Connect with us

Actualitate

Jegălia: Aurel Vasile reușește să împădurească peste 40 ha de teren cu puieți de salcie

Published

on

Începând cu anul 2015, până la finele anului 2017,  comuna Jegălia a fost implicată într-o acțiune organizată și demarată de asociația “Plantăm Fapte Bune în România”. Acțiunea de împădurire care s-a desfășurat pe o perioadă de trei ani a vizat plantarea de puieți pe raza localității Jegălia.

În primul an (2015 n.r.), peste 800 de voluntari au participat activ în această frumoasă acțiune. Peste 6.500 de puieți de salcie au fost plantați pe o suprafață de 6 hectare de teren care fac parte dintr-o zonă inundabilă.

În 2016  peste 1.200 de voluntari au fost din nou alături de “Plantăm Fapte Bune în România“, reușind să planteze 27.500 de puieți de salcie, pe suprafața de 24 de hectare teren.

În data de 25 noiembrie 2017, în jur de  700 de voluntari au fost prezenţi în localitatea Jegălia, unde au plantat  din nou, câteva mii de puieţi de salcie, pe o suprafaţă de câteva hectare.

Aurel Vasile:Am pus, cu ajutorul unei asociații din București, care se numește “Plantăm Fapte Bune în România”, am plantat, timp de trei ani de zile, într-o zonă unde era numai papură. Acele aproape 50 de hectare au fost plantate cu ajutorul acestor oameni. Au fost în jur de 3.000 de voluntari care au participat la această acțiune desfășurată în decursul a trei ani. 

Advertisement

Avem un parteneriat cu Direcția Silvică, m-au ajutat și ei, mi-au dat bani de combustibil, iar acum am un utilaj pe care îl folosesc să tai stuful care este foarte mare. Doi metri, doi metri jumătate. Noi vrem să facem pădure acolo, nu facem poze, ne filmăm și plecăm. Eu am pădure acolo, care la anu cred că încep să scot material lemnos pentru a-l duce la școli.” – a declarat Aurel Vasile – edilul-șef al localității Jegălia

În luna septembrie a acestui an, reprezentanții organizației “Plantăm Fapte Bune în România” au venit în localitatea Jegălia pentru a vedea cum s-au dezvoltat puieții de salcie pe care aceștia i-au plantat în campanie. Toți sunt mulțumiți de realizările aduse pentru comunitatea din Jegălia.

Aurel Vasile a vorbit și despre realizarea unui sat pescăresc din fonduri europene. Canalele au fost decolmatate cu A.N.I.F. Stuful era mai mare ca tractorul, buruiana invadase cam totul. Am început să lucrăm bine așa cum ne stă nouă în pricepere nostră, a celor din Jegălia. Ca măsură de protecție pentru salcie, am montat gard electric. E greu de crezut, dar este măsura cea mai eficientă, așa reușim să ținem la distanță animalele care ar putea distruge plantația.

Urmează o rărire pentru că acum este realizată plantația la 3/3 m, lumina pătrunde greu și o vom adapta la măsura 6/6m. Buruiana va dispare  total. Introducem 2 târle de animale, una de vaci și una de oi. Nutrienții vor asigura aportul necesar salciilor, iar traficul animalelor vor distruge buruiana. Crescătorii au aici 800 vaci. Stațiile pompează apa la un batardou inclus în proiect. Lucrările au demarat și această nouă îmbunătățire funciară va fi eficientă…În 3 ani să realizezi 15 cm diametru la salcie este o performanță pentru pomicultură, apreciază primarul confirmat de profesorii universitari care verifică prin proiectul Plantăm Fapte Bune…cele 40 de hectare împădurite aici.

Stuful a dispărut, iar animalele vor ajuta la dezvoltarea acestei plantații pomicole. Noi producem pădure pe 50 hectare și aici vom face o locație pentru serbarea câmpenească. Aducem aici pe turiști la satul pescăresc realizat prin proiect european dar și voluntariat. Ne pasă de natură nu o putem lăsa la voia întâmplării ci pentru a fi de folos oamenilora conchis primarul Aurel Vasile din Jegălia

