Connect with us

Breaking News

ACŢIUNEA „FOC DE ARTIFICII”, DECLANȘATĂ DE POLIŢIA ROMÂNĂ, ÎN TOATĂ ȚARA

Published

on

În perioada sărbătorilor de iarnă, Poliția Română desfășoară acțiunea națională „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice desfășurate de persoanele fizice și juridice.

În perioada 19 noiembrie 2018 – 7 ianuarie 2019, din dispoziția șefului Poliției Române, chestor general de poliție Ioan BUDA, polițiștii acționează, în toată țara, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice.

Scopul acțiunii este creșterea siguranței cetățeanului, prin activitățile de prevenire și combatere a evenimentelor negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice și juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2018/2019.

În acest sens, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii vor efectua acțiuni și controale, atât la societățile comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, cât și în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale, la persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice.

Activitățile vor beneficia și de sprijinul polițiștilor de ordine publică, investigare a criminalității economice, precum și al colegilor de la prevenirea criminalității.

Advertisement

Poliția Română reamintește că este interzisă deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 și F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2 (care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni), din motive de ordine și siguranță publică, securitate și pentru protecția mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:

  1. a) între orele 24.00 și 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
  2. b) la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste 4 niveluri;
  3. c) la o distanță mai mică de 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze.
  4. d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  5. e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
  6. f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
  7. g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 și F4 numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean și avizul inspectoratului de poliție județean pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 (articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor)  pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (altele decât cele de divertisment și articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Advertisement

Articolele pirotehnice din categoria P1, denumite generic „emițătoare de sunet”, se pot utiliza doar în scopurile menționate de producătorul acestora (pentru îndepărtarea animalelor agresive sau pentru a speria animalele sălbatice de către fermieri sau vânători) sau alte destinații tehnice, utilizarea necorespunzătoare a acestora fiind sancționată conform Legii nr. 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

VIDEO. Călărași: Un bărbat a încercat să se sinucidă de pe podul care traversează Autostrada Soarelui

Published

on

Un incident șocant a avut loc astăzi pe Autostrada Soarelui, în apropierea Bazei Aeriene 86 Borcea, unde un bărbat în vârstă de 45 de ani a încercat să-și pună capăt zilelor. Acesta amenința că vrea să se arunce de pe podul care traversează Autostrada Soarelui.

Evenimentul a avut loc în jurul orei 12:00, când autoritățile au fost alertate cu privire la această situația. Pompierii militari au intervenit rapid, sosind la locul incidentului cu mai multe autospeciale echipate cu ambulanțe și personal specializat în situații de urgență.

Potrivit informațiilor preliminare, bărbatul a fost observat încercând să se arunce de pe podul care traversează autostra. Polițiștii au blocat complet traficul rutier pentru a facilita intervenția salvatorilor. Echipajele SMURD au preluat bărbatul și transportat la Spitalul Fetești pentru evaluare medicală.

Continue Reading

Breaking News

Descinderi cu scandal în Sărulești. 50 de tone de deșeuri feroase și neferoase depozitate ilegal, confiscate de Garda Națională de Mediu. Amenzi usturătoate și controale riguroase

Published

on

Astăzi, 27.03.2024, Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, dl. Andrei Corlan, împreună cu Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, dl. Mircea Fechet, au participat, alături de echipele de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, jandarmi și polițiști, la un control fulger organizat de Garda Națională de Mediu în localitatea Sărulești, județul Călărași, pentru identificarea depozitelor ilegale de deșeuri și a persoanelor care se ocupă cu activități de comerț ilegal cu deșeuri valorificabile.
În timpul descinderii, au fost efectuate verificări pe 16 amplasamente, în urma cărora au fost aplicate sancțiuni în valoare de 200.000 lei și suspendări de activitate ale unor persoane fizice/juridice. Totodată, au fost confiscate 50 tone de deșeuri feroase și neferoase depozitate ilegal pe domeniul public. Comisarii GNM au dispus ridicarea acestor deșeuri și salubrizarea zonelor respective.
La această acțiune au fost mobilizate echipe de control însumând 27 de comisari de mediu, 40 de jandarmi și 2 echipaje de polițiști de la Direcția Rutieră a IGPR. De asemenea, în timpul controlului au fost utilizate un utilaj pentru încărcarea deșeurilor și mai multe platforme pentru transport.

Continue Reading

Breaking News

VIDEO. Descinderi fulger în Sărulești efectuate de Garda Națională de Mediu. Ministrul Fechet vrea să găsească o soluție pentru comunitatea locală

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Comisarii Gărzii de Mediu, împreună cu polițiștii și jandarmii, au declanșat astăzi o amplă acțiune de control în localitatea Sărulești din județul Călărași.

Sute de tone de fier vechi și deșeuri periculoase au fost ridicate și confiscate de comisarii Gărzii de Mediu. Pe lângă aceste măsuri, autoritățile au aplicat amenzi pentru nerespectarea prevederilor privind depozitarea fierului vechi.

La acțiunea de control a participat și ministrul Mircea Fechet, care spune că această situație nu este una care privește poluarea, ci și una socială, datorită faptului că întreaga comunitate își câștigă existența din colectarea deșeurilor și din dezmembrarea mașinilor prin valorificarea acestora.

Ministrul spune că amenzile nu rezolvă problema. Confiscarea deșeurilor nu ar rezolva situația. Oficialul spune că trebuie să găsească soluții serioase, nu doar amenzi aplicate.

Advertisement

Pentru a găsi o soluție, ministrul Mediului i-a solicitat primarului din Sărulești să se prezinte însoțit de un reprezentant al comunității la minister la prima oră.

Ultimele controale efectuate anul trecut au avut ca rezultat amenzi în cuantum de 133 milioane de lei și peste 600 de sesizări penale.

Continue Reading

Cele mai vizualizate