Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 7 aprilie

Published

on

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

Ziua Mondială a Sănătății este o zi globală de conștientizare a sănătății sărbătorită în fiecare an la 7 aprilie, sub sponsorizarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), precum și a altor organizații conexe.

451 – O armată de huni condusă de Attila cucerește cetatea Metz și atacă alte orașe din Galia.

 529 – Prima apariție a Corpus Juris Civilis, opera fundamentală juridică a împăratului bizantin Justinian I.

Advertisement

1141 – A urcat pe tron Împărăteasa Matilda (n. cca 7 februarie 1102 – d.10 septembrie 1167), cunoscută că Matilda a Angliei sau Maude, fiica și moștenitoarea regelui Henric I al Angliei.

1348 – A fost fondată de împăratul Carol al IV-lea de Luxemburg, Universitatea Caroline din Praga, („Alma Mater Carolina “) prima universitate din spațiul central european.

1521 – Expediția lui Ferdinand Magellan ajunge la Cebu, o insulă din Filipine unde se afla cel mai vechi oraș din această țară.

1701 – Declarația mitropolitului unit ardelean Atanasie Anghel prin care nu-l mai recunoaște pe arhiepiscopul Bucureștilor ca superior al său, rupând astfel total de Biserica Ortodoxă o parte dintre românii ardeleni.

1789 – A murit sultanul Abdul Hamid I (Abd-ul-Hamid). Sub domnia lui s-a accentuat decadența Imperiului Otoman.

Advertisement

1795 – Prima Republică Franceză adoptă kilogramul și gramul ca unitate principală de masă.

1805 – La Viena a avut loc premiera Sisaint exuperymfoniei a III-a, Eroica, a lui Beethoven.

1862 – În timpul Războiului civil american, Bătălia de la Shiloh se încheie cu victoria forțelor unioniste.

1863 – A avut loc, la Sibiu, un Congres național al românilor, care a delegat zece personalități, în frunte cu mitropolitul Andrei Şaguna, pentru a expune împăratului Austriei, Franz Joseph I, la Viena, revendicările politice ale romanilor.

1906 – Vulcanul Vezuviu a erupt și a provocat pagube mari în orașul Neapole.

Advertisement

1913 – La Chișinău, în gubernia rusească Basarabia, apare primul număr al săptămânalului Glasul Basarabiei, sub redacția lui Gr. D. Constantinescu.

1921 – S-a înființat la Cluj “Asociația femeilor universitare romane”, cu scopul declarat în statut: “de a stabili şi întări legătura de prietenie intre femeile universitare ale tuturor națiunilor, îndeosebi între femeile universitare romane”.

1927 – A fost efectuată cu succes prima transmisie televizată la mare distanță, în Statele Unite ale Americii. Secretarul Departamentului comerțului din SUA, Herbert Hoover, a ținut un discurs la Washington.

1930 – În Uniunea Sovietică ia naștere, oficial, Gulagul – Administrația Generală a Lagărelor de muncă forțată.

1930 – Antoine de Saint-Exupery primește ordinul “Cavaler al Legiunii de Onoare” pentru activitatea sa aviatică.

Advertisement

1930 – S-a născut Yves Rocher, om de afaceri francez, fondatorul brand-ului de cosmetice Yves Rocher.

1931 – S-a născut în localitatea Băilești, județul Dolj, Amza Pellea, actor roman, celebru pentru rolurile din” Dacii”,” Mihai Viteazul”, dar mai ales pentru seria” Nea Marin”.

1933 – Prohibiția în Statele Unite ale Americii este abrogată pentru berea cu cel mult 3,2% alcool, cu opt luni înainte de ratificarea celui de-al 21-lea amendament la Constituția Statelor Unite.

1933 – S-a născut Nestor Rateș, cunoscut jurnalist român la postul de radio Europa Liberă.

1939 – Albania a fost atacată de Italia fascistă. A fost ocupată în cursul aceleiași luni. Benito Mussolini declară un protectorat italian asupra Albaniei și îl forțează pe regele Zog I să plece în exil.

Advertisement

1940 – La București, a avut loc deschiderea oficială a Institutului Cultural German.

1945 – Al Doilea Război Mondial: Nava japoneză Yamato, aflată într-o misiune kamikaze în Okinawa (Operațiunea Ten-Go), este scufundată de submarinele americane. Yamoto a fost cea mai mare navă de război construită vreodată.

1946 – Uniunea Sovietică anexează Prusia Răsăriteană ca Regiunea Kaliningrad a Republicii Sovietice Federative Sovietice Ruse.

1947 – A murit Henry Ford, unul din fondatorii industriei americane de automobile.

1948 – Națiunile Unite au înființat Organizația Mondială a Sănătății.

Advertisement

1955 – Winston Churchill a demisionat din funcția de prim-ministru al Regatului Unit, pe fondul semnelor de sănătate precară.

1963 – Iugoslavia a fost proclamată republică socialistă și Iosip Broz Tito este numit președinte pe viață.

1989 – A avut loc un incendiu la bordul submarinului torpilor sovietic cu propulsie nucleară” Komsomolet”, care s-a scufundat la 180 de kilometri sud-vest de Insula Ursului din Marea Norvegiei. Au murit 42 din cei 69 membri ai echipajului.

1990 – A avut loc prima Conferință Națională a FSN în care Ion Iliescu, a fost desemnat candidat la președenția țării.

1992 – Sârbii din Bosnia și Herțegovina au proclamat republică independentă a populației sârbe – Republica Srpska.

Advertisement

1995 – Primul Război Cecen: trupele paramilitare rusești încep masacrul civililor din Samashki, în Cecenia.

1998 – Comitetul pentru probleme sociale al Adunării Parlamentare a CE organizează o audiere în problema Cartei Sociale a Consiliului Europei.

2003 – Trupele americane au ocupat Bagdadul. Regimul lui Saddam Hussein s-a prăbușit două zile mai târziu.

2009 – Manifestații violente au avut loc la sediul Parlamentului și Președinției Republicii Moldova din Chișinău, simpatizanții opoziției contestând corectitudinea alegerilor organizate de comuniști în urmă cu două zile.

2017 – După atacul chimic de la Khan Shaykhun, Statele Unite au lansat 60 de rachete de croazieră Tomahawk asupra unei baze aeriene din Siria. Armata siriană a anunțat că loviturile americane s-au soldat cu șase morți și cu importante pagube materiale. La 4 aprilie 2017, a avut loc un atac chimic la Khan Shaykhun, Guvernoratul Idlib din Siria, în timpul Războiului Civil Sirian. Potrivit SUA și aliaților săi, atacul ar fi fost coordonat de forțele aeriene proguvernamentale siriene de la baza aeriană Shayrat.

Advertisement