IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:
1096 – Prima cruciadă – circa 800 de evrei sunt masacrați în Worms, Germania.
1268 – Principatul cruciat de Antiohia este înfrânt de mamelucii sultanului Baibars, in urma bătăliei de la Antiohia, astfel încât întreaga Sirie de nord a fost imediat pierdută; 21 de ani mai târziu, Acra a fost și ea pierdută, iar statele cruciate au încetat să mai existe.
1291 – Cetatea Acra este cucerită de musulmani, fapt care a însemnat nu numai pierderea ultimului bastion al Regatului Cruciat al Ierusalimului, dar și a Țării Sfinte.
1388 – Atestarea prin hrisov domnesc a mănăstirii Cozia, din județul Vâlcea, importantă ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân.
1565 – Forțele otomane încep marele asediu al Maltei, în încercarea de a ocupa acest arhipelag cu o poziție strategică excepțională în Mediterana. Cavalerii ioaniți se apară eroic, silind forțele turce net superioare numeric să se retragă cu mari pierderi, la data de 11 septembrie a aceluiași an. Această victorie a Ordinului cavalerilor Ioaniți le întărește prezenta in Malta si prestigiul in Europa creștină.
1804 – Senatul francez l-a proclamat pe Napoleon I Bonaparte, împărat al Franței.
1812 – Pedeapsa cu moartea împotriva asasinului John Bellingham la doar o săptămână după asasinarea prim-ministrului britanic Spencer Perceval a fost pusă în aplicare. A fost spânzurat în public.
1848 – Pe fundalul afirmării idealurilor naționale ale revoluției de la 1848, George Barițiu a scris, în “Gazeta de Transilvania”, ca “Soarta națiunii romane se va hotărî la București si în Iași, iar nu in Cluj, nici in Blaj, nici in Buda”.
1848 – (18/30): Dieta de la Cluj, în care românii, deși majoritari, nu erau reprezentați decât de un singur deputat, a votat „unirea” Transilvaniei cu Ungaria.
1868 – S-a născut Nicolae al II-lea, ultimul țar al Rusiei. La 17 iulie 1918 a fost executat de bolșevici împreună cu întreaga familie în orașul Ecaterinburg, la ordinul personal al lui Lenin.
1886 – S-a născut Mircea Djuvara, filosof și jurist, membru corespondent al Academiei Române din 1936.
1897 – A fost publicat la Londra romanul „Dracula”, al autorului irlandez Bram Stocker.
1910 – Terra trece prin coada cometei Halley. Este cel mai apropiat contact din istorie dintre Pământ și o cometă.
1918 – Regele Ferdinand I al României a vizitat orașul Hotin din Basarabia.
1918 – În Basarabia, este introdusă prin lege instituția jandarmeriei care funcționa în România.
1939 – S-a născut Giovanni Falcone, magistrat italian, victimă a Mafiei (d. 1992)
1944 – Regimul sovietic început deportarea masiva a tătarilor din Crimeea in Asia Centrală. Este declarată „Zi pentru cinstirea memoriei jertfelor deportărilor din Crimeea“.
1945 – Forțele generalului polonez Władysław Anders au capturat mânăstirea Monte Cassino obiectiv strategic situat în Italia, pe drumul spre Roma, după patru luni de lupte grele.
1946 – S-a încheiat procesul intentat membrilor guvernului Antonescu.
1956 – Prima ascensiune a vârfului Lhotse 8.516 metri, de către o echipă elvețiană.
1957 – S-a născut muzicianul român Mihai Crețu.
1962 – S-a născut Sandra Crețu, cântăreață germană, fosta soție a lui Mihai Crețu.
1968 – A avut loc vizita oficială a lui Charles de Gaulle la București.
1969 – Programul Apollo: Se lansează Apollo 10 cu astronauții Tom Stafford, John Young și Eugene Cernan având misiunea de a simula o aselenizare.
1972 – A intrat in vigoare Tratatul cu privire la interzicerea armelor nucleare și altor arme de distrugere in masă pe fundul marilor, oceanelor și subsolului lor.
1974 – India detonează cu succes in deșertul Rajahstan din provincia Pokhran, prima sa arma nucleară, devenind a șasea țară care posedă arma nucleară.
1980 – A erupt vulcanul Sf. Elena din statul Washington, SUA, omorând 57 de oameni si provocând pagube in valoare de 3 miliarde de dolari.
1994 – Patronul Ion Stoica a anunțat închiderea jocului “Caritas”, o escrocherie care a ruinat sute de mii de romani. Caritas a fost un joc de tip piramidal, care a funcționat în România între aprilie 1992 și august 1994.
2009 – Castelul Bran a trecut oficial în proprietatea lui Dominic de Habsburg, după ce reprezentanții Muzeului Bran și ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic, acesta funcționând in continuare în regim privat.