Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Călărași au desfășurat recent activități educative în mai multe unități de învățământ din județ, în cadrul unei campanii de prevenire ce vizează creșterea siguranței elevilor și care își propune, totodată, să le ofere acestora uneltele necesare pentru a-și face vocea auzită și luată în considerare. Eduacația rutieră, vulnerabilități din mediul online, prevenirea violenței și a bullying-ului au fost câteva dintre subiectele abordate de autorități.
Acțiunile desfășurate de polițiștii Serviciului Rutier, Biroului de Siguranță Școlară, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, Secțiilor de Poliție Rurală Dragalina și Dor-Mărunt, dar și ai Poliției Orașului Lehliu-Gară, au inclus întâlniri cu elevii și profesorii la grădinițe, școli și licee din mai multe localități, printre care Grădinița „Țara Copilăriei” și Colegiul Național „Barbu Știrbei” din Călărași, Școala Gimnazială Nr. 1 Dragalina și Școala Gimnazială Nr. 1 și Nr. 2 Dor-Mărunt.
Printre temele abordate s-au numărat educația și siguranța rutieră, prevenirea abandonului școlar, evitarea consumului de substanțe psihoactive și alcoolice, responsabilitățile penale și contravenționale, vulnerabilitățile din mediul online și cum pot fi acestea gestionate, precum și prevenirea violenței și a bullying-ului în școli. În cadrul Planului Național de Combatere a Violenței Școlare și al Campaniei Naționale „Vocea TA e soluția – Tăcerea e tot violență”, elevilor le-a fost prezentat un spot video, menit să sublinieze importanța comunicării deschise și a conștientizării efectelor negative ale violenței.
De asemenea, polițiștii au informat elevii și cadrele didactice despre existența numărului unic 119, la care pot fi raportate situațiile în care viața, sănătatea sau integritatea fizică și psihică a copiilor este pusă în pericol.
Numărul unic național 119 este operaționalizat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și este destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, în cadrul programului guvernamental „Din grija pentru copii”. Numărul 119 este gratuit din orice rețea fixă sau mobilă și este operat de către consilierii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului.