Connect with us

Actualitate

Statistici: Evoluţia efectivului de salariaţi şi a câştigului salarial mediu nominal, august 2018 – judeţului Călăraşi

Published

on

 

Efectivul salariaţilor

Luna august 2018, comparativ cu luna precedentă, a fost caracterizată de scăderea numărului  de salariaţi. Efectivul salariaţilor din judeţul Călăraşi la sfârşitul lunii august 2018 a fost de 44897 persoane,  în scădere cu 0,1% faţă de luna precedentă şi în creştere cu 0,2% faţă de luna august 2017.

        

Pe ramuri de activitate, numărul salariaţilor a fost de 4809 persoane în agricultură, silvicultură şi pescuit, de 15438  persoane în industrie şi construcţii şi de 24650 salariaţi în servicii. 

Advertisement

 

Câştigul salarial mediu nominal brut şi net

Câştigul salarial  mediu  nominal  brut  în  judeţul  Călăraşi, în luna august 2018 a fost de 3785 lei, cu  0,5 % mai mic decât în luna precedentă.

Câştigul salarial mediu nominal net în judeţul Călărasi, a fost de 2267 lei, cu 0,4% mai mic comparativ cu luna  precedentă (2277 lei). Valorile cele mai mici ale câştigului salarial  mediu  nominal net s-au înregistrat în industrie şi construcţii (1944 lei), agricultură, silvicultură şi pescuit (1963 lei), , iar cele mai mari în servicii (2509 lei).

Informaţii suplimentare:

Advertisement

Efectivul salariaţilor la sfârşitul perioadei de referinţă reprezintă numărul de salariaţi angajaţi cu contract de muncă/raport de serviciu, pe durată determinată sau nedeterminată, în program complet sau parţial (inclusiv cei cu contract de muncă/raport de serviciu suspendat) existenţi în evidenţele întreprinderii  la  sfârşitul  perioadei  de  referinţă. Nu sunt cuprinşi salariaţii detaşaţi la lucru în străinătate şi cei care cumulează august multe funcţii şi nu au funcţia de bază la unitatea raportoare. Sunt excluse cadrele militare şi personalul asimilat (M.A.N, M.A.I., S.R.I., etc.).
Pentru a evita dubla/multipla înregistrare se respectă definiţia din Codul fiscal (cu modificările şi completările ulterioare) referitoare la activitatea dependentă la funcţia de bază, respectiv ”orice activitate desfăşurată în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, declarată angajatorului ca funcţie de bază de către angajat; în cazul în care activitatea se desfăşoară pentru august mulţi angajatori, angajatul este obligat să declare fiecăruia locul unde exercită funcţia pe care o consideră de bază”.

Următoarele categorii nu se includ:
– patronii care îşi desfăşoară  activitatea în propria unitate şi pentru care sursa de venit  o constituie nuaugust dividendele şi profitul unităţii;
– lucrătorii familiali – reprezintă persoanele care-şi exercită activitatea într-o unitate economică aparţinând familiei sau unei rude, pe care o ajută şi pentru care  nu primesc remuneraţie sub formă de salariu; plata se realizează  în natură (hrană, haine, locuinţă) sau  ocazional, cu titlu  excepţional şi în bani, fără a figura pe statul de salarii;
– membrii consiliilor judeţene şi locale. 

Câstigul salarial nominal net se  obţine  prin scăderea din  câştigul salarial  nominal  brut  a: impozitului, contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate, contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Câştigul salarial mediu lunar reprezintă raportul dintre sumele plătite salariaţilor de către agenţii economici în luna de referinţă, indiferent pentru ce perioadă se cuvin, şi numărul mediu de salariaţi. Numărul  mediu  al  salariaţilor  reprezintă  o  medie  aritmetică simplă  calculată pe  baza efectivelor zilnice ale salariaţilor din luna respectivă. Salariaţii care nu sunt angajaţi cu normă întreagă, se includ în numărul mediu proporţional cu timpul de lucru prevăzut în contractul de muncă. În efectivul de salariaţi luat în calcul, se includ nuaugust persoanele care au fost plătite pentru luna respectivă. Nu se iau în considerare: salariaţii aflaţi în concediu fără plată, în grevă, detaşaţi la lucru în străinătate, patronii, lucrătorii familiali, membrii consiliilor judeţene şi locale şi cei al căror contract de muncă/raport de serviciu a fost suspendat. 

