Connect with us

Actualitate

Jegălia: Aurel Vasile reușește să împădurească peste 40 ha de teren cu puieți de salcie

Published

on

Începând cu anul 2015, până la finele anului 2017,  comuna Jegălia a fost implicată într-o acțiune organizată și demarată de asociația “Plantăm Fapte Bune în România”. Acțiunea de împădurire care s-a desfășurat pe o perioadă de trei ani a vizat plantarea de puieți pe raza localității Jegălia.

În primul an (2015 n.r.), peste 800 de voluntari au participat activ în această frumoasă acțiune. Peste 6.500 de puieți de salcie au fost plantați pe o suprafață de 6 hectare de teren care fac parte dintr-o zonă inundabilă.

În 2016  peste 1.200 de voluntari au fost din nou alături de “Plantăm Fapte Bune în România“, reușind să planteze 27.500 de puieți de salcie, pe suprafața de 24 de hectare teren.

În data de 25 noiembrie 2017, în jur de  700 de voluntari au fost prezenţi în localitatea Jegălia, unde au plantat  din nou, câteva mii de puieţi de salcie, pe o suprafaţă de câteva hectare.

Aurel Vasile:Am pus, cu ajutorul unei asociații din București, care se numește “Plantăm Fapte Bune în România”, am plantat, timp de trei ani de zile, într-o zonă unde era numai papură. Acele aproape 50 de hectare au fost plantate cu ajutorul acestor oameni. Au fost în jur de 3.000 de voluntari care au participat la această acțiune desfășurată în decursul a trei ani. 

Advertisement

Avem un parteneriat cu Direcția Silvică, m-au ajutat și ei, mi-au dat bani de combustibil, iar acum am un utilaj pe care îl folosesc să tai stuful care este foarte mare. Doi metri, doi metri jumătate. Noi vrem să facem pădure acolo, nu facem poze, ne filmăm și plecăm. Eu am pădure acolo, care la anu cred că încep să scot material lemnos pentru a-l duce la școli.” – a declarat Aurel Vasile – edilul-șef al localității Jegălia

În luna septembrie a acestui an, reprezentanții organizației “Plantăm Fapte Bune în România” au venit în localitatea Jegălia pentru a vedea cum s-au dezvoltat puieții de salcie pe care aceștia i-au plantat în campanie. Toți sunt mulțumiți de realizările aduse pentru comunitatea din Jegălia.

Aurel Vasile a vorbit și despre realizarea unui sat pescăresc din fonduri europene. Canalele au fost decolmatate cu A.N.I.F. Stuful era mai mare ca tractorul, buruiana invadase cam totul. Am început să lucrăm bine așa cum ne stă nouă în pricepere nostră, a celor din Jegălia. Ca măsură de protecție pentru salcie, am montat gard electric. E greu de crezut, dar este măsura cea mai eficientă, așa reușim să ținem la distanță animalele care ar putea distruge plantația.

Urmează o rărire pentru că acum este realizată plantația la 3/3 m, lumina pătrunde greu și o vom adapta la măsura 6/6m. Buruiana va dispare  total. Introducem 2 târle de animale, una de vaci și una de oi. Nutrienții vor asigura aportul necesar salciilor, iar traficul animalelor vor distruge buruiana. Crescătorii au aici 800 vaci. Stațiile pompează apa la un batardou inclus în proiect. Lucrările au demarat și această nouă îmbunătățire funciară va fi eficientă…În 3 ani să realizezi 15 cm diametru la salcie este o performanță pentru pomicultură, apreciază primarul confirmat de profesorii universitari care verifică prin proiectul Plantăm Fapte Bune…cele 40 de hectare împădurite aici.

Stuful a dispărut, iar animalele vor ajuta la dezvoltarea acestei plantații pomicole. Noi producem pădure pe 50 hectare și aici vom face o locație pentru serbarea câmpenească. Aducem aici pe turiști la satul pescăresc realizat prin proiect european dar și voluntariat. Ne pasă de natură nu o putem lăsa la voia întâmplării ci pentru a fi de folos oamenilora conchis primarul Aurel Vasile din Jegălia

