Connect with us

Breaking News

ACŢIUNEA „FOC DE ARTIFICII”, DECLANȘATĂ DE POLIŢIA ROMÂNĂ, ÎN TOATĂ ȚARA

În perioada sărbătorilor de iarnă, Poliția Română desfășoară acțiunea națională „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice desfășurate de persoanele fizice și juridice.

În perioada 19 noiembrie 2018 – 7 ianuarie 2019, din dispoziția șefului Poliției Române, chestor general de poliție Ioan BUDA, polițiștii acționează, în toată țara, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice.

Scopul acțiunii este creșterea siguranței cetățeanului, prin activitățile de prevenire și combatere a evenimentelor negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice și juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2018/2019.

În acest sens, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii vor efectua acțiuni și controale, atât la societățile comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, cât și în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale, la persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice.

Advertisement

Activitățile vor beneficia și de sprijinul polițiștilor de ordine publică, investigare a criminalității economice, precum și al colegilor de la prevenirea criminalității.

Poliția Română reamintește că este interzisă deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 și F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2 (care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni), din motive de ordine și siguranță publică, securitate și pentru protecția mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:

  1. a) între orele 24.00 și 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
  2. b) la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste 4 niveluri;
  3. c) la o distanță mai mică de 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze.
  4. d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  5. e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
  6. f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
  7. g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 și F4 numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean și avizul inspectoratului de poliție județean pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Advertisement

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 (articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor)  pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (altele decât cele de divertisment și articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Articolele pirotehnice din categoria P1, denumite generic „emițătoare de sunet”, se pot utiliza doar în scopurile menționate de producătorul acestora (pentru îndepărtarea animalelor agresive sau pentru a speria animalele sălbatice de către fermieri sau vânători) sau alte destinații tehnice, utilizarea necorespunzătoare a acestora fiind sancționată conform Legii nr. 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Advertisement
Advertisement

Breaking News

Pantera din Giurgiu: urmele unui mister nerezolvat

În dimineața zilei de 30 iunie 2025, un apel la 112 a alertat autoritățile din Giurgiu cu privire la posibila prezență a unei pantere negre în cartierul Istru, o zonă rezidențială de la marginea municipiului. Apelantul susținea că a observat un animal de mari dimensiuni, cu aspect exotic, asemănător unei feline sălbatice. Jandarmeria Giurgiu a intervenit prompt, dar, în ciuda verificărilor, nu a găsit urme, excremente sau alte indicii care să confirme existența animalului.

Echipajele au rămas în zonă până la ora 09:00, extinzând monitorizarea și în cartierele învecinate.Cu o zi înainte, pe 29 iunie, un alt apel la 112, primit la ora 15:55, semnala urme suspecte de animal sălbatic în localitatea Puieni, județul Giurgiu. Apelantul sugera că acestea ar putea aparține unei pantere negre, posibil cea semnalată recent în Bulgaria. Poliția s-a deplasat la fața locului, dar nici de această dată nu au fost găsite dovezi concrete.Povestea panterei negre a început să capete amploare în Bulgaria, unde animalul ar fi fost observat inițial în zona orașului Șumen, apoi în apropiere de Ruse, aproape de granița cu România.

Autoritățile bulgare au căutat felina timp de peste o săptămână, fără succes, suspectând că ar fi putut scăpa dintr-o grădină zoologică privată sau că ar fi fost eliberată ilegal. În Bulgaria, au fost instalate capcane și momeli, iar accesul în Parcul Natural Platoul Șumen a fost restricționat.În România, Jandarmeria Giurgiu continuă investigațiile, colaborând cu Garda de Mediu și Direcția Sanitar-Veterinară. Cetățenii sunt îndemnați să sune la 112 dacă observă un animal periculos, să nu intervină singuri și să transmită autorităților orice imagini sau dovezi relevante.

Deși nu există confirmări oficiale, autoritățile tratează situația cu seriozitate, având în vedere pericolul pe care l-ar reprezenta o astfel de felină într-o zonă urbană.Pantera neagră, o variație melanistică a leopardului sau jaguarului, nu este nativă Europei, iar prezența sa în Giurgiu ar fi un eveniment extrem de rar, probabil legat de o evadare sau eliberare ilegală. În timp ce internetul s-a umplut de glume și speculații, autoritățile îndeamnă la prudență, iar localnicii rămân în alertă, așteptând clarificări.Până în prezent, „pantera de la Giurgiu” rămâne mai degrabă un mister, fără dovezi concrete care să confirme existența sa. Ancheta continuă, iar autoritățile din România și Bulgaria colaborează pentru a elucida acest caz neobișnuit.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Incendiu în trenul săgeata albastră în gara Golești

 epitesti.ro
Pe 30 iunie 2025, o garnitură de tren Săgeata Albastră, care opera pe ruta Pitești–București, a luat foc în Gara Golești, județul Argeș, în timp ce staționa. În tren se aflau aproximativ 90 de pasageri, care au reușit să se autoevacueze în siguranță, fără a fi raportate victime. Incidentul a provocat panică, dar datorită intervenției rapide a pasagerilor și a autorităților, situația nu s-a agravat.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș a mobilizat un dispozitiv complex pentru stingerea incendiului, care se manifesta la unul dintre vagoane. Au fost trimise:

  • Trei autospeciale de stingere cu apă și spumă;
  • Două echipaje SMURD;
  • O autospecială pentru transportul victimelor în caz de incidente colective;
  • O autospecială de descarcerare grea.

Pompierii au acționat prompt pentru a localiza și lichida focul, asigurând totodată măsurile de siguranță în zonă. Purtătorul de cuvânt al ISU Argeș a subliniat importanța intervenției rapide și a cooperării pasagerilor, care au rămas calmi în timpul evacuării.

Cauza incendiului nu a fost încă stabilită oficial, urmând a fi determinată în urma unei anchete de specialitate. Incidentul ridică din nou semne de întrebare cu privire la starea tehnică a trenurilor Săgeata Albastră, care au mai fost implicate în alte evenimente similare în trecut. De exemplu, în 2022, un incendiu a izbucnit la locomotiva unui tren în aceeași gară, iar în 2023, un tren Săgeata Albastră a luat foc în gara Bârnova, Iași.

Advertisement
Continue Reading

Breaking News

Incendiu devastator pe A1, lângă București: fum toxic și alertă RO-Alert în mai multe localități!

Un incendiu de proporții a izbucnit duminică, 29 iunie 2025, la o hală situată în incinta unui parc logistic de pe Autostrada A1, la kilometrul 23, în apropiere de București. Flăcările s-au manifestat cu degajări intense de fum, afectând atât acoperișul, inclusiv panourile fotovoltaice, cât și interiorul depozitului. Pentru stingerea incendiului, pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, Detașamentul Giurgiu, Secției Mihăilești și ISU București-Ilfov intervin cu 12 autospeciale de stingere, două autospeciale pentru intervenții la înălțime, o autospecială cu instalație de hidroperforare, două cisterne, o autospecială de descarcerare, o ambulanță SMURD și o autospecială cu roboți. Datorită degajărilor mari de fum, autoritățile au emis un mesaj RO-Alert pentru a avertiza populația din localitățile din jur, recomandându-se evitarea zonei și luarea măsurilor de protecție. Cauza incendiului nu a fost încă stabilită.

Continue Reading