Astăzi, 17 ianuarie, la Muzeul Municipal Călărași a avut loc o întâlnire dedicată comunităților rome din cartierele Oborul Nou, Măgureni, 2 Moldoveni și Livadă. Evenimentul a fost organizat de arhitectul bucureștean Cătălin Berescu, care abordează zonele de locuire defavorizată, și a avut ca temă principală planificarea urbană, un domeniu adesea neglijat în România.
Cătălin Berescu a explicat că această inițiativă urmărește să faciliteze dialogul dintre comunitățile locale și administrația publică. “Am organizat o întâlnire în Călărași pentru a pune la un loc cartierele care au diverse probleme, în general cartiere de romi, care au natură foarte diferită, deși se recunosc ca romi, nu sunt solidari între ei, dar au probleme destul de asemănătoare. Eu încerc să ajut comunitatea locală să aibă un dialog mai avansat cu administrația locală, motiv pentru care a fost invitat domnul arhitect șef să participe la această întâlnire”, a declarat Berescu.
Întâlnirea s-a desfășurat la Muzeul Municipal Călărași, locație pentru rolul său activ în comunitate, mai explică Berescu. Acesta a subliniat că muzeul nu este doar o instituție de expunere a trecutului, ci și un spațiu menit să aducă oamenii împreună și să faciliteze dialogul.
Cătălin Berescu este profesor universitar, unul dintre vicepreședinții Ordinului Arhitecților din România (OAR) București și activează în zona „care combină cercetarea socială cu politicile sociale de dezvoltare în zonele de locuire defavorizată”, potrivit BNA.