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/330948414132016/

Advertisement

„De la Bucureşti au fost prezenţi în jur de 500 de voluntari, iar din localitate au fost 40 de copii, plus  consilierii locali. Deci, aproximativ 600 de persoane au fost prezente, aici fiind incluse şi cele care au distribuit materia primă şi care au făcut ca lucrurile să meargă bine. Deocamdată, pe această suprafaţă s-au plantat 42 de hectare, rămânând zece care sunt cedate pentru animalele din comună, ca islaz. Iniţial, am avut aproximativ 900 de puieţi, dar am plantat 6.500, pe o suprafaţă de şase hectare şi am mai folosit până în 400 de puieţi pentru completări în terenul pe care am plantat în anii trecuţi. Anul precedent, procentul de prindere  a fost foarte bun. În jur de 95% s-a prins ceea ce am plantat, dar acest lucru a fost posibil datorită lucrărilor silvice pe care noi le-am efectuat. Cei de la Plantăm fapte bune’ au ajuns pentru a treia oară în comuna noastră, datorită colaborării foarte bune atât din partea noastră, cât şi din partea lor. Din partea noastră, colaborarea a fost bună pentru că am arat, am discuit, am pichetat şi pe urmă am făcut gropile. Ei când au venit, au găsit sape, cazmale, material răsăditor, mănuşi, apă, iar ei au venit cu cateringul lor, şi ei, desigur, au venit pregătiţi cu sape şi cazmale. Conform legii, în momentul în care se împlinesc cinci ani de la plantarea puieţilor şi intrarea lor în masiv, deja trebuie să predăm Direcţiei Silvice, pentru ca reprezentanţii instituţiei să continue activitatea de pază, de îngrijiri şi alte lucrări silvice. Să dea Dumnezeu să crească frumos pădurea”, a declarat Aurel Vasile pentru jurnaliștii Observator de Călărași, prezenți la desfășurarea acțiunii

 

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Răsturnare de situație în scandalul sexual de la școala din Jegălia! Profesorii dau vina pe un joc politic. Ce declarații face directoarea

Published

on

scoala jegalia

Într-o intervenție exclusivă pentru Calarasipress.ro, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Jegălia, Cristina Dumitru, a oferit primele declarații în legătură cu cazul presupusul abuz sexual raportat în unitatea de învățământ pe care aceasta o conduce. În spatele tuturor acuzațiilor, surse din rândul profesorilor spun că este o miză politică toată această situație, dat fiind faptul că suntem în zona electorală.

Directoarea a subliniat că situația a fost tratată cu maximă seriozitate imediat ce a fost adusă la cunoștința instituției. Odată ce un angajat al școlii a surprins doi elevi în grupul sanitar, s-a procedat în conformitate cu procedurile legale. Părinții elevilor implicați au fost imediat informați, iar autoritățile au fost contactate, inclusiv poliția și Direcția Generală pentru Potecția Copilului (DGASPC).

În al doilea rând, Cristina Dumitru a respins cu fermitate afirmațiile conform cărora s-ar fi încercat “mușamalizarea” cazului sau că ar exista o cameră de supraveghere în toaleta școlii. De asemenea, a subliniat că nicio propunere de a plăti pe cineva pentru a păstra tăcerea nu a fost făcută, negând vehement acuzațiile de denigrare aduse școlii.

Directoarea a adăugat că Școala Nr. 1 din Jegălia nu a fost niciodată implicată într-o astfel de situație și că, în general, nu s-au înregistrat incidente grave de violență în instituție. Mai mult decât atât, rezultatele testelor solicitate în cadrul anchetei încă nu sunt disponibile, ceea ce arată lipsa de probe concrete în sprijinul afirmațiilor făcute în articolul menționat.

Implicat în subiect, cu sau fără voia lui, a fost și primarul liberal al comunei Jegălia, Vasile Aurel, a respins vehement informațiile prezentate în presă, considerându-le o insultă la adresa comunității și o încercare de denigrare a conducerii școlii și a primăriei. “Primarul comunei Jegălia nu a fost solicitat în acest caz, nu era de competența dumnealui și nici vorbă de ,,mușamalizare”, cum se arată în articol.”

Advertisement

Acesta a subliniat că situația menționată pare a fi o speculație fără temei și că afirmațiile privind existența camerelor de supraveghere în toalete sunt complet absurde și nefondate.

Directoarea Cristina Dumitru a subliniat că ancheta este încă în desfășurare și că nu s-a ajuns la un punct de vedere final. Cu toate acestea, școala a luat toate măsurile necesare pentru a colabora cu autoritățile și pentru a clarifica situația în cel mai scurt timp posibil.

Continue Reading

Actualitate

Programul magazinelor în minivacanța de 1 mai

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Programul lanțurilor de supermarketuri și al centrelor comerciale, inclusiv mall-uri, suferă modificări în timpul minivacanței de 1 Mai și a Paștelui. Cu toate acestea, majoritatea sunt deschise pentru clienți până aproape de sărbătorile pascale.

Conform Codului Muncii, 1 Mai este recunoscută ca sărbătoare legală, oferind astfel multor angajați români câteva zile libere. În contextul în care Paștele ortodox este pe 5 mai, urmează o minivacanță de 6 zile pentru români: 1 Mai – Miercuri (Ziua Muncii); 2 mai – joi, zi liberă (punte în 2024); 3 mai – Vinerea Mare; 5 mai – Prima zi de Paște; 6 mai – Luni, a doua zi de Paște.

