Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 23 aprilie

Published

on

215 iIHR. – La Roma este construit pe Dealul Capitoliului un templu dedicat zeiței Venus, pentru a comemora înfrângerea romanilor de către Hannibal, la Lacul Trasimene.

1014 – S-a desfășurat Bătălia de la Clontarf (irlandeză: Cath Chluain Tarbh), in apropiere de Dublin, pe coasta de est a Irlandei. Forțele regelui irlandez Brian Boru, s-au împotrivit alianței Viking-irlandeze.

1348 – Regele Eduard al III-lea al Angliei fondează Ordinul Jartierei, cel important ordin cavaleresc britanic.

1399 – Alexandru cel Bun se proclamă domn al Țării Moldovei, dar va domni efectiv din 29 iunie 1400.

Advertisement

1564 – S-a născut dramaturgul și poetul William Shakespeare, autor al pieselor de teatru „Furtuna”, „Visul unei nopți de vară”, „A douăsprezecea noapte”, „Richard al III-lea”, „Henric al VIII-lea”, „Romeo și Julieta”, „Hamlet” și „Othello”.

1597 – Piesa lui William Shakespeare, „Văduvele vesele din Windsor„ este jucată pentru prima dată, în prezența reginei Elisabeta a I-a a Angliei.

1616 – A murit marele dramaturg englez William Shakespeare.

1655 – A început, în timpul războiului anglo-spaniol, asediul fortăreței Santo Domingo și se încheie șapte zile mai târziu.

1661 – Regele Charles al II-lea al Angliei, Scoției si Irlandei este încoronat la Westminster Abbey.

Advertisement

1858 – S-a născut fizicianul Max Planck, întemeietorul Institutului de Fizică Teoretică, laureat al Premiului Nobel în 1918. Planck a pus bazele mecanicii cuantice.

1880 – Guvernul României a hotărât înființarea Direcției Princiare a CFR cu sediul în București, care a preluat linia existentă, inclusiv Gara Târgoviștei.

1894 – S-a născut scriitorul roman Gib Mihăescu: „Brațul Andromedei”, „Vedenia”, „Zilele și nopțile unui student întârziat”.

1910 – Are loc Congresul de constituire a Partidului Naționalist-Democrat, în frunte cu Nicolae Iorga si A.C.Cuza.

1921 – Mica Antantă – România și Cehoslovacia semnează Convenția de alianță defensivă româno-cehoslovacă.

Advertisement

1928 – S-a născut celebra actriță americana Shirley Temple, copilul minune al cinematografiei.

1962 – La Plenara CC al PMR se anunță încheierea procesului de colectivizare a agriculturii, proces început în martie 1949 și care, teoretic, trebuia să se realizeze pe baza liberului consimțământ al țăranilor, dar care s-a caracterizat prin abuzuri și violențe.

1967 – A fost lansată nava cosmică sovietică „Soiuz–1„, pilotată de Vladimir Komarov.

1968 – Are loc premiera filmului romanesc cu mare succes de public „Răzbunarea haiducilor”.

1969 – Vizita lui Nicolae Ceaușescu în URSS unde participă la cea de-a 23 sesiune CAER.

Advertisement

1974 – Un Boeing 707 s-a prăbușit în Bali, Indonezia, omorând 107 oameni.

1985 – Compania Coca-Cola a anunțat schimbarea rețetei de producere a băuturii răcoritoare în cauză.

1994 – Fizicienii descoperă particula sub atomica numita top-quark.

1999 – Regele Spaniei înmânează Premiul Cervantes pe 1998 – considerat drept Premiul Nobel al Literaturii de limba spaniolă – poetului Jose Hierro, pentru poezia sa universală. Premiul este înmânat în ziua morții lui Cervantes, în aula Universității din Alcala de Henares (localitatea în care s-a născut creatorul lui „Don Quijote”).

2001 – Intel introduce procesorul Pentium 4.

Advertisement

2003 – La Beijing se închid toate școlile pentru două săptămâni din cauza virusului SARS.

2007 – A decedat fostul președinte rus, Boris Elţîn.

2008 – Naționala de handbal feminin a Norvegiei a câștigat, pentru prima dată în istoria sa, finala Jocurilor Olimpice, în fața campioanei mondiale Rusia, de care a dispus cu scorul de 34-27 (18-13).

2018 – Un șofer a intrat cu o camionetă în mai mulți pietoni, în Toronto și a ucis 10 persoane și a rănit grav alte 16. În momentul în care a fost oprit, atacatorul, Alek Minassian, un student în vârstă de 25 de ani originar din Richmond Hills le-a cerut polițiștilor să-l împuște.

Advertisement