc pioase aduceri aminte o seamă de oameni de vază ai ţării care au învăţat pe băncile liceului „Ştirbei Vodă” din Călăraşi. Amintim pe compozitorul şi dirijorul N. Buicliu, prof. univ. Ştefan Dimancea, Marin Neagu, Ilarion Vlase, artiştii G. Bădulescu și Constantin Dinulescu, C. Mitea – ziarist şi mulţi alții”, scria ziaristul și fotograful V. Căbulea, cu prilejul aniversării a 75 de ani de la înființarea acestei instituții de educație și cultură, potrivit lui Constantin Tudor.

În semn de omagiu pentru cei 140 de ani de existență, Colegiul Național „Barbu Știrbei” organizează pe 4 octombrie 2024 un eveniment aniversar la sediul instituției din strada Prelungirea București, nr. 133-147. Evenimentele vor începe la ora 08:30, iar la ceremonie sunt invitați atât actualii elevi, profesori, cât și absolvenții colegiului.

Cu ocazia aniversării, colegiul face apel și la foștii absolvenți să contribuie cu mesaje video sau scrise, însoțite de fotografii din perioada liceului, pentru a celebra parcursul impresionant al acestei instituții și impactul pe care l-a avut asupra dezvoltării lor personale și profesionale.

Continue Reading

Știri

Pompierii din Călărași au intervenit la 75 de misiuni în ultimele trei zile: 3 accidente rutiere și 9 incendii majore

Published

on

În ultimele trei zile, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași au fost implicați în nu mai puțin de 75 de misiuni de salvare și intervenție. Echipajele au acționat în diverse situații, inclusiv incendii, accidente rutiere și acordarea de prim ajutor medical.

Din totalul misiunilor, 61 au fost efectuate de echipajele SMURD, care au acordat prim ajutor medical de urgență și au transportat persoane rănite sau cu afecțiuni grave la spital. Potrivit ISU Călărași, „echipajele profesioniste de salvatori au intervenit la 75 de misiuni în ultimele trei zile, folosind mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor și animalelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat.”

În domeniul intervențiilor la accidente rutiere, pompierii au acționat la două incidente majore: unul în Călărași, pe DN 3, în zona combinatului, unde au fost implicate trei autoturisme și cinci persoane, și altul la Plătărești, unde un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului, având două persoane la bord. În urma acestor accidente, patru persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale și au fost transportate la spitale de către paramedicii SMURD și Serviciul Județean de Ambulanță.

Pe lângă misiunile de prim ajutor, pompierii călărășeni au fost solicitați să intervină și pentru stingerea a nouă incendii de vegetație uscată și resturi menajere, în localitățile Frumușani, Budești, Mânăstirea, Răzvani, Clătești, Gurbănești, Luica, Sărulești și Borcea. Din fericire, în urma acestor incendii nu au fost înregistrate pagube materiale. Reprezentanții ISU Călărași atrag atenția asupra pericolelor generate de arderea necontrolată a miriștilor și vegetației uscate, o practică ilegală care poate duce la sancțiuni severe.

„Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice,” a precizat ISU Călărași, citând prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului.

Continue Reading

Cele mai vizualizate