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/330948414132016/

Advertisement

„De la Bucureşti au fost prezenţi în jur de 500 de voluntari, iar din localitate au fost 40 de copii, plus  consilierii locali. Deci, aproximativ 600 de persoane au fost prezente, aici fiind incluse şi cele care au distribuit materia primă şi care au făcut ca lucrurile să meargă bine. Deocamdată, pe această suprafaţă s-au plantat 42 de hectare, rămânând zece care sunt cedate pentru animalele din comună, ca islaz. Iniţial, am avut aproximativ 900 de puieţi, dar am plantat 6.500, pe o suprafaţă de şase hectare şi am mai folosit până în 400 de puieţi pentru completări în terenul pe care am plantat în anii trecuţi. Anul precedent, procentul de prindere  a fost foarte bun. În jur de 95% s-a prins ceea ce am plantat, dar acest lucru a fost posibil datorită lucrărilor silvice pe care noi le-am efectuat. Cei de la Plantăm fapte bune’ au ajuns pentru a treia oară în comuna noastră, datorită colaborării foarte bune atât din partea noastră, cât şi din partea lor. Din partea noastră, colaborarea a fost bună pentru că am arat, am discuit, am pichetat şi pe urmă am făcut gropile. Ei când au venit, au găsit sape, cazmale, material răsăditor, mănuşi, apă, iar ei au venit cu cateringul lor, şi ei, desigur, au venit pregătiţi cu sape şi cazmale. Conform legii, în momentul în care se împlinesc cinci ani de la plantarea puieţilor şi intrarea lor în masiv, deja trebuie să predăm Direcţiei Silvice, pentru ca reprezentanţii instituţiei să continue activitatea de pază, de îngrijiri şi alte lucrări silvice. Să dea Dumnezeu să crească frumos pădurea”, a declarat Aurel Vasile pentru jurnaliștii Observator de Călărași, prezenți la desfășurarea acțiunii

 

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

VIDEO. Fotbalul care schimbă destine: Cupa Speranței sprijină trei copii în lupta cu boala

Published

on

cupa speranței

În perioada 20-28 aprilie 2024, Sala Polivalentă “I.C. Neagu” din municipiul Calărasi devine epicentrul unui eveniment dedicat altruismului și solidarității umane: Turneul Caritabil de Fotbal “Cupa SPERANȚEI”. Organizat de publicația Realiatea din Călărași și Primăria Municipiului Calărasi, acest turneu își propune să aducă un zâmbet pe chipul a trei copii curajoși, care luptă împotriva unor maladii grave.

Cu un scop nobil în minte, Cupa SPERANȚEI se concentrează pe sprijinirea copiilor aflați în dificultate medicală, oferind o platformă pentru comunitatea locală și nu numai, să se implice și să ajute.

David-Alexandru Tănase este unul dintre cei trei copii care beneficiază de acest ajutor de neprețuit. La doar 8 ani, el a fost diagnosticat cu Leucemie Limfoblastică Acută, aflându-se acum în remisiune. Cu resursele financiare reduse ale familiei, turneul devine o lumină de speranță pentru ei, ajutându-i să facă față cheltuielilor medicale și de trai zilnice.

Irina Ecaterina Strugaru, în vârstă de 7 ani, luptă cu autismul infantil. Familia ei se bazează pe veniturile din domeniul construcțiilor și pe asistența personală, iar costurile terapiei și suplimentelor necesare pentru ea sunt greu de suportat. Fiecare contribuție la acest turneu îi aduce un pas mai aproape de tratamentul și îngrijirea de care are nevoie.

Sofia Emilia Buzatu, în vârstă de 9 ani, se confruntă cu un diagnostic crunt: neuroblastom. După două intervenții chirurgicale și tratamente intensive, ea luptă în continuare cu această boală nemiloasă. Costurile medicale ridicate pun o presiune financiară grea asupra familiei, iar acest turneu vine ca un suflu de speranță în viața lor.

Advertisement

Cu participarea a 12 echipe de amatori, turneul reprezintă o uniune a pasionaților de fotbal din comunitatea locală. Echipele precum Sporting Calarasi, Digi Calarasi, sau Friends Team Calărasi se întrec pentru un scop nobil: sprijinirea celor care au nevoie de ajutor.

Fie că ești un spectator pasionat de fotbal sau doar un suflet generos, ești invitat să te alături acestui eveniment deosebit. Poți face donații în timpul turneului sau în contul R071 BREL 0005 5396 3272 0100 pentru a contribui la aceste cauze nobile.

Continue Reading

Actualitate

Toți șoferii sunt obligați să dețină „cutia neagră”. Ce date înregistrează dispozitivul

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Toți șoferii care doresc să înmatriculeze mașini noi în a doua jumătate a acestui an, începând cu data de 6 iulie 2024, vor fi obligați să le echipeze cu dispozitivul cunoscut sub numele de „cutie neagră”.

Cunoscut ca EDR (Event Data Recorder, denumit popular și cutia neagră), dispozitivul va înregistra o serie de date relevante în cazul unui accident rutier, cum ar fi viteza de deplasare, poziția pedalelor de accelerație și de frână (nivelul de apăsare), turația motorului, unghiul de virare, activitatea sistemelor de siguranță cum ar fi ABS-ul și sistemul de control al stabilității, momentul declanșării airbag-urilor, utilizarea centurilor de siguranță, și altele.

Cutia neagră va monitoriza constant acești parametri, însă datele vor fi stocate doar în cazul unui accident. Astfel, dispozitivul va înregistra și salva numai informațiile înregistrate cu 5 secunde înainte de producerea impactului și timp de 3 secunde după acesta.

Comisia Europeană a subliniat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra audio sau video. Parlamentul European va stabili în mod clar și precis perioada de păstrare a datelor, precum și persoanele sau entitățile autorizate să le acceseze.

Advertisement

Care este scopul implementării acestui dispozitiv? Alexandru Ancuța, asistent universitar departament autovehicule rutiere, Facultatea de Transporturi a oferit răspunsul.

Ne ajută să determinăm anumite cauze care au dus la producerea accidentului respectiv, și în felul acesta înregistrează niște date din trafic. Știm foarte bine că sunt mai multe țări, printre care și România, unde accidentele sunt la ordinea zilei, noi suntem chiar pe primul loc. Îi ajută foarte mult pe constatatori în momentul în care se întâmplă un astfel de eveniment să determine niște cauze, și poate, de ce nu, identificarea ulterioară a unor soluții prin care să eliminăm cauzele negative” a declarat Alexandru pentru PRO TV.

Este important de menționat că multe dintre mașinile aflate în circulație în prezent sunt deja dotate cu un dispozitiv similar, și anume modulul de control al airbag-ului, care în unele modele de mașini înregistrează date similare.

Continue Reading

Actualitate

Pescuitul interzis în România. Începe prohibiția generală

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Începând de marți, 9 aprilie 2024, a intrat în vigoare interdicția pentru pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pentru o perioadă de 60 de zile, până la data de 7 iunie inclusiv.

Ordinul comun emis de Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii interzice pescuitul sportiv în toate râurile și lacurile din România.

”Se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin”, se arată în ordinul Ministerului Mediului.

Totodată, în acest interval de timp, toate competițiile sportive de pescuit sunt suspendate pentru o perioadă de 60 de zile.

Advertisement

Ordinul a fost emis în concordanță cu legislația europeană, adoptată de Consiliul Uniunii Europene, prin Regulamentele CE.

„Aceste măsuri sunt necesare pentru garantarea accesului la zonele de pescuit şi la resursele halieutice, pentru desfăşurarea în mod sustenabil a activităţilor de pescuit, ţinând cont de opiniile ştiinţifice disponibile şi, în special, de raportul elaborat de Comitetul ştiinţific, tehnic şi economic pentru pescuit, precum şi de studiile ştiinţifice realizate de către fiecare stat membru pentru zona sa de activitate”, a comunicat Ministerul Mediului.

Nerespectarea ordinului conduce la sancțiuni dure pentru pasionați: amenzi de până la 1.000 de lei și interzicerea dreptului de a pescui pentru o perioadă de până la trei ani

La finalul săptămânii trecute, jandarmii din Tulcea au aplicat 26 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 4.000 de lei pentru diferite încălcări, printre care neprezentarea permisului de pescuit, nerespectarea condițiilor prevăzute în permis și pescuitul recreativ al unor specii sub dimensiunile minime legale.

Pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace în perioada de prohibiție, conform Ordonanței de Urgență nr 23 din 2008 privind pescuitul și acvacultura constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadã de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei de pescuit, iar pescuitul comercial în perioada de prohibiţie constituie infracţiune şi se sancţioneazã cu amendã şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadã cuprinsã între un an și trei ani”, a precizat Jandarmeria Tulcea, conform info-sud-est.ro.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate