Connect with us

La zi

„Deșteaptă-te române!” a răsunat astăzi în Călărași, de Ziua imnului național al României. Omagiul adus de autoritățile publice și instituțiile statului

Published

on

„Deșteaptă-te române!”, imnul României, a răsunat astăzi pe străzile municipiului Călărași, după ce autoritățile publice călărășene și celelalte instituții ale statului au marcat Ziua imnului național al României. Evenimentul a avut loc pe platoul din fața Consiliului Județean, unde au avut loc mai multe programe și manifestări culturale în spiritul tradițiilor poporului român, precum și ceremonii militare specifice. „Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în 1848, cu ocazia Revoluției Române din același an, iar Ziua imnului național al României a fost instituită prin lege în anul 1998. 

Ziua imnului național al României a fost marcată la Călărași pe platoul din fața Consiliului Județean, unde mai multe nume importante din administrația publică locală, dar și alte autorități publice sau instituții ale statului, au fost prezente pentru a onora versurile lui Andrei Mureșanu, puse pe note muzicale de Anton Pann. 

Mesajul instituțiilor publice

ISU Călărași: „Astăzi este momentul să onorăm Imnul Național și să îl intonăm cu mândrie! Atunci când versurile acestui simbol național răsună, inimile noastre vibrează la unison, reamintindu-ne de gloria, frumusețea și neprețuita moștenire a poporului român. Imnul Național vorbește despre patriotismul, curajul și determinarea dovedite de predecesorii noștri în lupta pentru redobândirea libertății și a unității naționale. Să-l purtăm mereu în suflet, cu mândrie și respect”. 

Advertisement

Jandarmeria Călărași: „Pentru militari, Imnul Național este parte din viața lor, începând cu jurământul de credință față de Patrie și Popor. El se intonează în deschiderea oricărei ceremonii militare, îi însoțește în momentele de bucurie, oriunde în lume, în  misiuni, exerciții, teatre de operații și îi însoțește pe ultimul drum pe ostașii căzuți la datorie. La mulți ani, Imnului Național al României!”. 

La evenimentul din Călărași s-a alăturat și șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu. 

„Deșteaptă-te, române! este un simbol al curajului, unității și identității noastre naționale. În acest spirit, polițiștii de frontieră își dedică misiunea protejării granițelor și asigurării securității țării, demonstrând zi de zi devotament și responsabilitate. Prin eforturile și sacrificiile lor, polițiștii de frontieră contribuie la menținerea ordinii și siguranței naționale, protejând valorile și tradițiile noastre. În această zi specială, le mulțumim pentru angajamentul lor neîntrerupt și pentru protejarea integrității teritoriale a României”, a transmis Inspectoratul Giurgiu. 

Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică, scrie Agerpres

Advertisement

Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe, primele două, cea de-a patra şi ultima dintre ele fiind cântate la ocazii festive.

Advertisement