Dansul este o pasiune, o arta, un mod de viata, o terapie, o evadare din cotidian, o manifestare culturala sau religioasa, un prilej de a te întâlni cu prietenii. Un factor indispensabil pentru a face posibila mișcarea dansului îl reprezinta ritmul. Dansul este dependent de muzica. Prin dans muzica capătă forma, devina perceptibila și vizibila ochiului.
Primarul din Unirea, Belu Florian este alături de comunitate și sprijină cultura, educația, sportul, evoluția și tot ce ține de localitate și oamenii pe care acesta îi are alături de el.
Edilul-șef din localitate a reorganizat activitatea de pregătire a juniorilor ce participă la dansurile desfășurate la Căminul Cultural. Decizia acestuia a venit în urma unor nemulțumiri privind activitatea prestată de coregraful ansamblului din Unirea, Sile Baraitaru care profesa încă din anul 2012, având o activitate care lăsa de dorit foarte mult, spun autoritățile locale și oamenii.
https://www.facebook.com/calarasipress/videos/1219746148173147/
Primarul Belu Florian a dispus efectuarea unor verificări pentru a vedea activitatea desfășurată de coregraful Sile Baraitaru cu juniorii care fac parte din Ansamblul Folcloric “Unirea”. În urma verificărilor efectuate de acesta, s-a constat că, de fapt, situația este mult mai gravă. Coregraful încasa între 2.000 și 3.000 lei lunar de la Unitatea Administrativ Teritorială Unirea, dar nu presta serviciile conform contractului. Acesta lipse cu desăvârșire de la programul pe care îl avea de desfășurat cu juniorii ansamblului, prezentând un mare dezinteres în instruirea tinerilor.
Primarul Belu Florian, alături de Nica Daniel, fost primar al localității, actual consilier local și viceprimarul Iordan Marian au reușit să aducă, pentru tinerii din comuna Unirea pe coregraful Aurel Mailat, cel mai cunoscut coregraf din județul Călărași, omul care face coregrafia pentru Ansamblul Folcloric “Bărăganul” al Centrului Județean de Cultură și Creație, direcție condusă de Mihaela Petrovici, care se află în subordinea Consiliului Județean Călărași.
FOTO: Ansamblul Folcloric “Bărăganul” al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași
Coregraful Aurel Mailat promovează mai întâi de toate folclorul zonal, cântecele, dansurile și costumele populare din aproape toate regiunile României.
Ceea ce îi conferă autenticitate coregrafului Aurel Mailat se bazează pe preluarea din localitățile limitrofe comunei pe care se axează, transpunerea în mod scenic, având stilul de interpretare intact, specific mediului de la țară, mediu rural.
Felul în care Aurel Mailat pregătește prin coregrafie tinerii care au posibilitatea să-l aibă aproape este unic. Ai nevoie de doar câteva minute pentru a te convinge că instructorul de dansuri populare, cunoscut la nivel internațional trăiește cu pasiune și cu suflet momentele petrecute alături de elevii săi.
Astăzi, se pare a fost prima zi în care tinerii din Unirea s-au putut bucura din nou de o oră de dans așa cum își doreau. Câteva mame erau și ele prezente în sală, au asistat la momentele în care tinerii au început repetițiile de dans alături de noul coregraf al ansamblului. Discutând cu oamenii prezenți în sală, aceștia și-au reamintit ce fel de obiceiuri se practicau în localitatea Unirea acum ani de zile. Tradițiile locale, horele, dansurile specifice au stârnit interesul oamenilor. Aceștia s-au declarat mulțumiți de primarul Belu Florian care a îndreptat o problemă ce persista de ceva vreme.
Belu Florian a declarat că nu este normal ca o localitate să aibă două echipe de fotbal, două ansambluri folclorice sau două primării, așa cum probabil, Anghel Olteanu, fostul primar și-ar dori.
Ansamblul din Unirea are un număr de aproximativ 50 de tineri dansatori. Pe viitor, Belu Florian intenționează să atragă și instrumentiști, soliști vocali din zonă, care să se alăture ansamblului.