Câstigul salarial nominal brut cuprinde  salariile, respectiv drepturile în  bani şi  în  natură          cuvenite salariaţilor pentru  munca  efectiv   prestată   (inclusiv   pentru  timpul lucrat suplimentar) potrivit  formei  de  salarizare  aplicată, sporurile şi   indemnizaţiile acordate  ca  procent  din  salariu    sau în sume  fixe, alte  adaosuri la  salarii potrivit legii, sumele plătite pentru timpul nelucrat (indemnizaţiile pentru concediile  de odihnă   şi  studii,  zile de sărbătoare şi  alte zile libere, sumele plătite din fondul de salarii  pentru concediile  medicale),  premiile, primele de vacanţă şi  alte sume plătite  din    fondul de   salarii, conform actelor  normative sau  contractelor  colective  de  muncă,  sumele  plătite din profitul  net şi  alte  fonduri (inclusiv contravaloarea tichetelor de masă).

Informaţii suplimentare se pot obţine din publicaţia statistică Buletin Statistic Lunar ,disponibil pe site-ul Direcţiei Regionale de Statistică Călăraşi (www.calarasi.insse.ro) şi accesând baza de date on-line TEMPO, pe site-ul  Institutului Naţional de Statistică ( www.insse.ro ) .

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

VIDEO. Imagini spectaculoase cu un stol de pelicani. Pescarii din zonă nu sunt atât de bucuroşi

Published

on

Într-o scenă ce pare desprinsă dintr-un film documentar, balta Mostiștea, situată între comunele Dorobanțu și Mânăstirea, a devenit de câteva zile locul preferat al unui stol de pelicani.

Cu aripile albe întinse grațios pe deasupra luciului apei, aceste păsări maiestuoase și-au găsit locul în acest peisaj liniștit, însă aduc cu ele o dilemă pentru pescarii din zonă, care nu sunt foarte încântați de situație.

Pescarii din zonă se confruntă acum cu provocarea de a împărți resursele de pește cu aceste păsări migratoare, ceea ce afectează în mod direct traiul de zi cu zi.

Situația pare una îngrijorătoare pentru comunitatea locală. Problema pare fără rezolvare. Redacția Calarasipress.ro a solicitat Asociației Județeane a Vânătorilor și Pescarilor Sportiv (AJVPS) Călărași un punct de vedere asupra situației.

Liviu Coman a subliniat complexitatea și delicatul echilibru al situației, afirmând că AJVPS Călărași nu are atribuții în această situație. Astfel, responsabilitatea pentru găsirea unei soluții eficiente ar rămâne la Agenția pentru Protecția Mediului din Călărași.

Advertisement

Până la găsirea unei soluții, pescarii sunt nevoiți să împartă peștii din baltă cu stolul de pelicani.

Continue Reading

Actualitate

Răsturnare de situație în scandalul sexual de la școala din Jegălia! Profesorii dau vina pe un joc politic. Ce declarații face directoarea

Published

on

scoala jegalia

Într-o intervenție exclusivă pentru Calarasipress.ro, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Jegălia, Cristina Dumitru, a oferit primele declarații în legătură cu cazul presupusul abuz sexual raportat în unitatea de învățământ pe care aceasta o conduce. În spatele tuturor acuzațiilor, surse din rândul profesorilor spun că este o miză politică toată această situație, dat fiind faptul că suntem în zona electorală.

Directoarea a subliniat că situația a fost tratată cu maximă seriozitate imediat ce a fost adusă la cunoștința instituției. Odată ce un angajat al școlii a surprins doi elevi în grupul sanitar, s-a procedat în conformitate cu procedurile legale. Părinții elevilor implicați au fost imediat informați, iar autoritățile au fost contactate, inclusiv poliția și Direcția Generală pentru Potecția Copilului (DGASPC).

În al doilea rând, Cristina Dumitru a respins cu fermitate afirmațiile conform cărora s-ar fi încercat “mușamalizarea” cazului sau că ar exista o cameră de supraveghere în toaleta școlii. De asemenea, a subliniat că nicio propunere de a plăti pe cineva pentru a păstra tăcerea nu a fost făcută, negând vehement acuzațiile de denigrare aduse școlii.

Directoarea a adăugat că Școala Nr. 1 din Jegălia nu a fost niciodată implicată într-o astfel de situație și că, în general, nu s-au înregistrat incidente grave de violență în instituție. Mai mult decât atât, rezultatele testelor solicitate în cadrul anchetei încă nu sunt disponibile, ceea ce arată lipsa de probe concrete în sprijinul afirmațiilor făcute în articolul menționat.

Advertisement

Implicat în subiect, cu sau fără voia lui, a fost și primarul liberal al comunei Jegălia, Vasile Aurel, a respins vehement informațiile prezentate în presă, considerându-le o insultă la adresa comunității și o încercare de denigrare a conducerii școlii și a primăriei. “Primarul comunei Jegălia nu a fost solicitat în acest caz, nu era de competența dumnealui și nici vorbă de ,,mușamalizare”, cum se arată în articol.”

Acesta a subliniat că situația menționată pare a fi o speculație fără temei și că afirmațiile privind existența camerelor de supraveghere în toalete sunt complet absurde și nefondate.

Directoarea Cristina Dumitru a subliniat că ancheta este încă în desfășurare și că nu s-a ajuns la un punct de vedere final. Cu toate acestea, școala a luat toate măsurile necesare pentru a colabora cu autoritățile și pentru a clarifica situația în cel mai scurt timp posibil.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Programul magazinelor în minivacanța de 1 mai

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Programul lanțurilor de supermarketuri și al centrelor comerciale, inclusiv mall-uri, suferă modificări în timpul minivacanței de 1 Mai și a Paștelui. Cu toate acestea, majoritatea sunt deschise pentru clienți până aproape de sărbătorile pascale.

Conform Codului Muncii, 1 Mai este recunoscută ca sărbătoare legală, oferind astfel multor angajați români câteva zile libere. În contextul în care Paștele ortodox este pe 5 mai, urmează o minivacanță de 6 zile pentru români: 1 Mai – Miercuri (Ziua Muncii); 2 mai – joi, zi liberă (punte în 2024); 3 mai – Vinerea Mare; 5 mai – Prima zi de Paște; 6 mai – Luni, a doua zi de Paște.

Unitățile sanitare, cele de alimentație publică și alte sectoare cu activitate continuă vor rămâne deschise. Magazinele vor fi deschise, dar este posibil ca programul lor să fie redus în comparație cu zilele obișnuite.

Advertisement

Lanțurile mari de magazine din țară vor lucra după următorul program:

În perioada Săptămânii Mari, hipermarketurile Kaufland își vor prelungi programul de funcționare, cu ora de deschidere între 06:30 și 09:00, variind în funcție de locație, iar ora de închidere va fi între 21:30 și 23:00.

De asemenea, clienții Kaufland România pot să-și comande produsele online, cu livrare rapidă la domiciliu, folosind platformele Glovo și Tazz by eMAG.

Lidl a comunicat că magazinele sale vor funcționa în mod normal în Săptămâna Patimilor, de luni până vineri. Astfel, cei care doresc să facă cumpărături la Lidl pe 1 mai o pot face la fel ca într-o zi obișnuită de lucru, de obicei între 07:00 și 22:00 (programul poate varia în funcție de magazin).

Toate magazinele Carrefour sunt deschise pe 1 mai. Unele funcționează conform programului obișnuit, în timp ce altele, au un program prelungit cu o oră, până la 23:00, comparativ cu ora obișnuită de închidere, 22:00. Pentru a verifica programul magazinului preferat, accesează site-ul retailerului, carrefour.ro, și selectează unitatea în care obișnuiești să faci cumpărături!

Advertisement

În ziua de 1 mai, supermarketurile Penny își mențin programul obișnuit de funcționare, de obicei între 07:00 și 22:00. Astfel, clienții Penny pot face cumpărături fără probleme chiar și în Ziua Muncii.

Pe 1 mai, toate magazinele din rețeaua Mega Image rămân deschise, urmând programul obișnuit al unei zile lucrătoare.

Magazinele Profi funcționează cu program normal în ziua de 1 mai. Pentru a afla detalii despre programul magazinului preferat, poți consulta site-ul oficial al retailerului, profi.ro.

Magazinele Selgros își mențin programul de funcționare obișnuit, între orele 06:00 și 21:00, de luni, 29 aprilie, până vineri, 3 mai.

Metro își menține programul obișnuit de funcționare pentru 1 Mai, magazinele fiind deschise între orele 06:00 și 21:00.

Advertisement

În ceea ce privește magazinele Jumbo, acestea sunt deschise în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 10:00 și 21:00. Nu s-au făcut anunțuri privind modificări ale programului pentru 1 Mai, astfel că se presupune că se va menține orarul obișnuit.

 

 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate