Connect with us

Știri

Nae Sinel, alături de consilierii locali pun pe hârtie proiecte ale orașului Budești

Miercuri, 23 mai 2018, consilerii locali ai orașului Budești au fost convocați în ședință ordinară alături de viceprimarul cu atribuții de primar, Nae Sinel. Pe ordinea de zi au fost peste 13 proiecte, plus diverse.

În prima parte a ședinței, Nae Sinel a spus că dorește reorganizare Primăriei Orașului Budești și punerea a mai mulor proiecte în aplicare, acestea fiind destinate dezvoltării orașului. Consilierii prezenți în cadrul ședinței s-au arătat interesati de proiectele primarului, aceștia venind chiar și cu propuneri, sau mici modificări ale proiectelor aflate in desfășurare în acest moment.

 

Primul punct pe ordinea de zi a vizar modificarea Organigramei și a Ștatelor de funcții ale aparatului de specialitate al primarului și ale serviciilor publice de interes local, aflate în subordinea Consiliul Local Budești. Acesta a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali din primărie. Nae Sinel, viceprimarul cu atribuții de primar a spus că dorește reformarea prin restructurare a  cadrelor din primărie, susținând că prin acest act se vor inființa posturi eficiente care să se plieze pe nevoile locuitorilor din Budești. Se vor înființa posturi pentru compartimentul de asistență socială. “V-am spus și vă repet. Suntem singurul oraș declarat din România cu populație majoritară de etnie romă. Decizia vine de la Resurse Umane.” – a spus Nae Sinel

Advertisement

 

Cel de-al doilea punct de pe ordinea de zi a avut ca scop rectificarea bugetului local al orașului Budești. Contabilă șefă a explicat că este o singără rectificare bugetară pentru posturile ce vor fi înființate pentru persoanele ce vor face parte din cadrul angajatilor ce vor verifica lăuzele, copiii din grădinițe, avem nevoie de un asistent comunitar, Surdu Iulian, din Oltenița, a fost asistentă la Budești, în spital. Acum a preluat-o primăria Budești, în 2010.   iar  plățile pentru noile posturi vor veni prin virament de la Direcția de Sănătate Publică. La începutul anului, când am elaborat bugetul de 3.000 lei, bani ce au intrat în contul primăriei nu au putut fi prinsi în cheltuieli salariale. Acum am prins 10.000 lei pentru cheltuieli salariale. Nu pot sa plătesc banii pentru că nu am rectificarea bugetară.

 

Al treilea punct din ședință a făcut referire la aprobarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în orașul Budești. Unul dintre consilieri a speculat problema comercianților, mai exact modul în care comercianții vor fi verificați să fie în confirmitate cu standardele impuse de lege. “În acest moment nu avem o persoană desemnată care să verifice comercianții. Vom desemna o persoană că să emită avize de funcționare pentru societăți și pentru tot ce e nevoie. Noi, primăria trebuie să emitez aviz de funcțioanarepentru orice comerciant care dorește să desfășoare activități comericale pe raza orașului Budești.  De vreo 2 ani nu mai există persoana aceasta. Tocmai de aceea am introdus în ordinea de zi acest proiect, pentru a rezolva acestă problemă. Vom nominaliza o persoană din cadrul instituției care să defășoare această activitate, fără să existe diferențe. In urma regulamentului va emite acest aviz de funcțioanare. Proiectul a trecut in unanimitate.

 

Advertisement

Punctul patru al ordini de zi a fost pentru revocarea HCL nr.30/2013 pentru aprobarea PUZ-ului – Parcuri Fotovoltaice în intravilanul orașului Budeșt, pentru introducerea terenului în intravilan a suprafeței de 382.601,00 mp  și revenirea terenului la starea inițială, extravilan agricol. La dezbaterea proiectului a participat și avocatul celui ce deține terenul intravilan. Avocatul a expus o serie de motive pentru care investitorul a renunțat la investiții.  Proprietățile sunt deținute de un cetățean străin cu domiciliul în Cipru. Acesta a încercat să ridice un parc fotovoltaic undeva langă orașul Budești. Având în vedere prevederile modificările legislative de acum câțiva ani, acesta a renunțat la inveștiție, înainte de a apuca să o începă. Niciun act de executare nu a fost început pe terenul respectiv, a aobținut autorizație de construire a unui gard, dar nici acesta nu a fost construit, imediat modificânu-se cadrul legislativ. Consilierii, la rândul lor au pus mai multe întrebări pentru a clarifica situația, totodată au vrut să se asigure de faptul că U.A.T. Budești nu are de suferit sub nicio formă în urma trecerii proiectului de Hotârâre emis de Consilul Local. 

