Connect with us

Cultură

Muzeul Municipal Călărași aniversează anul acesta 10 ani de la inaugurare. Marius Dulce: „10 ani de muncă, de restaurare, de grijă față de patrimoniul local”

Published

on

Muzeul Municipal Călărași sărbătorește în acest an un deceniu de activitate, într-o clădire emblematică a orașului, aflată pe lista monumentelor istorice. Cu ocazia Zilelor Municipiului Călărași, care marchează 429 de ani de atestare documentară a orașului, primarul Marius Dulce a evidențiat importanța acestui reper cultural într-o postare pe o rețea de socializare.

„Clădirea Muzeului Municipal Călărași, emblemă a urbei noastre, a fost pe rând: Palat Comunal, Sfat Popular, Primărie, Bibliotecă și Muzeu. Anul acesta, Muzeul care funcționează aici împlinește 10 ani. 10 ani de muncă, de restaurare, de grijă față de patrimoniul local”, a declarat edilul.

Istoria clădirii și a Muzeului Municipal

Muzeul Municipal Călărași este găzduit într-o clădire monument istoric (cod LMI CL-II-m-A-14593), construită între anii 1886-1887, conform planurilor arhitectului Ion N. Socolescu. De-a lungul timpului, clădirea a îndeplinit numeroase funcții administrative, fiind Palat Comunal, Primărie, Sfat Popular și Bibliotecă.

În septembrie 2014, în urma unor ample lucrări de restaurare, clădirea a fost transformată în Muzeul Municipal, adăpostind o expoziție dedicată vieții cotidiene din Călărași. La parter, muzeul oferă un traseu expozițional care urmărește parcursul unui locuitor de-a lungul vieții – de la familie, la școală, frizerie, magazin, cafenea și biroul primarului.

Advertisement

Expoziția s-a dezvoltat cu sprijinul comunității locale, prin donații semnificative. Obiectele inițiale, care aparțin colecționarului Florin Rădulescu, au fost completate ulterior de contribuțiile locuitorilor din Călărași și vizitatorilor din întreaga țară.

„Expozeul muzeografic urmărește, la parter, prin intermediul obiectelor, traseul urmat de un membru al comunității de-a lungul vieții. Familia este locul unde fiecare dintre noi își începe drumul, este locul unde ne simțim cel mai bine, este mediul cu ajutorul căruia ne cunoaștem pe noi înșine dar și interfața prin care explorăm necunoscutul din exterior. Următoarele puncte de pe traseul expozițional sunt frizeria, școala, magazinul din colț, cafeneaua, cârciuma, biroul primarului. Obiectele care au fost expuse la deschidere și care au fost puse gratuit la dispoziția autorității locale și a vizitatorilor au provenit din colecția Florin Rădulescu, ulterior numărul acestora fiind mărit prin donațiile provenite de la călărășeni dar și de la vizitatori din țară”, mai scrie Marius Dulce.