Connect with us

Actualitate

Granița Giurgiu-Ruse va putea fi trecută cu bacul. Podul care leagă țările intră în reparații timp de 2 ani

Published

on

Guvernul a adoptat vineri, 28 iunie, o Hotărâre pentru transformarea punctului internațional de trecere a frontierei de stat Giurgiu (România) – Ruse (Republica Bulgaria) II într-un punct de trecere cu bacul. Această decizie a fost luată în contextul anunțului Bulgariei privind începerea lucrărilor de consolidare a podului care leagă cele două țări, lucrări care vor restricționa traficul la o singură bandă pentru următorii doi ani începând cu luna iulie.

Prin această decizie legislativă, se autorizează inaugurarea punctului internațional de trecere a frontierei de stat Giurgiu (România) – Ruse (Republica Bulgaria) II, care va opera ca punct de trecere cu bacul pentru pasageri și vehicule cu motor cu o greutate totală de până la 40 de tone. Punctul de trecere va avea un program de funcționare permanent.

Punctul de trecere a frontierei va fi funcțional după ce administratorul imobilului va îndeplini toate obligațiile legale pentru activitatea specifică în punctul respectiv. Aceste obligații includ realizarea infrastructurii și a utilităților necesare pentru desfășurarea controlului de frontieră în condiții optime, conform normelor și standardelor în vigoare. De asemenea, punctul va deveni operațional după ce toate autoritățile prevăzute la articolul 12 din Ordonanța de Urgență nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României vor asigura personalul necesar.

Spațiile și utilitățile necesare pentru activitățile de control la trecerea frontierei de stat vor fi furnizate de către administratorul imobilului. Operatorul privat RO-RO Trans Frontalier SRL va gestiona imobilul în care va funcționa punctul de trecere a frontierei.

Advertisement

Numărul de posturi necesare pentru efectuarea controlului la frontiera de stat va fi suplimentat din numărul total de posturi aprobat Ministerului Afacerilor Interne, conform reglementărilor în vigoare.

„Având în vedere că traficul prin P.T.F Giurgiu se va desfășura cu dificultate, menționăm faptul că la nivelul instituţiei vor fi luate toate măsurile astfel încât să se asigure un trafic fluent prin punctul de trecere.
În acest context, recomandăm participanților la traficul transfrontalier să utilizeze toate punctele de trecere deschise în regim internațional de la granița cu Bulgaria, după cum urmează:
  • pe raza județului Teleorman: PTF Zimnicea (BAC), PTF Turnu Măgurele (BAC);
  • pe raza județului Constanța: PTF Vama Veche, PTF Ostrov, PTF Negru Vodă, PTF Lipnița și PTF Dobromir pentru autoturisme cu greutate admisă de 3,5 tone, iar programul de funcționare este de la ora 08:00 la ora 20:00;
  • pe raza județului Dolj: PTF Bechet (BAC) și PTF Calafat;
  • pe raza județului Călărași: PTF Călărași (BAC)” a transmis Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu.

Actualitate

Prețurile chiriilor au crescut. Cât este acum chiria unei garsoniere sau unui apartament din România

Published

on

Chiriile au înregistrat o creștere dramatică în marile orașe din România. În București, prețul unei garsoniere este acum în medie de 350 de euro pe lună, cu 50 de euro mai mult față de anul trecut. Cluj-Napoca înregistrează prețuri chiar și mai mari, reflectând o tendință alarmantă la nivel național.

În toate marile orașe din România, prețurile chiriilor au înregistrat creșteri semnificative. Conform unei analize realizate de o agenție imobiliară, proprietarii de apartamente au majorat considerabil costurile lunare de închiriere. În București, de exemplu, chiria pentru o garsonieră a crescut de la 300 de euro pe lună în anul precedent la 350 de euro în prezent, scrie gandul.ro. Aceeași tendință este observată și în cazul apartamentelor cu două camere. În Capitală, chiria medie pentru un astfel de apartament a urcat de la 450-470 de euro pe lună în 2023 la 520 de euro în 2024.

Cluj-Napoca rămâne în fruntea clasamentului cu prețuri ridicate, unde o garsonieră costă 350 de euro pe lună, iar chiria pentru un apartament cu două camere ajunge la 550 de euro.

 

Advertisement

Brașovul, un alt oraș important, nu scapă de trendul ascendent al chiriilor. În acest an, chiria pentru o garsonieră a ajuns la 320 de euro pe lună, în timp ce în Constanța și Iași prețul unei garsoniere este de 300 de euro. În Iași, chiria pentru un apartament cu două camere a depășit 400 de euro pe lună, reflectând o creștere uniformă în toate regiunile țării.

Chiriașii caută în mod special locuințe în zonele centrale, care oferă acces rapid la mijloacele de transport în comun și sunt aproape de restaurante sau baruri. Cu toate acestea, în zonele centrale, prețurile pot ajunge chiar și la 650 euro pe lună.

„Avem o creștere a tarifului de închiriere, iar 2024 comparativ cu 2023 avem creșteri de 10 până la 25% pe anumite zone și anumite orașe. După 15 august, în orașele mari, în orașele unde sunt foarte mulți studenți vor începe să fie active cererile din partea studenților, asta din punct de vedere al proprietăților nișate pe studenți” a declarat Christian Tudorache, reprezentantul unei agenții imobiliare, pentru stirileprotv.ro.

În cazul închirierii unui apartament, este crucial să încheiați un contract. Depunerea documentelor la ANAF poate reprezenta o protecție importantă, atât pentru chiriaș cât și pentru proprietar, în special în situațiile în care apar neînțelegeri între părți.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Pericol de inundații în mai multe zone din țară. Hidrologii au emis un cod portocaliu valabil până mâine

Published

on

Sursa: libertatea.ro

Hidrologii au emis o avertizare de cod portocaliu pentru inundații pe râuri din 12 județe ale țării. De asemenea, este activ un cod galben de inundații pentru râuri din 8 județe. Atenționarea este în vigoare începând de astăzi și până miercuri la ora 16:00.

„Începând de astăzi, de la ora 16:00, până miercuri, la ora 14:00, va intra în vigoare Codul portocaliu, care vizează judeţele Maramureş, Bistriţa Năsăud, Harghita, Mureş, Alba, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Suceava, Neamţ, Botoşani şi Iaşi. De asemenea, este activ şi Codul galben, cu valabilitate începând de astăzi, la prânz, până miercuri, la ora 16:00, pe anumite sectoare de râuri din Maramureş, Transilvania, Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Bucovina şi Moldova. Avertizarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Maramureş, Bistriţa Năsăud şi Suceava”, au transmis într-un comunicat reprezzentanții Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), potrivit agerpres.ro.

Conform informațiilor furnizate de sursa menționată, vor fi afectate bazinele hidrografice ale râurilor: Tisa (la intrarea în țară), Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Dunărea – afluenții mici în sectorul amonte de stația hidrometrică Calafat, Jiu, Olt, Argeș, Ialomița, Siret și Prut.

Sursa: inhga.ro

Sursa: inhga.ro

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Țara din Europa care introduce săptămâna de lucru de șase zile. Este o destinație preferată de mulți români pentru vacanța de vară

Published

on

Începând cu 1 iulie, într-o țară din Uniunea Europeană frecventată anual de peste 1 milion de români pentru vacanțe, s-a introdus săptămâna de lucru de 6 zile. Această măsură a fost adoptată pentru a combate deficitul de muncă.

Grecia devine prima țară din UE care introduce săptămâna de lucru de șase zile. Angajații vor lucra până la 48 de ore pe săptămână, beneficiind de stimulente financiare. Reforma se aplică atât sectorului public, cât și celui privat, cu excepția funcționarilor publici, ceea ce a generat critici aspre din partea sindicatelor.

„Nu are niciun sens”, a declarat Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcționarilor publici Adedy. „În timp ce aproape toate celelalte țări civilizate adoptă săptămâna de patru zile, Grecia decide să meargă în direcția opusă”, scrie theguardian.com.

Guvernul pro-business condus de prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis argumentează că această inițiativă a fost impusă de dublul pericol al scăderii populației și al lipsei de lucrători calificați. Înainte de a anunța legislația, care face parte dintr-un set mai larg de legi ale muncii adoptate anul trecut, Mitsotakis a caracterizat schimbarea demografică anticipată drept o „bombă cu ceas”.

Advertisement

Într-un exod fără precedent, se estimează că aproximativ 500.000 de greci, în mare parte tineri educați, au emigrat începând cu sfârșitul anului 2009, în timpul crizei datoriilor care a persistat aproape un deceniu.

Schema de muncă de șase zile, conform oficialilor, va fi aplicată doar întreprinderilor private care oferă servicii non-stop. În cadrul săptămânii de lucru extinse, angajații din anumite industrii și unități de producție vor avea opțiunea de a lucra două ore în plus pe zi sau de a efectua o tură suplimentară de opt ore, beneficiind de o compensație suplimentară de 40% din salariul zilnic.

Indiferent de opțiunea aleasă, guvernul de centru-dreapta afirmă că aceasta va rezolva problema angajaților care nu sunt remunerați pentru orele suplimentare și va aborda, de asemenea, problema răspândită a muncii nedeclarate.

Alte țări implementează săptămână de lucru de 4 zile 

Studii au arătat că programele de lucru de patru zile pot fi mai eficiente în creșterea productivității, cercetătorii atribuind acest lucru odihnei prelungite și creșterii concentrării. Începând cu 2022, Belgia a legalizat reducerea săptămânii de lucru de la cinci la patru zile. Această schemă a fost implementată și în alte țări precum Marea Britanie, Germania, Japonia, Africa de Sud și Canada.

Advertisement

Grecii au deja cea mai lungă săptămână de lucru din Europa, cu o medie de 41 de ore pe săptămână. Opoziția de stânga a criticat frecvent politicile guvernului liberal, pe care îl acuză că este responsabil pentru „salariile bulgărești într-o țară cu prețuri britanice” și pentru promovarea migrației creierelor către vest, conform sursei menționate anterior.

În România, conform digi24.ro, se lucrează cel mai mult în Europa, cu o medie de 2.029 de ore pe an, dar productivitatea este cu 30% sub media UE. În țările cu o productivitate ridicată precum Germania, Austria și Țările de Jos, angajații lucrează în medie doar 1.679 ore pe an.

Continue Reading

Cele mai vizualizate