Restul proiectelor au vizat proiecte executate de ECOAQUA S.A. pe raza localității Budești, urmând ca acestea să rămână în patrimoniul localității. Rețea de canalizare la sate, proiectul fiind aprobat, iar ultima etapa este cadastrul terenului Aprozi-Buciumeni. Tot în orașul Budești urmează să se înființeze Direcția Poliția Locală Budești și un centru ce imiplică impelentarea unui sistem de supraveghere in oraș. Nae Sinel, viceprimarul cu atribuții de primar a spus că acest proiect l-a gândit de foarte mult timp, dar nu a putut să îl pună în aplicare până în acest moment, dând vina pe diverși factori. Acesta s-a regăsit pe ordinea de zi având nr. 12 denumit “Sistem de monitorizare video în orașul Budești și localitățile arondate (Aprozi, Buciumeni și Gruiu) jud. Călărași ( faza – Studiu de Fezabilitate).

Ultimul proiect de pe ordinea de zi s-a referit la modificarea și completarea listei de investiții aferente bugetului de venituri și cheltuieli al orașului Budești, pentru 2018.

La diverse, Nae Sinel a venit cu inițiativa de a înființa ziua localității și conferirea titluli de cetățean de onoare oamenilor ce fac cinste localității.  “Proiectul cu înființarea zilei localității este al meu, gândit de 6 – 7 ani, dar nu a fost pus în aplicare. Iar dacă anul acesta este anul centenarului, propun ca anul acesta sa fie anul cu nr. 1 se serbare a localității.” – a afirmat Nae Sinel

https://youtu.be/Tp3IS1UN4-M

Advertisement

Știri

Pompierii ISU “Barbu Știrbei” Călărași: 99 de misiuni în 3 zile — incendiile de vegetație și accidentele rutiere, principalele provocări

În ultimele trei zile, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Barbu Știrbei” Călărași au răspuns prompt la 99 de situații de urgență la nivelul județului.

Intervenții SMURD: 66 de cazuri de urgență medicală și accidente rutiere 🚑

Echipajele SMURD au gestionat 66 dintre aceste misiuni, acordând prim ajutor calificat și transportând persoane la spital. De asemenea, au participat la:

  • stingerea unor incendii

  • prezența la trei accidente rutiere pe DN 31 (Cuza Vodă – Canton), Dor Mărunt și A2 (la km 116, în zona Dragalina).
    În urma acestor incidente, cinci persoane au fost asistate medical și transportate la unități spitalicești pentru tratament suplimentar.

Incendii la clădiri și instalații feroviare

Pompierii au intervenit în cinci situații de incendii localizate astfel:

  • 2 incendii de locuințe

  • 2 incendii la anexe gospodărești

  • 1 interventie la compartimentul motor al unei locomotive

Incendii de vegetație și culturi agricole: 25 de intervenții

Un număr semnificativ de intervenții — 25 — au vizat mirişti, culturi agricole, vegetație uscată și resturi menajere. Aceste incendii au provocat pagube materiale serioase, afectând mai multe suprafețe cultivate cu cereale în județul Călărași.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Recomandare de carte – „Zăpadă” de John Banville

„Zăpadă” (titlu original: Snow), scrisă de John Banville sub pseudonimul Benjamin Black, este un roman care împletește cu măiestrie misterul unui roman polițist cu profunzimea literaturii de caracter, plasat în decorul hibernal al Irlandei anilor 1950. Publicată în 2020, această carte marchează revenirea lui Banville la genul noir, dar păstrează amprenta sa stilistică distinctă, caracterizată prin proză elegantă și o atenție minuțioasă pentru detalii.

Acțiunea se desfășoară în comitatul Wexford, unde detectivul St. John Strafford, un protestant într-o țară predominant catolică, este chemat să investigheze uciderea brutală a unui preot catolic, părintele Tom Lawless, găsit mort în conacul familiei Osborne. Crima, aparent imposibilă, are loc într-o casă izolată, acoperită de zăpadă, ceea ce creează o atmosferă claustrofobică, reminiscentă a romanelor clasice de tip „whodunit” ale Agathei Christie. Însă Banville transcende formula tradițională a genului, aducând în prim-plan teme precum tensiunile religioase, secretele de familie și ipocrizia socială.

Personajul principal, Strafford, este un detectiv melancolic și introspectiv, care se confruntă nu doar cu enigma crimei, ci și cu propriile dileme existențiale. Spre deosebire de detectivii tipici, el nu este un erou infailibil, ci un om marcat de nesiguranță și de sentimentul de a fi un outsider. Banville construiește cu finețe portretele psihologice ale personajelor, de la membrii disfuncționali ai familiei Osborne până la figurile secundare, fiecare ascunzând propriile umbre.

Proza lui Banville este, ca de obicei, un punct forte. Descrierile peisajului înzăpezit sunt de o frumusețe aproape poetică, creând un contrast tulburător cu violența crimei. Ritmul narativ este lent, dar deliberat, permițând cititorului să se afunde în atmosfera apăsătoare și în detaliile subtile ale intrigii. Dialogurile sunt ascuțite, iar observațiile sociale – în special legate de influența Bisericii Catolice în Irlanda – sunt tăioase, dar niciodată forțate.

Advertisement

Cu toate acestea, cei care caută un roman polițist clasic, cu răsturnări de situație spectaculoase, ar putea găsi ritmul prea contemplativ. Banville prioritizează atmosfera și profunzimea psihologică în detrimentul unei rezolvări rapide a misterului. Totuși, această abordare este ceea ce face „Zăpadă” să iasă în evidență în peisajul literaturii de gen.

În concluzie, „Zăpadă” este o poveste captivantă despre crimă, credință și adevăruri ascunse, scrisă cu eleganța și subtilitatea care definesc opera lui John Banville. Este o lectură ideală pentru cei care apreciază romanele polițiste cu o dimensiune literară profundă, dar și pentru cei fascinați de complexitatea naturii umane. Recomand cartea cu căldură, mai ales pentru serile de iarnă, când zăpada de afară poate amplifica atmosfera creată de Banville.

Continue Reading

Știri

Guvernul vrea ca primăriile să decidă unde pot funcționa jocurile de noroc. Ilie Bolojan: „Sunt invadate toate orașele noastre”

Premierul Ilie Bolojan a anunțat, în cadrul conferinței de presă de vineri, că în cadrul reformei administrației locale, Guvernul va propune o măsură de descentralizare a autorizării jocurilor de noroc. Astfel, autorizațiile nu vor mai fi acordate la nivel central, ci fiecare primărie va putea decide, pe baza unei taxe speciale, dacă și unde vor funcționa aceste afaceri.

„E nevoie ca primăria să stabilească o zonă unde, pe baza unei taxe speciale, să stabilească intensitatea”, a declarat șeful Guvernului.

Ilie Bolojan a explicat că primăriile trebuie să poată delimita clar spațiile în care astfel de activități sunt permise. Zona poate fi întreg orașul, un cartier, o singură stradă sau deloc – exemplificând cu situația din municipiul Constanța sau stațiunea Mamaia. „Vom veni cu o prevedere care va descentraliza autorizarea jocurilor de noroc. Nu e suficient să te autorizezi la nivel de țară”, a subliniat Bolojan.

Acesta a explicat că în prezent orașele nu au niciun control asupra fenomenului și sunt „invadate de aceste puncte de lucru”. Noua măsură ar permite comunităților locale să decidă dacă au sau nu nevoie de jocuri de noroc în zonele lor și câte să accepte – fie unul, fie o sută.

Advertisement

Totodată, premierul a precizat că modificările propuse de Guvern au fost concepute pentru a reduce deficitul, fără a favoriza pe cineva sau a crea blocaje. El a răspuns și unei declarații recente a liderului interimar PSD, Sorin Grindeanu, care a calificat măsurile drept „dubioase”. Bolojan a replicat că schimbările au fost făcute „pur și simplu pentru a nu genera fenomene care ar fi însemnat blocaje în anumite activități”.

Continue Reading