Unitățile sanitare, cele de alimentație publică și alte sectoare cu activitate continuă vor rămâne deschise. Magazinele vor fi deschise, dar este posibil ca programul lor să fie redus în comparație cu zilele obișnuite.

Lanțurile mari de magazine din țară vor lucra după următorul program:

Advertisement

În perioada Săptămânii Mari, hipermarketurile Kaufland își vor prelungi programul de funcționare, cu ora de deschidere între 06:30 și 09:00, variind în funcție de locație, iar ora de închidere va fi între 21:30 și 23:00.

De asemenea, clienții Kaufland România pot să-și comande produsele online, cu livrare rapidă la domiciliu, folosind platformele Glovo și Tazz by eMAG.

Lidl a comunicat că magazinele sale vor funcționa în mod normal în Săptămâna Patimilor, de luni până vineri. Astfel, cei care doresc să facă cumpărături la Lidl pe 1 mai o pot face la fel ca într-o zi obișnuită de lucru, de obicei între 07:00 și 22:00 (programul poate varia în funcție de magazin).

Toate magazinele Carrefour sunt deschise pe 1 mai. Unele funcționează conform programului obișnuit, în timp ce altele, au un program prelungit cu o oră, până la 23:00, comparativ cu ora obișnuită de închidere, 22:00. Pentru a verifica programul magazinului preferat, accesează site-ul retailerului, carrefour.ro, și selectează unitatea în care obișnuiești să faci cumpărături!

În ziua de 1 mai, supermarketurile Penny își mențin programul obișnuit de funcționare, de obicei între 07:00 și 22:00. Astfel, clienții Penny pot face cumpărături fără probleme chiar și în Ziua Muncii.

Pe 1 mai, toate magazinele din rețeaua Mega Image rămân deschise, urmând programul obișnuit al unei zile lucrătoare.

Advertisement

Magazinele Profi funcționează cu program normal în ziua de 1 mai. Pentru a afla detalii despre programul magazinului preferat, poți consulta site-ul oficial al retailerului, profi.ro.

Magazinele Selgros își mențin programul de funcționare obișnuit, între orele 06:00 și 21:00, de luni, 29 aprilie, până vineri, 3 mai.

Metro își menține programul obișnuit de funcționare pentru 1 Mai, magazinele fiind deschise între orele 06:00 și 21:00.

În ceea ce privește magazinele Jumbo, acestea sunt deschise în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 10:00 și 21:00. Nu s-au făcut anunțuri privind modificări ale programului pentru 1 Mai, astfel că se presupune că se va menține orarul obișnuit.

 

 

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Cel mai mare obiectiv industrial din România a primit acordul de mediu. Proiectul va fi finalizat până în 2026

Published

on

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că noua Centrală de la Mintia, cea mai mare unitate industrială din România, a primit acordul de mediu.

Cu o capacitate de producție de 1.700 MW, acest proiect este considerat cel mai mare obiectiv industrial din România de la Revoluție, până în prezent. Investiția estimată la 1,4 miliarde de euro urmează să fie finalizată până în anul 2026.

”Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara (APM) a emis Acord de Mediu, pentru construirea noii centrale electrice pe gaz de la Mintia, din judeţul Hunedoara, considerată cel mai mare obiectiv industrial din România, având în vedere investiţia estimată la 1,4 miliarde de euro, care ar urma să fie realizată până în anul 2026”, anunţă ANPM, conform news.ro.

Potrivit președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păştinaru, noua centrală va produce energie electrică într-un mod mai prietenos cu mediul, având emisii foarte reduse de pulberi PM 10 și PM 2,5, cu un impact minim asupra mediului. De asemenea, oxizii de sulf, care erau prezenți în emisiile centralei anterioare, nu mai fac parte din proiectul nou, conform documentelor care au stat la baza acordului. Potrivit APM Hunedoara, care a gestionat procesul de protecție a mediului, prima turbină va fi instalată în centrală până la sfârșitul lunii mai.

Reprezentanta APM Hunedoara, Georgeta Barabaș, a subliniat că noua centrală va aduce beneficii zonei, în primul rând datorită schimbării combustibilului din cărbune în gaz metan. Chiar dacă gazul metan are și el un impact asupra schimbărilor climatice, eliminarea altor poluanți precum praful și oxizii de sulf va contribui la reducerea problemelor. Procesul de autorizare a implicat consultări și cu Ungaria și Serbia, ambele țări susținând proiectul. Ceremonia de înmânare a Acordului de Mediu a avut loc în prezența prefectului județului, Doris Visirin, și a reprezentanților companiei Mass Global Energy, deținătoarea actuală a Termocentralei Mintia.

Advertisement

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate