Connect with us

Justiție și Ordine Publică

VIDEO. Pensii de handicap obținute ilegal: Două femei din Călărași au fost prinse

Published

on

Un bărbat din Călărași a adus în atenția publică un caz de corupție care vizează două femei din municipiul Călărași, suspectate că beneficiau ilegal de pensie de handicap grav (nevăzătoare), deși acestea nu sufereau de nicio afecțiune de vedere. Conform declarațiilor oferite de bărbat, cele două femei s-au folosit de documente pentru a obține venituri considerabile din pensii acordate pentru handicap permanent.

“(…) În urma sesizării mele către DGASPC Călărași, am primit răspunsul că cele două persoane, mamă și fiică, beneficiază de indemnizație de handicap grav cu însoțitor din anul 2004, respectiv 2011. DGASPC Călărași nu mi-a comunicat alte informații, deoarece au spus că sunt date cu caracter personal. Totuși, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Călărași mi-a oferit toate informațiile solicitate și am aflat că li s-a suspendat dreptul de prestații sociale, respectiv indemnizațiile de handicap grav cu însoțitor, începând cu data de 29.04.2024.(…)”

Totul a început când bărbatul a fost abordat de două femei, mamă și fiică, iar una dintre cele două femei, vecine de cartier, care i-au sugerat că ar putea să obțină și el o astfel de pensie, contra unei sume de bani. Pentru a întări propunerea, acestea ar fi susținut că fac parte dintr-o rețea bine organizată, specializată în astfel de practici ilegale, și că ar putea să îl ajute să devină beneficiar al unui venit dintr-o pensie de handicap obținută fraudulos.

„Am fost întrebat dacă doresc să obțin o pensie de handicap permanent contra unei sume de bani. Când le-am întrebat de ce fac acest lucru, mi-au spus că nu au bani să trăiască și să crească copilul. Am refuzat imediat, dar ele au continuat să afirme că sunt multe persoane care fac asta pentru bani”, a declarat bărbatul.

Potrivit denunțătorului, cele două femei, Georgiana Ș. și Sandu M. beneficiază de pensii de handicap din anii 2004 și 2011. În timpul conversațiilor avute cu ele, acestea i-ar fi mărturisit că dețin certificate care le atestă dizabilitatea de nevăzătoare și că „nu vor putea fi depistate niciodată”. Bărbatul a decis să aducă cazul în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călărași.

“(…) În urma descoperirii situației celor două persoane, am făcut o sesizare către DGASPC Călărași, prin care am cerut să fie controlați toți cei care beneficiază de indemnizații de handicap grav cu însoțitor cu valabilitate permanentă, adică fără alt control medical până la deces. Bineînțeles, doamna directoare Arbagic Daniela a refuzat, invocând faptul că sunt foarte multe persoane și că aceste controale medicale implică costuri considerabile pentru persoanele invalide. (…)”

Investigațiile DGASPC și intervenția autorităților

Denunțul a fost depus pe 21 februarie 2024, iar DGASPC a început rapid verificările. În urma investigațiilor inițiale, suspiciunile s-au confirmat, astfel că instituția a declinat competența către organele penale pentru continuarea anchetei. Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași, sub numărul 524/169/P/2024, iar cele două femei riscă acum să fie trase la răspundere penală pentru faptele lor.

Bărbatul denunțător consideră că aceste două cazuri sunt doar vârful aisbergului și că multe alte persoane ar putea beneficia ilegal de pensii de handicap în județul Călărași. El a solicitat DGASPC să verifice toate cele 12.000 de dosare de pensie de handicap înregistrate în județ, cu accent pe cazurile de nevăzători.

„Toate persoanele care beneficiază de astfel de pensii ar trebui verificate. Este de neconceput ca oameni sănătoși să profite de sistem, în timp ce alții, cu adevărat vulnerabili, sunt lăsați deoparte”, a declarat bărbatul.

Cazul este în desfășurare, iar autoritățile cerceteze toate detaliile furnizate de denunțător. Reprezentanții DGASPC au declarat că vor coopera cu organele penale pentru a elimina orice formă de fraudă din sistemul de protecție socială, în timp ce Parchetul investighează în detaliu rețeaua presupusă de fraudare a pensiilor de handicap din județ.

La solicitarea redacției Călărași PRESS, DGASPC Călărași a emis un punct de vedere.

Advertisement

”DGASPC răspunde oricărei solicitări atunci când există o suspiciune rezonabilă și bine întemeiată, bazată pe anumite justificări clare, despre care orice persoană poate să sesizeze atunci când observă o neregulă. De exemplu, domnului care a depus trei petiții la sediul DGASPC i s-a oferit un răspuns din partea noastră, în urma evaluărilor și verificărilor efectuate la domiciliul persoanelor vizate. Unele dintre suspiciuni s-au confirmat, însă altele nu au putut fi continuate din cauză că persoanele respective nu s-au prezentat la reevaluarea solicitată de direcție. În aceste cazuri, s-a procedat la suspendarea plăților, iar petentul a fost informat despre acest aspect. De asemenea, doresc să subliniez că, dintre cele două persoane menționate de acesta, despre care a afirmat că ar beneficia de prestații sociale, niciuna nu a fost identificată în baza noastră de date.

Ulterior, petentul a înaintat o solicitare prin care ne cerea să evaluăm toate persoanele cu handicap aflate în evidența direcției, în special persoanele nevăzătoare. Vreau să precizez că am acționat în conformitate cu articolul 59 din Legea nr. 448 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. I-am oferit petentului un răspuns în limitele legale în care putem acționa. Cu toate acestea, s-a arătat nemulțumit de răspuns, iar în acest sens nu mă pot exprima. Îl pot asigura, însă, pe el și pe dumneavoastră că am respectat întocmai cadrul legal.

Repet, conform legii, putem interveni doar în situațiile în care organele abilitate sau persoanele în drept emit suspiciuni justificate, ce ne permit să reevaluăm persoanele încadrate în grade de handicap. În caz contrar, ar putea fi interpretat că facem abuz asupra persoanelor care dețin deja certificate de handicap și beneficiază de drepturile conferite de lege. În concluzie, nu poate fi acceptată o suspiciune generală conform căreia toți ar fi în eroare sau că am procedat greșit.”

Cazurile din județul Călărași nu sunt singulare. Astfel de situații au fost des întâlnite în întreaga țară. Un fost șef al DGASPC Timiș, trimis în judecată: lua bani pentru a da certificate de nevăzător

 

Justiție și Ordine Publică

Bărbat din Neamț dispărut în drum spre o mănăstire din Călărași

Published

on

Un bărbat în vârstă de 44 de ani, originar din Poiana, județul Neamț, este căutat de autorități și familie după ce a plecat spre o mănăstire din județul Călărași pe 15 septembrie 2024 și nu a mai fost văzut de atunci.

Familia a raportat dispariția lui Mihail Pastravanu, care ar fi trebuit să ajungă la destinație, însă ultimele informații indică faptul că acesta a fost văzut pentru ultima oară în București, în sectorul 2, între orele 15:00 și 15:30. De atunci, nu a mai existat niciun contact cu bărbatul.

Polițiștii din județul Neamț, alături de alte autorități, au început cercetările pentru a-l localiza și pentru a stabili circumstanțele dispariției. De asemenea, orice persoană care deține informații despre Mihail Pastravanu este rugată să contacteze cel mai apropiat post de poliție sau să apeleze la numărul unic de urgență 112.

Autoritățile fac apel la cetățeni să fie vigilenți și să coopereze în acest caz. Rudele și apropiații bărbatului sunt extrem de îngrijorați, mai ales că acesta nu a mai fost văzut sau contactat de mai multe zile.

În acest moment, căutările continuă atât în București, cât și în județul Călărași, destinația sa inițială. Orice detaliu sau informație care ar putea ajuta la găsirea lui Mihail Pastravanu este extrem de important.

Continue Reading

Justiție și Ordine Publică

Tragedie fără margini în Dorobanțu: un tânăr de 23 de ani și-a pus capăt zilelor. Anchetatorii au crezut că este vorba despre o crimă

Published

on

O tragedie de neimaginat a zguduit întreaga localitate Dorobanțu din județul Călărași, unde un tânăr, pe nume Gabriel Dragoș Radu, de 23 de ani, marcat de pierderea tatălui său într-un incendiu, și-a pus capăt zilelor într-un mod șocant. Detalii care au ieșit la iveală sunt de-a dreptul macabre, descoperirea tulburătoare fiind făcută de nașul acestuia.

Ce l-a împins pe Gabriel Dragoș Radu să-și încheie socotelile cu viața?

O descoperire cutremurătoare

Tânărul era angajat la un supermarket din localitatea Ciocănești, însă absența sa de la locul de muncă pentru câteva zile i-a făcut pe colegi să își facă griji. Un prieten al nașului de botez al tânărului, angajat în același supermarket, l-a întrebat pe acesta ce se întâmplă cu tânărul, rugându-l pe naș să verifice ce se întâmplă cu Gabriel. Nașul s-a dus la locuința tânărului, unde a făcut o descoperire șocantă: Gabriel a fost găsit fără viață, cu mâinile legate cu șoricei de plastic și cu o pungă neagră pe cap.

https://www.facebook.com/

https://www.facebook.com/

Potrivit anchetatorilor, tânărul și-a pregătit minuțios planul macabru. S-a folosit de un aspirator pentru a-și duce la capăt intenția de a-și lua viața. A băgat tubul aspiratorului pe lângă sacul legat pe cap și l-a pornit, astfel a vidat sacul provocându-și sufocarea. O scenă de neimaginat care a șocat pe toți cei apropiați.

Detalii macabre și confuzia inițială a anchetatorilor

Surse apropiate anchetei au declarat că în cameră a fost găsit un ursuleț de pluș, și el cu o pungă pe cap. Psihologii spun că acest semn sugerează starea mentală profund tulburată a tânărului înainte de a-și încheia socotelile cu viața. Inițial, ancheatorii au suspectat că tânărul ar fi putut fi victima unei crime, dat fiind modul în care a fost găsit, însă cercetările ulterioare au confirmat că este vorba despre o sinucidere.

Strigătele tăcute de ajutor

Cei apropiați spun că Gabriel a început să se izoleze tot mai mult de când și-a pierdut tatăl, iar mesajele postate pe rețelele de socializare dezvăluie o suferință adâncă. În locuința acestora a avut loc un incendiu în anul 2017, moment în care tatăl acestui a suferit arsuri și a decedat la scurt timp după producerea deflagrației. Cu ceva timp înainte de tragedie, pe 10 august, tânărul a postat o imagine de copertă pe pagina sa de Facebook, reprezentând un alt tânăr care murise prin aceeași metodă la care urma să recurgă și el.

Acesta fusese sub tratament psihiatric, dar se pare că boala nu a fost depășită. Deși Gabriel a studiat la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, viața lui a fost marcată de dificultăți, renunțând inițial la o altă facultate înainte de a-și începe drumul în medicină.

https://www.facebook.com/

https://www.facebook.com/

Continue Reading

Justiție și Ordine Publică

Tentativă de mituire a unui polițist din Călărași: inculpatul, trimis în judecată

Published

on

Sursa: gandul.ro

Un bărbat din județul Călărași a fost trimis în judecată sub acuzația de dare de mită și conducere fără permis, după ce a încercat să mituiască un polițist cu suma de 500 de euro. Ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Călărași, în colaborare cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpatului.

Incidentul s-a petrecut în dimineața zilei de 24 aprilie 2024, când bărbatul a fost oprit de un echipaj al poliției rutiere la ieșirea din municipiul Călărași. Polițiștii au constatat că acesta conducea un autoturism înmatriculat în Marea Britanie, deși permisul său de conducere era suspendat din cauza unei infracțiuni anterioare la regimul rutier.

Bărbatul a fost dus la sediul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Călărași pentru a i se întocmi actele de constatare. În timpul procedurii, crezând că polițistul care îl testa cu drugtestul deține o funcție de conducere, inculpatul i-a promis o sumă de bani pentru a evita întocmirea unui dosar penal. Deși promisiunea nu a fost acceptată, bărbatul a revenit la sediul poliției cu 500 de euro, pe care i-a plasat pe biroul polițistului într-o hârtie împăturită, sperând să scape de consecințele legale.

Polițistul a refuzat mita, iar cazul a fost raportat imediat autorităților competente. În urma cercetărilor, procurorul de caz a decis trimiterea în judecată a inculpatului, acesta urmând să răspundă în fața instanței pentru faptele sale.

Continue Reading

Cele mai vizualizate