Connect with us

La zi

Jegălia: Aurel Vasile reușește să împădurească peste 40 ha de teren cu puieți de salcie

Published

on

Începând cu anul 2015, până la finele anului 2017,  comuna Jegălia a fost implicată într-o acțiune organizată și demarată de asociația “Plantăm Fapte Bune în România”. Acțiunea de împădurire care s-a desfășurat pe o perioadă de trei ani a vizat plantarea de puieți pe raza localității Jegălia.

În primul an (2015 n.r.), peste 800 de voluntari au participat activ în această frumoasă acțiune. Peste 6.500 de puieți de salcie au fost plantați pe o suprafață de 6 hectare de teren care fac parte dintr-o zonă inundabilă.

În 2016  peste 1.200 de voluntari au fost din nou alături de “Plantăm Fapte Bune în România“, reușind să planteze 27.500 de puieți de salcie, pe suprafața de 24 de hectare teren.

Advertisement

În data de 25 noiembrie 2017, în jur de  700 de voluntari au fost prezenţi în localitatea Jegălia, unde au plantat  din nou, câteva mii de puieţi de salcie, pe o suprafaţă de câteva hectare.

Aurel Vasile:Am pus, cu ajutorul unei asociații din București, care se numește “Plantăm Fapte Bune în România”, am plantat, timp de trei ani de zile, într-o zonă unde era numai papură. Acele aproape 50 de hectare au fost plantate cu ajutorul acestor oameni. Au fost în jur de 3.000 de voluntari care au participat la această acțiune desfășurată în decursul a trei ani. 

Avem un parteneriat cu Direcția Silvică, m-au ajutat și ei, mi-au dat bani de combustibil, iar acum am un utilaj pe care îl folosesc să tai stuful care este foarte mare. Doi metri, doi metri jumătate. Noi vrem să facem pădure acolo, nu facem poze, ne filmăm și plecăm. Eu am pădure acolo, care la anu cred că încep să scot material lemnos pentru a-l duce la școli.” – a declarat Aurel Vasile – edilul-șef al localității Jegălia

În luna septembrie a acestui an, reprezentanții organizației “Plantăm Fapte Bune în România” au venit în localitatea Jegălia pentru a vedea cum s-au dezvoltat puieții de salcie pe care aceștia i-au plantat în campanie. Toți sunt mulțumiți de realizările aduse pentru comunitatea din Jegălia.

Advertisement

Aurel Vasile a vorbit și despre realizarea unui sat pescăresc din fonduri europene. Canalele au fost decolmatate cu A.N.I.F. Stuful era mai mare ca tractorul, buruiana invadase cam totul. Am început să lucrăm bine așa cum ne stă nouă în pricepere nostră, a celor din Jegălia. Ca măsură de protecție pentru salcie, am montat gard electric. E greu de crezut, dar este măsura cea mai eficientă, așa reușim să ținem la distanță animalele care ar putea distruge plantația.

Urmează o rărire pentru că acum este realizată plantația la 3/3 m, lumina pătrunde greu și o vom adapta la măsura 6/6m. Buruiana va dispare  total. Introducem 2 târle de animale, una de vaci și una de oi. Nutrienții vor asigura aportul necesar salciilor, iar traficul animalelor vor distruge buruiana. Crescătorii au aici 800 vaci. Stațiile pompează apa la un batardou inclus în proiect. Lucrările au demarat și această nouă îmbunătățire funciară va fi eficientă…În 3 ani să realizezi 15 cm diametru la salcie este o performanță pentru pomicultură, apreciază primarul confirmat de profesorii universitari care verifică prin proiectul Plantăm Fapte Bune…cele 40 de hectare împădurite aici.

Stuful a dispărut, iar animalele vor ajuta la dezvoltarea acestei plantații pomicole. Noi producem pădure pe 50 hectare și aici vom face o locație pentru serbarea câmpenească. Aducem aici pe turiști la satul pescăresc realizat prin proiect european dar și voluntariat. Ne pasă de natură nu o putem lăsa la voia întâmplării ci pentru a fi de folos oamenilora conchis primarul Aurel Vasile din Jegălia

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/330948414132016/

Advertisement

„De la Bucureşti au fost prezenţi în jur de 500 de voluntari, iar din localitate au fost 40 de copii, plus  consilierii locali. Deci, aproximativ 600 de persoane au fost prezente, aici fiind incluse şi cele care au distribuit materia primă şi care au făcut ca lucrurile să meargă bine. Deocamdată, pe această suprafaţă s-au plantat 42 de hectare, rămânând zece care sunt cedate pentru animalele din comună, ca islaz. Iniţial, am avut aproximativ 900 de puieţi, dar am plantat 6.500, pe o suprafaţă de şase hectare şi am mai folosit până în 400 de puieţi pentru completări în terenul pe care am plantat în anii trecuţi. Anul precedent, procentul de prindere  a fost foarte bun. În jur de 95% s-a prins ceea ce am plantat, dar acest lucru a fost posibil datorită lucrărilor silvice pe care noi le-am efectuat. Cei de la Plantăm fapte bune’ au ajuns pentru a treia oară în comuna noastră, datorită colaborării foarte bune atât din partea noastră, cât şi din partea lor. Din partea noastră, colaborarea a fost bună pentru că am arat, am discuit, am pichetat şi pe urmă am făcut gropile. Ei când au venit, au găsit sape, cazmale, material răsăditor, mănuşi, apă, iar ei au venit cu cateringul lor, şi ei, desigur, au venit pregătiţi cu sape şi cazmale. Conform legii, în momentul în care se împlinesc cinci ani de la plantarea puieţilor şi intrarea lor în masiv, deja trebuie să predăm Direcţiei Silvice, pentru ca reprezentanţii instituţiei să continue activitatea de pază, de îngrijiri şi alte lucrări silvice. Să dea Dumnezeu să crească frumos pădurea”, a declarat Aurel Vasile pentru jurnaliștii Observator de Călărași, prezenți la desfășurarea acțiunii

 

 

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *