Connect with us

Știri

Rezultate remarcabile pentru elevii călărășeni la finalul programului ecOprovocarea

Published

on

  • Cluburile ecOprovocarea organizate de asociația ViitorPlus și-au premiat echipele de voluntari după un an de acțiuni care au vizat protecția mediului din județul Călărași
  • Elevii au reciclat aproape 8.000 de kilograme de deșeuri și au plantat 700 de arbuști

 

Călărași, 7 iunie 2018: Ziua Mondială a Mediului sărbătorită pe 5 iunie a marcat încheierea programului Cluburile ecOprovocarea și a fost totodată un nou prilej pentru elevii din Călărași de a atrage atenția asupra problemelor de mediu cu care se confruntă în comunitatea lor. Elevii din Călărași au învățat pe parcursul anului școlar că nu e nevoie doar de o zi pentru a-și arăta grija față de mediu; ei au dezvoltat pe tot parcursul anului școlar activități de voluntariat în această direcție.

 

Acțiunile elevilor au fost posibile datorită înscrierii lor în Cluburile ecOprovocarea organizate de asociația pentru dezvoltare durabilă ViitorPlus. Tinerii au fost împărțiți în 5 echipe pentru fiecare categorie de protecția mediului în parte. Echipele s-au întâlnit săptămânal pentru a parcurge atelierele non-formale din curricula de mediu, au planificat și au desfășurat activități prin care s-au implicat activ atât ei, cât și colegii lor, în problemele de mediu din județul Călărași.

 

Astfel, peste 30 de elevi de la două licee din Călărași s-au implicat activ pe tot parcursul anului școlar în activități de împădurire, de igienizare a zonelor afectate de deșeuri, de reciclare, de îngrijire a spațiilor verzi și au participat la târguri tematice la care au vândut obiecte pe care nu le mai folosesc în schimbul unor cantități de deșeuri reciclabile. Elevii de la Colegiul Economic Călărași și Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, coordonați de 6 profesori au reușit să recicleze în 7 luni, 7.924 de kilograme de deșeuri, să planteze 700 de puieți și arbuști ornamentali, să colecteze 242 de saci de deșeuri, au participat la 60 de târguri pentru protecția mediului și au făcut în total 4.066 de ore de voluntariat.

Advertisement

 

Elevii, premiați pentru reușitele lor

 

Ieri, elevii din Călărași au fost recompensați pentru implicarea lor prin festivitatea de premiere a celei de-a VIII-a ediții a concursului de educației non-formală și extrașcolară Cluburile ecOprovocarea, desfășurat pe parcursul întregului an școlar 2017-2018, în Călărași și Zalău, de către asociația ViitorPlus, cu susținerea TenarisSilcotub.

 

Evenimentul a debutat cu un marș al elevilor prin care au atras atenția asupra problemelor de mediu din comunitate și cu o discuție a autorităților pe tema deșeurilor din județ.

Advertisement

 

Rezultatele obținute de elevi în cadrul Cluburilor ecOprovocarea au intrat într-o competiție care a avut ca miză participarea echipelor câștigătoare la Tabăra de Leadership pentru Mediu ecOprovocarea organizată în această vară. Elevii călărășeni s-au clasat pe primul loc la categoriile “ingienizare” și “târguri tematice”, pe locul al doilea la reciclare și amenajare spații verzi și pe locul al treilea la plantare. Astfel, o  echipă de la Liceul Teoretic  “Mihai Eminescu” și două de la Colegiul Economic Călărași vor merge în această vară în tabăra de leadership organizată de Asociația ViitorPlus.

 

Scopul cluburilor este de a forma lideri în domeniul protecției mediului. Ne dorim ca tinerii să înțeleagă problemele actuale de mediu întâmpinate la nivel global, național, dar și local și să ia atitudine, să se implice activ în diminuarea lor. Am inițiat programul ecOprovocarea deoarece în România, educația pentru dezvoltare durabilă nu este integrată încă în sistemul formal și nici profesorii nu dispun de materialele adecvate pentru a încuraja elevii să se implice în astfel de activități. Elevii au fost mai mult decât încântați să se implice în problemele de mediu din județul lor, iar rezultatele obținute de ei sunt peste așteptări”, a declarat Lucia Cojocaru, Managerul Programului ecOprovocarea” al Asociatiei ViitorPlus.

În cele 8 ediții ale programului ecOprovocarea peste 40.000 de elevi și de profesori din țară au făcut 97.300 de ore de voluntariat pentru mediu, au reciclat 390.000 de kilograme de deșeuri, au plantat 117.000 de puieți, au colectat 4.700 de saci de deșeuri din natură și au organizat 3.500 de evenimente de educație ecologică.

Advertisement

Despre Tenaris Silcotub

TenarisSilcotub – divizia de producție a Tenaris în România – este cel mai important producător român de țevi fără sudură de diametre mici, utilizate în diverse aplicații din industriile energiei, mecanică și auto. Cu o echipă de peste 1.700 de oameni în România, TenarisSilcotub are unități de producție la Zalău, Călărași și Câmpina. Prin programele sale de responsabilitate socială, compania investește în educație, sănătate și mediu.

fb.com/TenarisSilcotub

Despre ViitorPlus

ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă – este o organizație non-profit cu o experiență de 12 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys. Viziunea ViitorPlus: “Redescoperim împreună legătura cu natura și investim în ceea ce lasăm în urma noastră”. Pentru mai multe informații, vizitați pagina web:  www.viitorplus.ro

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Competiția internațională Călărași Cup – powered by Ecoaqua, real succes. Miodrag Belodedici a rămas impresionat

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În municipiul Călărași, pasiunea pentru fotbal și dorința de a încuraja tinerii sportivi au fost celebrate într-un eveniment de excepție organizat de operatorul regional de apă și canalizare, ECOAQUA SA, sub îndrumarea directorului Eduard Grama, împreună cu Consiliul Județean Călărași și Primăria municipiului Călărași. Aceștia au fost gazdele “Călărași CUP”, unul dintre cele mai așteptate evenimente sportive din zonă.

Miodrag Belodedici, o legendă a fotbalului, a fost invitat de seamă la acest eveniment pentru a împărtăși din experiența sa și pentru a inspira noile generații de fotbaliști aspiranți. Părinții celor mici s-au declarat încântați de inițiativa autorităților locale de a susține astfel de evenimente, recunoscând importanța mișcării sportive și a sănătății încă de la o vârstă fragedă.

Organizatorii evenimentului au oferit tuturor participanților medalii, diplome și cadouri, subliniind astfel aprecierea pentru eforturile și talentul fiecărui jucător. “Călărași CUP” a fost nu doar un prilej de competiție, ci și un moment de comunitate și încurajare pentru viitorul fotbalului în regiune.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Accident grav pe A2, zona Fundulea. Un tir ucrainean s-a răsturnat după ce a lovit parametrul dintre sensuri

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 32+300 de metri, pe sensul spre litoral, în zona localității Fundulea, județul Călărași, un autotren înmatriculat în Ucraina a impactat parapetul median și s-a răsturnat pe partea carosabilă. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 13:55.

În urma impactului, sunt scurgeri de carburant pe suprafața de rulare. Nu au rezultat persoane rănite.

Traficul rutier este oprit pe ambele sensuri de mers, circulându-se doar pe banda de urgență. Se estimează reluarea normală a circulației în 45-60 de minute.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Pericol în parcul comunei Borcea! TSD acuză primăria de neglijență și ignoranță

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În inima comunei Borcea, din județul Călărași, se află un parc care, în loc să fie o oază de relaxare și bucurie pentru locuitori, s-a transformat într-un loc periculos. În urmă cu două zile, Tineretul Social Democrat (TSD) Borcea a făcut public un apel disperat cu privire la situația alarmantă din parc, atrăgând atenția asupra pericolelor iminente cu care se confruntă comunitatea, în special copiii.

Lucrările rapide și neglijente au lăsat în urmă un peisaj plin de riscuri pentru trecători. Potecile din parc, construite peste șanțuri, reprezintă un pericol evident pentru cei care nu sunt atenți sau pentru copiii care aleargă buimăciți și neatenți. Lipsa dalelor de pe potecile deteriorate reprezintă un real pericol, iar incidentele pot avea consecințe grave.

În plus, locul de joacă pentru micuți, menit să fie un loc de distracție și siguranță, s-a transformat într-un mediu înfricoșător. Stâlpii care susțin leagănele sunt într-o stare precară, întrucât s-au transformat rapid în obiecte ascuțite care pot răni grav copiii nevinovați.

Conform celor de la TSD Borcea, autoritățile locale ignoră în mod repetat avertismentele și semnalele de alarmă, întrucât, în respectivul parc, organizează evenimente publice pentru cei mici, fără a lua măsuri pentru a le pune acestora la dispoziție un loc de joacă sigur.

Advertisement

„Pericolul din parc! Datorită lucrărilor bine făcute și pe repede înainte, această problemă persistă și acum, după ani buni.

Aflat lângă primărie, în ochii edilului și ai consilierilor , trecând ignoranți peste acest pericol, organizează evenimente publice pentru copii”, au transmis reprezentanții TSD Borcea, pe pagina de Facebook a organizației.

Imaginile publicate pe Facebook arată că este necesară o intervenție urgentă pentru reparații și pentru a implementa măsuri de siguranță adecvate, astfel încât tragediile să poată fi prevenite în viitor.

Continue Reading

Cele mai vizualizate