Cu toții cunoaștem fructele gustoase ale murului, din care se prepară dulcețuri inconfundabile. Astăzi, însă, vom vorbi despre frunzele acestuia și beneficiile lor pentru sănătate.
Frunzele de mur conțin tanini, flavonoide, acizi organici și o cantitate mare de vitamina C. Acestea au proprietăți vindecătoare remarcabile, fiind dezinfectante, cicatrizante, antihemoragice și reglatoare hormonale.
Pentru uz intern, ceaiul din frunze de mur este utilizat în combaterea diareei, infecțiilor urinare, colicilor, inflamațiilor faringelui și cavității bucale. De asemenea, ajută în tratarea bronșitei, afecțiunilor renale, pulmonare și enterocolitelor.
Pentru uz extern sunt recomandate pentru tulburări minore de insuficiență venoasă și chiar hemoroizi.
Infuzia se prepară diferit în funcție de destinație.
Pentru gingivite și stomatite, vom folosi pentru infuzie 2 linguri de frunze peste care turnăm o cană de apă clocotită, strecurăm, lăsăm la răcit și vom face gargară de 3-4 ori pe zi.
Pentru leucoree, vom opări 2 linguri de frunze de mur cu o cană de apă clocotită, lăsăm la răcit și strecurăm. Se va folosi irigatorul de 2 ori pe zi timp de o săptămână, vom face o pauză de 5 zile, iar la nevoie se va relua. Pentru un efect maxim și pentru reducerea inflamației, putem adăuga o jumătate de linguriță de mușețel.
Pentru hemoroizi și fisuri anale, opărim 5 linguri de frunze de mur în 2 litri de apă clocotită, lăsăm la răcit, strecurăm și facem băi de șezut timp de aproximativ 10 minute, după care vom lua frunzele strecurate și le vom folosi ca pe o cataplasmă, pe care o vom ține timp de o oră pe anus.
Aceste frunze se găsesc pe tot parcursul anului în magazinele de specialitate, astfel că, doar cu o simplă vizită la un astfel de magazin, ne putem procura prețiosul ceai.