Connect with us

La zi

Amelia Giurcan (USR) solicită bani de la CJ Călărași pentru achiziționarea unui bazin de amestec pentru îmbunătățirea sistemul de apă din comuna Crivăț

Published

on

Amelia Giurcan

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

 


În cadrul unei ședințe extraordinare desfășurate vineri, 9 februarie, în sala Consiliului Județean Călărași, Amelia Giurcan, reprezentanta consilierilor USR, a făcut un amendament la proiectul bugetul, pentru sprijinirea comunei Crivăț cu suma de 150.000 de lei. Scopul acestei sume este achiziționarea unui bazin de amestec, esențial în procesul de potabilizare a apei din localitate.

Advertisement

https://youtu.be/rd0y7B5kdGk?si=6FUYAz_i12YfKqCF

Amelia Giurcan a subliniat că locuitorii din comuna Crivăț suferă de mai bine de un an de zile din cauza calității slabe a apei din rețea. Deși anul trecut s-a realizat o curățare a filtrelor de apă de către Ecoaqua, lipsa acestui bazin de amestec împiedică funcționarea eficientă a sistemului de potabilizare. Fără acest echipament, calitatea apei nu poate fi menținută.

Amelia Giurcan spune că Primăria Crivăț a indicat lipsa resurselor financiare ca principală piedică în calea realizării acestei investiții pentru sănătatea și bunăstarea localnicilor. Amelia Giurcan a argumentat că, în aceste circumstanțe, sprijinul financiar din partea Consiliului Județean Călărași ar fi soluția salvatoare pentru comunitate.

Cu toate acestea, solicitarea făcută de Amelia Giurcan nu a fost aprobată. Voturile exprimate au fost predominant împotriva acesteia, chiar și din partea consilierilor PSD, care s-au opus sau s-au abținut de la vot. Această decizie i-ar obliga în continuare pe locuitorii din comuna Crivăț să cumpere apă îmbuteliată sau să-și fiarbă apa.

Advertisement

Ion Robu (PNL), fost primar al localității Crivăț și în prezent consilier local, confirmă această situație și declară că în anul 2017 autoritățile locale au transferat stația de apă din localitate către operatorul ECOAQUA S.A. Câțiva ani mai târziu, în 2020, edilul a pierdut alegerile din cauza acestei probleme, o recunoaște chiar el.

În ciuda acestor aspecte semnalate în ședința publică de către Amelia Giurcan, directorul ECOAQUA SA., Eduard Grama, afirmă că apa este potabilă în comuna Crivăț, iar calitatea acesteia este verificată periodic de specialiștii din cadrul operatorului regional de apă.

COMUNA CRIVĂȚ NU ARE CANALIZARE

Cu toate că încă din 2005, localnicii au acces la un sistem de alimentare cu apă curentă în întreaga localitate, absența canalizării creează un mare disconfort.

Valentin Niculae (USR), consilier local al Primăriei Crivăț, spune că rețeaua de apă a fost înființată în cadrul unui proiect finanțat prin fonduri europene acum mai bine de două decenii. În 2016, fostul președinte al Consiliului Județean, Răducu Filipescu, i-a sugerat primarului de la acea vreme (Ion Robu) transferul gestiunii serviciilor către operatorul Ecoaqua. Cu toate acestea, chiar și după acest pas, calitatea apei nu s-a îmbunătățit.

Advertisement

Amelia Giurcan, reprezentantă a USR Călărași, alături de Valentin Niculae, consilier local, au solicitat sprijinul prefectului județului, Valentin Barbu, pentru obținerea fondurilor de urgență necesare remedierii situației. Cu toate acestea, nici până în prezent, autoritățile nu au găsit o soluție.

În cadrul ședinței din 9 februarie, Amelia Giurcan a subliniat că autoritățile locale din comuna Crivăț nu dispun de suficiente fonduri pentru a suporta această investiție din bugetul propriu. Cu un buget de doar 4.823 mii de lei (48 mld. lei vechi) pentru anul 2024, din care peste 4.288 mii de lei (42 mld. lei vechi) se direcționează către cheltuieli, investițiile rămân foarte limitate. Cu alte cuvinte, peste 90% din buget se scurge în cheltuieli.

Ion Catană, primarul localității Crivat nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Advertisement