Vineri noaptea, o furtună solară de amploare rară a făcut ca aurora boreală să fie vizibilă în aproape toată Europa, inclusiv în România.
Vineri, 10 mai, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite ale Americii a comunicat că Pământul se confruntă cu o furtună geomagnetică de clasă G5, cunoscută și sub numele de “Extremă”. Aceasta reprezintă prima furtună G5 care afectează planeta din 2003 încoace și a generat o auroră boreală ce a putut fi admirată în aproape întreaga Românie.
În decurs de doar 24 de ore, două pete solare gigantice s-au unit și au declanșat erupții solare de clasă X, cele mai puternice. În zilele următoare, se estimează că cel puțin 5 valuri de radiații similare vor lovi planeta noastră. Cea mai recentă pată solară descoperită are un diametru de 16 ori mai mare decât al Pământului.
Aurora boreală se manifestă sub forma unor perdele de lumină strălucitoare, dansând pe cerul nopții și variind în culori de la verde la roz și stacojiu. Apariția ei este rezultatul coliziunii particulelor încărcate de la Soare cu gazele din atmosfera Pământului. Culorile sunt generate de diferitele gaze atmosferice energizate de aceste particule încărcate. Cele mai întâlnite două gaze sunt azotul și oxigenul. Atomii de oxigen luminează în verde, culoarea predominantă în aurora boreală, în timp ce atomii de azot pot emite nuanțe de violet, albastru și roz.
Locurile ideale pentru a admira acest spectacol cosmic au fost zonele cu o poluare luminoasă redusă, adesea în afara marilor orașe. Aurora boreală a putut fi observată în mai multe județe, inclusiv Maramureș, Bihor, Cluj, Hunedoara, Iași, Buzău și Ilfov.
“Trebuie privit înspre nord şi trebuie aşteptat, pentru că fenomenele acestea sunt imprevizibile. Chiar dacă se anunţă că vor fi vizibile de undeva, uneori nu se văd. Acum s-a văzut din România aurora boreală, aşa cum nu s-a mai văzut de sute de ani. Noi nu avem până acum vreo informaţie din istorie sau din datele noastre, cum că s-ar mai fi văzut în felul acesta din România vreodată. Cu lucrul acesta suntem de acord cam toţii cei care am observat-o. Dar pozele mint un pic, pentru că aparatul e sensibil la roşu şi la verde – la roşu mai ales. Cu ochiul liber, culorile nu erau chiar atât de intense. Se vedeau numai după ce te obişnuiai cu întunericul. După 10-15 minute vedeai nuanţe de roz şi verde, dar vizual nu au fost aşa de spectaculoase cum sunt în fotografii, dar se vedeau, într-adevăr”, a precizat astronomul Adrian Șonka pentru agerpres.ro.
Aurora boreală ar putea fi observată și în această noapte
Există șansa de a observa aurora și în această noapte, dar nu este garantat. Cei care doresc să surprindă acest fenomen trebuie să se afle în afara zonelor urbane și să privească spre nord. În noaptea de duminică spre luni, aurora boreală nu va mai fi vizibilă.
“Nu se vede din prima. Eu am stat o oră şi nu am văzut nimic, apoi a apărut din nou, iar apoi a dispărut. Trebuie să te pregăteşti să stai câteva ore pe un câmp, să nu te uiţi în telefoane, ca să te acomodezi cu întunericul, să nu aprinzi farurile de la maşină, să fie cald, să fii în siguranţă”, a transmis astronomul pentru agerpres.ro.